Šampionát se uskuteční od čtvrtka 22. června do neděle 25. června. Ve čtvrtek jsou na programu časovky všech kategorií, o víkendu pak proběhnou silniční závody. V sobotu se představí ženy s juniorkami a junioři, v neděli mistrovství vyvrcholí závodem elitní mužské kategorie.

Mistrovský titul z časovky, která se loni jela v Kovářově na jihu Čech na zvlněné trati, bude obhajovat 38letý Jan Bárta, který společně s druhým Michaelem Kukrlem a třetím Jakubem Otrubou dost odskočili zbytku startovního pole.

Letos se mistrovský chronometr jede na 11,5 km dlouhé trati s převýšením pouhých 10 metrů. Start je umístěn při Tatravagónke Tlmače, trasa směřuje po silnici II. třídy směrem na Levice, před odbočkou do Hronských Klačan se cyklisté otočí a směřují zpět do cíle. Juniorky si to dají 1x, ženy a junioři 2x a muži U23 3x. Elita si pak dá 4 okruhy, tedy celkem 46 km v otevřené krajině.

Jan Bárta, mistr České republiky v časovce 2022

Loni se na start elitní časovky postavilo 12 mužů, letos je přihlášeno 17. Na startu budou všichni tři loňstí medailisté. Jan Bárta opět v dresu Elkov Kasper, Michael Kukrle pro letošek přestoupil do rakouského Felbermayr-Simplon Wels a Jakub Otruba do ATT Investments. Měli by opět patřit k nejžhavějším favoritům i letošní mistrovské časovky, zvláště podle aktuální výkonnosti Jan Bárta a Jakub Otruba. Oba také dali najevo, že právě časovka je v rámci mistrovství jejich prioritou a že se na ní dlouhodobě připravují. Největším soupeřem by jim měl být Mathias Vacek, loňský vítěz kategorie U23, který by v této kategorii mohl startovat i letos, ale dal přednost kategorii Elite.

K závodu o republikový titul v časovce kategorie U23 je přihlášeno 22 cyklistů, včetně těch, co jezdí v zahraničí, jako jsou Pavel Bittner (DSM), Milan Kadlec a Adam Seeman (DT DSM) či Pavel Novák (Colpack Ballan). V dresu také zahraničního týmu, slovenského RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol, se chystá na trať mistrovské časovky i Martin Voltr, který letos prokazuje také velmi dobrou výkonnost.

V loňském roce skončili za Mathiasem Vackem na druhém místě Petr Kelemen a na třetím Jakub Ťoupalík. Čvrtý dokončil Filip Řeha z Elkov Kasper a ten je v seznamu přihlášeným i letos.

Stupně vítězů časovky kategorie U23 z loňského roku

Do nedělního silničního závodu nastoupí společně cyklisté kategorie U23 i Elite, ale bojovat se bude jen o jeden titul. Třiadvacítkáři si odbyli svůj vlastní šampionát uplynulou neděli.

Jede se na okruhu Tlmače/Lipník - Malé Kozmálovce - meteo stanica - Mochovce – Nový Tekov – Malé Kozmálovce - Tlmače/Lipník. Měří 32,8 km a muži ho absolvují 7x, tedy celkem 228 km. Převýšení na jeden okruh činí pouhých 190 metrů. 

Start je stanoven na 10:30, předpokládaný dojezd prvních závodníků do cíle kolem 15:30 hod.

Slováků je přihlášeno 43 a jsou mezi nimi všichni tři loňstí medailisté, tedy Peter Sagan (TotalEnergies), Lukáš Kubiš (Dukla Bánská Bystrica) i Matúš Štoček (ATT Investments). Po 9 lidech mají přihlášeno oba slovenské kontinentální týmy Dukla Bánská Bystrica a RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol.

Do okruhu favoritů silničního závodu by měli patřit i ti, kteří obsadili stupně vítězů při letošní Velké Bíteši, tedy Pavel Kelemen, Dominik Neuman a Richard Holec

Českých cyklistů v seznamu přihlášených najdeme 96. Oba nejsilnější domácí týmy Elkov Kasper a ATT Investments hlásí 11člennou sestavu. Pro tento typ tratě se papírově  jeví jako největší favorité Dominik Neuman, Adam Ťoupalík či Michael Boroš z Elkov Kasper, Pavel Kelemen, Daniel Turek či Jakub Otruba v týmu ATT Investments. 

Z dalších cyklistů, jezdících v kontinentálních a klubových týmech, by mohli do širšího okruhu favoritů patřit už zmiňovaný Martin Voltr, dále Šimon Vaníček z ČEZ Cyklo Team Tábor, Richard Holec z Tufo Pardus Prostějov, Richard Habermann z AC Sparta Praha, Petr Fiala z týmu Xeelo nebo Štěpán Široký z Favoritu Brno.

Vedle domácích se ale ke startu chystá i početná skupina krajánků. Číslo jedna mezi nimi bude Mathias Vacek, ale pokud dojde na spurt početné skupiny, pak většími favority by měli být Pavel Bittner a oba sprinteři španělského Caja Rural-Seguros RGA Daniel Babor a Tomáš Bárta.

V pelotonu bychom měli sledovat i všechny tři jmenované mladíky, kteří pojedou časovku, tedy Kadlece, Seemana a Nováka, také Michaela Kukrleho, Michala Schlegela (Caja Rural), Karla Vacka (Corratec), ale i Tomáše Kalojírose z RRK Group.

V pelotonu najdeme tedy řadu známých jmen a špičkových cyklistů. Suverénně největší megastar je Peter Sagan. Sice ohlásil konec silniční kariéry, ale výkonnost má stále na vysoké úrovni, takže bude zajímavé sledovat, zda se mu podaří získat devátý mistrovský titul.

Chceme ukázat celému světu, jak se umíme rozloučit s legendou. Peter bude navždy patřit k jedněm z největších cyklistických velikánů a už teď jsem rozechvělý z toho, když pomyslím, že náš závod bude jeden z jeho rozlučkových. Srdečně k nám zveme všechny fanoušky cyklistiky a věříme, že vytvoří skvělou atmosféru,“ řekl ředitel šampionátu Tomáš Baláž.