Už před startem Amstelu přiznal, že po vítězství na Kolem Flander mu výkonnost a forma trochu poklesla a potvrdilo se to na limburských silnicích na jihu Nizozemska. "Stoupání jsou tu těžší než na Flandrech a chybí kostky, takže závod mi tolik nevyhovuje," zmínil na startu největšího domácího závodu. Nesnažil se tím snížit tlak, pouze reálně popsal rozdíl mezi dvěma závody. A v průběhu Amstelu se jeho slova potvrdila.

Týmu Alpecin - Fenix se dařilo kontrolovat závod až do posledních padesáti kilometrů. Poté to už bylo na Van der Poelovi. "Byl to velmi těžký den. Amstel je každopádně jeden z nejtěžších závodů. I když jsme si průběh závodu pohlídali, všechny malé kopečky bolí. Cítil jsem se dobře, ale nebyl jsem dost dobrý na to, abych reagoval na všechny. Musel jsem si vybrat."

Van der Poel narážel na taktiku týmu INEOS Grenadiers, který jako jediný měl v čelní skupině jedenácti cyklistů dva zástupce - Michala Kwiatkowského a Toma Pidcocka. Za Caubergem odjel Kwiatkowski a Pidcock mohl šetřit síly a reagovat na další útoky. "Věděl jsem, že budou nebezpeční. Když Kwiatkowského dojedu, Pidcock odskočí. Po mém vítězství ve Flandrech jsem se trochu uvolnil a dnes to byl jiný závod proti jiným jezdcům. Zajel jsem svoje maximum, doufejme, že příští týden budu opět stoprocentní."

První pochybnosti o Van der Poelově formě přišly na Keutenbergu, 35 kilometrů před cílem. Kwiatkowski a Pidcock rozjeli rychlé tempo a Tiesj Benoot zaútočil. Van der Poel měl na vrcholu malou díru, ale dokázal ji zacelit. "Bylo to tam opravdu rychlé. Nechtěl jsem to přehnat, protože vím, že se skupina za vrcholem obvykle zastaví. To se stalo i dnes. Myslím, že ostatní byli možná trochu za svým limitem, zatímco já vyjel nahoru svým tempem. Amstel jsem jel teprve podruhé, ale vím, že je to pro mě velmi těžké stoupání. Dnes mi to tam docela šlo."

"Zjistil jsem, že jsem na tom vlastně hodně dobře. Amstel Gold Race mi nesedí tolik jako Flandry. Ale rozhodně jsem byl opět v dobré kondici. Nakonec zde k vítězství potřebujete opravdu super den. V dlážděných kopcích ve Flandrech se jede spíš vsedě a to mi vyhovuje víc. Ale myslím, že můžu být spokojený. Bylo fajn závodit před domácím publikem a viděl jsem, že tým je dobrý."

Nyní se už všichni dívají směrem k velikonočnímu ročníku Paříž - Roubaix. Van der Poel bude největším favoritem. Při své první účasti loni na podzim skončil třetí, ale to byl v horší formě. Wout van Aert pravděpodobně nebude připraven, chybět bude i obhájce vítězství Sonny Colbrelli. Takže Van der Poelovi se naskýtá velká příležitost získat double Ronde-Roubaix. To se naposledy podařilo Fabianu Cancellarovi v roce 2013 a poprvé to dokázal v roce 2010. Před ním byl úspěšný Tom Boonen v letech 2005 a 2012.