Od prvních metrů 140 kilometrů dlouhé etapy se bude stoupat, ale velmi mírně. Výjezd do horského střediska Sestriere má 39 kilometrů  s průměrem 3,7 %. Není to dostatečně selektivní výjezd na větší útoky, ale závodníci se určitě budou snažit dostat do dlouhého úniku, protože ten dnes není úplně bez šance. A měl by to být hodně tvrdý boj, nejde totiž jen o etapu, ale také o body do vrchařské soutěže. 

4e94c.jpeg

Následuje jedenáct kilometrů dlouhý sjezd do Cesana Torinese, odkud se začne stoupat na druhou vrchařskou prémii Montgenevre (8,3 km, 6 %), sjede se do Brianconu a poté přijde dlouhá příprava před hlavním chodem etapy - stoupáním Col du Galibier. To patří k nejslavnějším kopcům světa, prémie Henriho Desgrangeho vrcholí 2627 metrů nad mořem, měří 22,9 km a v průměru má 5,1 %.

Bude si Vingegaard hlídat jen Pogačara? 

Z těchto údajů je zřejmé, že to není příliš selektivní stoupání a je dost nepravděpodobné, že by se Pogačarovi, nebo Vingegaardovi podařilo jeden druhého utrhnout. Navíc se očekává protivítr, takže udělat nějaký rozdíl bude ještě těžší. Je dost možné, že osobně na sebe vůbec útočit nebudou. Pogačar si Vingegaarda otestoval už ve stoupání San Luca a zjistil, že Dán je v dobré formě. Útočit na něj v jeho oblíbeném prostředí, ve vysoké nadmořské výšce, je nejspíš zbytečné. 

20240630TDF0039-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Je to však příležitost pro UAE Emirates využít své záložní lídry a špičkové vrchaře. Jak si bude počínat tým Visma-Lease a Bike, když na Galibieru zaútočí třeba Joao Almeida, Juan Ayuso, nebo dokonce Adam Yates? Logickým řešením se zdá být nasadit vlastní tempo a v klidu únik kontrolovat. V takovém případě by měli nejvíc práce Wilco Kelderman a Matteo Jorgenson. Sestava UAE Emirates by se měla pokusit otestovat sílu nizozemského týmu, který musel spoustu závodníků před startem vyměnit.

Týmy obou favoritů mohou také mít někoho v dlouhém úniku, aby byl k ruce, když to bude potřeba. V případě Vismy připadají v úvahu Tiesj Benoot a Jan Tratnik. U Wouta van Aerta zatím není jasné, zda je dost dobrý po zranění. 

20240630TDF0029-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Také Red Bull-Bora-Hansgrohe a Soudal Quick-Step má s čím hrát, jaká by byla reakce Vismy a UAE, kdyby zaútočili Aleksandr Vlasov, Jai Hindley nebo Mikel Landa? Na druhou stranu Tour teprve začíná a všechny týmy nejspíš budou hrát defenzivně, protože v sázce je hodně. Například Primož Roglič by měl být opatrný, protože zatím se nezdá být v dobré formě. 

Dlouhý únik má šanci 

Tvořit tempo pelotonu by měl tým EF Education-EasyPost lídra závodu Richarda Carapaze, ale všichni vlastně očekávají, že nejvíc práce odvedou Visma a UAE. Ale těm samozřejmě nemusí jít o etapu, ani žlutý dres. Takže pokusit se dostat do skupiny uprchlíků se může vyplatit. 

Pro EF by vítězství někoho z úniku mohlo být výhodné, protože ve Valloire by se už nejelo o bonusové sekundy a Carapaz, pokud se udrží ostatních lídrů, by ve žlutém vydržel. 

20240701TDF0029-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Sjezd z Galibieru může rozhodnout 

Vyjet jako první na Galibier ještě neznamená vítězství v etapě. Ano ať už z dlouhého úniku, nebo ze skupiny favoritů, protože do cíle se sjíždí dvacet kilometrů! A je to rychlý a technický sjezd, který vyhovuje těm nejlepším technikům. Před dvěma lety zde zazářil Tom Pidcock při své cestě k etapovému vítězství a měl by se snažit dostat do úniku i dnes. Zajímavý by byl jeho souboj s Matejem Mohoričem. 

Sjezd z Galibieru je možná selektivnější než výjezd, pokud to to někdo umí a napálí to. Vingegaard je o něco lepší sjezdař než Pogačar. Aspoň v posledních letech byl, ale není jasné, zda po svém pádu v Baskicku bude stejně odvážný jako dřív. Ve sjezdu ze San Lucy neměl větší potíže.

Kdo z favoritů ztratí?

V každé horské etapě hrozí, že někdo z favoritů bude mít špatný den a vypadne z celkového pořadí. Tím spíš v etapě ve vysoké nadmořské výšce, která přichází tak brzo po startu Tour. Nebylo by překvapením, kdyby už dnes vyhasly naděje některých ambiciózních závodníků. 

20240629TDF1094-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

Stihnou sprinteři limit? 

To je další otázka a myšleni jsou především Mark Cavendish a Fabio Jakobsen. Etapa není dlouhá a neustále se bude stoupat, ale na druhou stranu nejsou kopce příliš strmé a ve sjezdech mohou rychlíci hodně ztráty smazat. Bude hodně záležet na tom, jak velké grupetto se vytvoří a kdy ryzí sprinteři odpadnou z pelotonu.