165 km a 1267 výškových metrů. Uprostřed etapy dvě vrchařské čtyřky kolem 1 km a sklonu mezi 6-7%. Zvlněný terén, poslední 2 km po rovině. 26 převážně kontinentálních týmů většinou po 6 lidech. 42 Francouzů, 15 Belgičanů, 9 Britů a Čechů, celkem 26 národností.

V úvodu etapy odstoupil ze závodu pro bolesti v koleni Jiří Petruš. Po půl hodině se podařil únik čtyřčlenné skupiny, v níž byl i Matěj Zahálka (Elkov-Kasper). Na peloton najeli až 2:30 min. 80 km před cílem byli ale dostiženi.

660e8672dae79.jpg

Blížila se první vrchařská prémie a peloton se začal na větru trhat na několik skupin. 60 km před cílem jela na čele velmi silná skupina čítající kolem 40 lidí s náskokem necelé minuty na další méně početnou. V čelní z českých jezdců byli Matěj Zahálka, Lukáš Kubiš a Jakub Ťoupalík (Elkov-Kasper), Michael Kukrle (Felt Felbermayr) a Matúš Štoček (ATT Investments). A náskok narůstal, 40 km před cílem činil 1:50 min.

20 km před cílem, kdy náskok první na druhou početnější skupinu tvořil 2:30 min., postihl defekt Matúše Štočka, ale dokázal se vrátit zpět.

5 km před cílem atakoval André Drege (Coop-Repsol) a svůj malý náskok dokázal udržet až na pásku. Spurt stíhací skupiny vyhrál Paul Magnier (Soudal-Quick Step devo) před Matthewsem Brennanem (Visma-LaB devo).

660eb667ef99e.jpg

Drege má letos za sebou 11 závodních dnů. V pěti z nich nenašel přemožitele. K tomu přidal dva vítězné řecké etapáky.

Lukáš Kubiš dospurtoval na 8. a Matúš Štoček na 12. místě.

Čas vítěze získalo 36 cyklistů, další nabrali ztrátu 5:34 a více.

Petr Kaltofen: "Náročná etapa, foukalo o síle 30 km/hod., přeháňky. Rozhodlo se to na větru zhruba v polovině závodu, vpředu necelých 40 lidí. My jsme tam měli tři, to bylo podle plánu. Matěj Zahálka byl už v prvním úniku, aby pobral nějaké bonifikační vteřiny a byl v pořadí. Což se projevilo, průběžně je pátý. V etapě Lukáš Kubiš osmý, to není špatné, budeme ale věřit v lepší v dalších etapách. Po dnešku velká spokojenost, máme velmi dobrou výchozí pozici do dalších etap."

IMG-20240404-WA0005.jpg

Vojta Řepa: "Jirkovo (Petruš) koleno vypadalo před startem dobře, ale v průběhu závodu to dobré nebylo, takže než abychom ho zničili na celou sezónu, rozhodli jsme se ho odvolat. Dnes divočina, silný vítr, úzké silnice, klikaté, déšť, bláto, mokro. Pozičně velmi složité. Mile překvapil Matúš Štoček. Všechno špatné, pro něco dobré. Můžeme se teď lépe soustředit na případné dílčí úspěchy."

Matúš Štoček: "S ohledem na podmínky bylo důležité být vpředu. Jediný od nás jsem se dostal do první skupiny. Místy jsem byl dost na hraně. Takže jsem už nechodil po útocích a soustředil se na závěr. Dvanácté místo není bůhvíjaká hitparáda, ale alespoň že jsme vpředu jednoho člověka měli."