Quintana měl v průběhu loňské sezóny opakovaně několik kolizí, při kterých utrpělo jeho koleno. Během tréninku v Kolumbii ho loni v červenci srazil motorista, takže při srpnovém Critérium du Dauphiné už nenastoupil pro bolesti kolena k poslední etapě.  

O čtrnáct dní později sice stál na startu Tour de France, ale přišly další kolize a zvláště ta ve 13. etapě mu znovu poškodila koleno. Skončil celkově 17. a následně mu byla diagnostikována zlomenina čéšky. 

V 9. etapě Tour de France, při níž posledním kopcem, který museli cyklisté překonat, byl Col de Marie Blanque (7,3 km, 8,7%), dojel Quintana (na snímku s Guillaume Martinem) ve druhé skupině s odstupem 11 sekund na vítězného Pogačara a posunul se na 5. místo průběžného pořadí.

V říjnu pak absolvoval operaci obou kolen, přičemž tím řešil problém s chrupavkou, který mu od Tour bránil v tréninku.  

Po Tour des Alpes Maritimes by měl ve dnech 10. – 16. března jet Tirreno-Adriatico a o týden později i Volta a Catalunya. Rád by se zúčastnil jak květnového Giro d'Italia, tak červencové Tour de France. 

V 15. etapě končící na Grand Colombieru: 17,7 km, 7,1% (na snímku se Sébastienem Reichenbachem a Janem Hirtem), kterou vyhrál opět Pogačar, chytil Quintana na 18. místě téměř čtyři minuty a v průběžném pořadí klesl z 5. na 9.místo.

Jaký rozdíl oproti minulému roku, kdy se hned na jaře předvedl v super formě: nejprve v únoru vyhrál Tour de La Provence (viz titulní snímek) a následně i Tour des Alpes Maritimes, když svou konkurenci doslova deklasoval v nejnáročnějších stoupáních.  

Stihl ještě březnový Paris-Nice, kde se bohužel v 5. větrné etapě připetl do pádu a už se nedokázal vrátit do čela, ovšem v předposlední etapě končící na La Colmiane, 16 km výjezdem o průměrném sklonu přes 6%, potvrdil svou skvělou jarní formu, když projel páskou o 46 sekund dříve než druhý v pořadí Thijs Benoot (Sunweb). Což tohoto třicetiletého Kolumbijce posunulo na konečnou 6. příčku. 

Předposlední etapa Tour, vrchařská časovka jednotlivců, končící na Planině krásných dívek (6 km, 8,3%), jen dokonala Quintanův propad při loňské Tour: 36. místo s téměř šestiminutovým mankem a konečná 17. příčka.

Po nucené pandemické pauze skončil Quintana v srpnu 8. na Mont Ventoux a 3. na Tour de l´Ain, když v poslední etapě končící na ikonickém Colombieru dojel jen pár sekund za Rogličem a Bernalem. Pak už přišlo Dauphiné a začaly se projevovat potíže s koleny. 

Přejme Quintanovi, aby se dokázal při letošních Grand Tours, které má v plánu, dostat do tak skvělé formy, jakou měl loni na jaře.