"Bylo to skvělé" odpověděl Tadej Pogačar v cíli 16. ročníku Strade Bianche. "Vlastně je to neuvěřitelné," povzdechl si slovinský cyklista. "Zaútočil jsem brzy a až do posledních pěti kilometrů jsem nevěděl, jestli to zvládnu. I v posledním kilometru jsem se stále otáčel za sebe. Nevěděl jsem, jestli někdo nepřijede, takže jsem rád, že se mi podařilo dojet první."

Pogačar si k útoku vybral očekávané místo, nejtěžší prašný úsek Monte Sante Marie: "Obvykle je to okamžik, kdy se závod zlomí. Na Monte Sante Marie jsem začal, ale nikdo mě nenásledoval, takže jsem byl vpředu sám. Když jsem nastoupil, musel jsem do toho dát opravdu všechno."

"Až do posledního stoupání jsem si nebyl jistý. Pořád jsem se rozhlížel, abych zjistil, jestli za mnou někdo není. Bylo to pro mě docela napínavé, protože mi docházelo, ale naštěstí jsem přežil až do konce."

Soupeři Tadeje Pogačara nebyli příliš zklamaní. Během posledních padesáti kilometrů závodu měli dost času se smířit s tím, že letos na dvojnásobného vítěze Tour de France nestačí. "Jsem úplně spokojený," vysvětluje Alejandro Valverde. "Tento závod byl ke mně vždy laskavý, získal jsem tři pódia a tohle je bezpochyby nejlepší. Byl to náročný den. Spadl jsem při tom samém incidentu, ve kterém spadl Pogačar a další. Trvalo mi dlouho, než jsem se dostal zpátky na kolo, a bylo to docela těžké. Ale tým bylo skvělý, pomohli mi vrátit se do boje. A nakonec i moje nohy byly dobré. Nevěřil jsem, že se mi povede tak dobře."

"Když Pogačar zaútočil, byl jsem ve skupině kolem 10. místa a nemohl jsem jet s ním, byl prostě moc silný. Jakmile byl sám ve vedení, věděli jsme, že to bude strašně těžké. Jeli jsme v takovém dobrém terénu na férové poměření sil. Nebyla před námi žádná rovina a on se ukázal jako nejsilnější."

To Julian Alaphilippe prožil horší den. Pád 100 kilometrů před cílem byl v jeho případě až akrobatický. Poryv větru srazil k zemi Gianniho Vermeersche a to přímo před kolo světového šampiona. "Bolí mě záda," postěžoval si v cíl. "Nevím, co se stalo na podzim. Hodně foukalo, takže to bylo nebezpečné. Myslím, že přede mnou někdo spadl, takže jsem se tomu nemohl vyhnout."

"Myslím, že tým si nevedl špatně, protože Kasper Asgreen dnes ještě skončil třetí. Takže jsme docela spokojeni. Proti Pogačarovi se nedalo nic dělat. Dnes byl opravdu ve formě," dodal pro Sporzu.

Kasper Asgreen převzal roli lídra týmu Quick-Step od Juliana Alaphilippa a nezklamal. Dokončil na třetím místě a byl vidět: "Jsem spokojený s tím, jak se vyvíjí moje forma. Julianův pád přišel v nevhodnou dobu. Bohužel po té stíhačce neměl na Monte Sante Marie dobré nohy. Věděl jsem, že tam musím přežít nejstrmější úseky. Pak jsem cítil, že ještě něco dokážu." 

Asgreen souhlasí s ostatními v hodnocení výkonu vítěze závodu: "S Pogačarem jsem v žádném případě nemohl jet, protože jsem byl v tu chvíli opravdu na hranici svých možností." Je však spokojený s vývojem své kondice. Před týdnem na Omloop Het Nieuwsblad byl mnohem slabší: "Tak to má být. Mé cíle přijdou brzy. Jsem opravdu spokojený s tím, jak se vyvíjí moje forma."