Královská etapa Tour s přejezdy přes slavné vrchol Vars, Izoard a Galibier příliš nezměnila celkové pořadí. Pouze aktivní Egan Bernal (Ineos) najel 32 sekundy na skupinu favoritů, včetně Juliana Alaphilippa (Deceuninck - Quick-Step). Bernal se posunul na druhé místo průběžného pořadí, na Alaphilippa ztrácí 1:30 a dostal se před svého týmového kolegu Gerainta Thomase (Ineos) o 5 sekund. 

Quintana opět ve formě a v první desítce 

50 kilometrů trvalo, než se vytvořil velký únik nejnáročnější etapy letošního ročníku Tour de France. Do početné skupiny se 34 cyklisty se dostali Nairo Quintana (Movistar), Romain Bardet (AG2R La Mondiale), Alexej Lucenko (Astana), Adam Yates (Mitchelton - Scott), nejlepší vrchař Tour Tim Wellens (Lotto Soudal), opět unikl Greg Van Avermaet (CCC) a další závodníci.

Druhou vrchařskou prémii Col du Vars vyhrál Tim Wellens před Romainem Bardetem a navýšil své konto na 74 body. Ve stoupání na Izoard ale začali závodit lepší vrchaři, prémii vyhrál a 40 bodů získal Damiano Caruso (Bahrain Merida) a 30 bodů za druhé místo bral Romain Bardet.

Skupina se posléze posjížděla, ale ve stoupání na Galibier se opět zredukovala. Po opakovaných útocích Alexeje Lucenka zbyli vepředu Romain Bardet, Nairo Quintana, Michael Woods (EF Education First), Damiano Caruso a právě Lucenko. 

7,4 kilometru před vrcholem stoupání Galibier zaútočil Nairo Quintana a okamžitě získal velký náskok. Bardet a Lucenko se snažili stíhat jeho tempo, ale marně. Bardet se později zbavil Lucenka a na vrchol Galibieru dorazil s velkou ztrátou, ale získal dalších 30 bodů a posunul se do čela vrchařské soutěže a vysvlékl Tima Wellense. 

Nairo Quintana jednoznačně zvítězil a po roce opět získal prestižní horskou etapu Tour. Bardet dojel s odstupem 1:35, třetí Lucenko ztratil 2:28. Skupina se žlutým Alaphilippem dojela se ztrátou 5:18, ale Quintana získal také 10 bonifikačních sekund v cíli a bonifikaci na vrcholu Galibieru. Vrátil se do první desítky, na sedmém místě na Francouze ztrácí 3:54 a je opět nejlepším jezdcem týmu Movistar. 

Bernal zaútočil 

Favorité o celkové pořadí nebyli moc aktivní. Na Izoardu rozjel rychlé tempo tým Movistar, ale ještě před vrcholem zvolnil, protože Mikel Landa (Movistar) se rozhodl neútočit. Před Galibierem převzal zodpovědnost za tempo hlavní skupiny tým Ineos.  

Na Galibieru se dlouho nic nedělo. Až 3 kilometry před vrcholem nastoupil Egan Bernal a nikdo nereagoval. Kolumbijec navyšoval náskok, dokud ze skupiny nezaútočil Bernalův týmový kolega Geraint Thomas (Ineos). Jenže tím nic nezískal, naopak jen trochu stáhnul Bernala. Thibaut Pinot (Groupama - FDJ) dotáhl skupinu zpět k Thomasovi na vrcholu Galibieru.      

Julian Alaphilippe už hodně trpěl a po útoku Thomase odpadl, ale ztratil jen kolem 20 sekund, které ve sjezdu snadno zlikvidoval. Bernal dorazil do cíle s náskokem 32 sekundy před skupinou, ve které se udrželi Alaphilippe, Thomas, Emanuel Buchmann (BORA - hansgrohe), Steven Kruijswijk (Jumbo - Visma), Pinot, Rigoberto Uran (EF Education First) a Landa.   

Alaphilippe stále bezpečně první 

Julian Alaphilippe měl na Galibieru velké problémy, ale situaci zvládl a stále hájí velmi dobrý náskok. Před Bernalem vede o 1:30, Thomas ztrácí 1:35. Kruijswijk klesl na čtvrtou příčku, ale ztrácí stále stejných 1:47, pátý je Pinot s odstupem 1:50, Buchmann má ztrátu 2:14. Pořadí se tedy ještě o něco nahustilo. 

V ostatních soutěžích se také něco málo měnilo. Egan Bernal je suverénně první v soutěži do 25 let. Peter Sagan (BORA - hansgrohe) je lídrem bodovací soutěže. Měnil se vedoucí závodník ve vrchařské soutěži. Po dlouhé době se na pódium nepodíval Tim Wellens, protože ho předstihl Romain Bardet. Má 86 bodů, Wellens drží 74 body a třetí Damiano Caruso má 60 bodů. V týmové soutěži se do čela vrátil Movistar. Nejaktivnějším mužem etapy byl vyhlášen Greg Van Avermaet.

Foto Sirotti