Boj o účast v úniku byl na začátku etapy velmi těžký a nakonec se vytvořila početná skupina až 60 kilometrů po startu. Do úniku se podařilo dostat těmto závodníkům: Davide Formolo (BORA - hansgrohe), Victor de la Parte (CCC), Tanel Kangert (EF Education First), Valerio Conti (UAE Emirates), Bob Jungels (Deceuninck - Quick-Step), Lucas Hamilton (Mitchelton - Scott), Jan Bakelants (Sunweb), Matteo Montaguti (Androni - Sidermec), Esteban Chaves (Mitchelton - Scott), Koen Bouwman (Jumbo - Visma), Gianluca Brambilla (Trek - Segafredo), Andrea Vendrame (Androni - Sidermec), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Nans Peters (AG2R La Mondiale), Amaro Antunes (CCC), Nicola Conci (Trek - Segafredo), Krists Neilands (Israel Cycling Academy) a Mirco Maestri (Bardiani - CSF).   

Skupina 18 cyklistů se různě dělila a trhala, aktivní byl zejména Valerio Conti, ale rozhodující útok přišel 16 kilometrů před cílem. Nans Peters (AG2R La Mondiale) nastoupil a pokračoval sám v mírném stoupání a v následném o něco strmějším výjezdu. Za ním se taktizovalo a útočilo, ale na Peterse to nemělo vliv, protože neustále navyšoval odstup. 

Do cíle dorazil s velkým náskokem 1:34 před Estebanem Chavesem (Mitchelton - Scott), třetí Davide Formolo (BORA - hansgrohe) ztratil 1:51.   

V pelotonu udělal první velkou selekci Jan Hirt (Astana), který rozjel ostré tempo pro Miguela Angela Lopeze (Astana), ale Kolumbijec nedokázal zaútočit. Následně se zvedl Mikel Landa (Movistar) a skupině uprchl, k němu se přidal Hugh Carthy (EF Education First), ale dlouho nevydržel. V posledních kilometrech se zmátořil Miguel Angel Lopez, zaútočil a s ním odjel ze skupiny i Richard Carapaz (Movistar). 

Mikel Landa dojel s náskokem 12 sekund před Carapazem a Lopezem. Primož Roglič (Jumbo - Visma) a Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) ztratili na Landu 19 sekund a na Carapaze 7 sekund.


Nibali projevil slabost

V celkovém pořadí se tedy velké rozdíly neudělaly, ale Movistar má závod pevně pod kontrolou  a neútočí jen na celkové vítězství, ale i na dvojí zastoupení na konečném pódiu. Naopak Vincenzo Nibali trpěl a měl problém se udržet ve skupině s Primožem Rogličem. 

Richard Carapaz navýšil vedení na 1:54 před Nibalim. Roglič ztrácí 2:16 a pódiu se přiblížil Mikel Landa, který ztrácí 3:03 na svého týmového kolegu a na slovinského soupeře má odstup 47 sekund. Opět se posunul Miguel Angel Lopez, nejlepší mladý závodník Gira přeskočil Rafala Majku (BORA - hansgrohe), který měl další špatný den. Na Landu dnes ztratil 1:20.

Simon Yates (Mitchelton - Scott) drží osmou a Pavel Sivakov (Ineos) devátou příčku. Davide Formolo se díky úniku posunul do první desítky, ze které vypadl Jan Polanc (UAE Emirates).   

Lopez vede v soutěži o bílý dres s náskokem 2:09 před Sivakovem. V bodovací soutěži nadále vede Arnaud Démare (Groupama - FDJ), ale změnit by se to mohlo už následující den v poslední sprinterské etapě Gira. Giulio Ciccone (Trek - Segafredo) neohroženě vládne vrchařské soutěži. 

Foto Sirotti