Při šampionátu Nizozemska dojelo do cíle klasikářské tratě pouze 17 cyklistů. Mathieu van der Poel (viz titulní snímek) potvrdil roli favorita, přestože proti němu a dvěma jeho pomocníkům stálo devět borců Jumbo-Visma. Těm samozřejmě nakonec pět lidí do desítky, z toho Timo Roosen bronzový, nemohlo přinést uspokojení. Druhou příčku obsadil se ztrátou 1:31 cyklista Sunwebu Nils Eekhoff, jehož si budeme pamatovat z loňského světového šampionátu U23, kde byl diskvalifikován z prvního místa.

Skvělou bojovnou cyklistiku nabídlo mistrovství Francie. V závěru v těžším stoupání rozvěsil čelní skupinu úžasným zrychlením Florian Sénechal (Deceuninck) a připravil tak pozici pro Juliana Alaphilippa. Ten si nastoupil z háku a uháněl sám k cíli. Za ním se vydal Arnaud Démare (FDJ) v závěsu s Bryanem Coquardem (BaB). Přestože i cílová pasáž byla stoupavá, Démare prokázal aktuální skvělou výkonnost a oběma výrazně lehčím soupeřům nedal šanci.

Ve Španělsku museli cyklisté v závěrečných okruzích zdolat pětkrát 7 km stoupání o průměru přes 5%. Právě tady v posledním kole nastoupil Luis Léon Sánchez (Astana) a konečně se dočkal domácího titulu, když ve své sbírce má stříbro i bronz. Chyběl Valverde, jeho 7 kolegů z Movistaru, kteří stáli na startu, nestačilo na trojici Astany, jejíž úspěch zvýraznil Gorka Izagirre na druhém místě.

Italský šampionát ovlivnily mimocyklistické okolnosti. Den před závodem byl pozitivně testovaný na COVID-19 Leonardo Basso z Ineosu. Takže zbylí tři členové týmu putovali do karantény. Závod se jel na velmi členité trati, ovšem bez extrémních stoupání. Do cíle tak přijela pohromadě 13-ti členná skupina, z níž byl nejrychlejší Giacomo Nizzolo (NTT). Odsunul za sebe klasikářské spurtéry Balleriniho (Deceuninck) a Colbrelliho (Bahrain).

Šokem skončil šampionát v Německu. Pascal Ackermann se mohl v rovinatém závodě opřít o podporu pěti spolujezdců z Bory, ale ani to nestačilo. Přespurtoval ho Marcel Meisen z Alpecin-Fenix, jehož hlavní specilaizací byl dosud cyklokros.

 

Jestliže ve Francii i Itálii skončili borci Deceuninck - Quick Step těsně za první pozicí, tak v Dánsku jim to vyšlo. V pětičlenném úniku byl i Kasper Asgreen a byl jeden ze dvou, kteří se udrželi před dotírající hlavní skupinou na čele. Vítězství Asgreena vylepšil ještě třetím místem jeho týmový kolega a obhájece titulu Michael Morkov.

Deceuninck byl ve velké naději i v Lucembursku, protože Bob Jungels už má na svém kontě šest titulů. Jenže tentokrát si přivezl na pásku Kevina Genietse (Groupama - FDJ) a bylo po naději i sedmém titulu.

V Polsku se jak je zvykem jelo na rovině, takže se prosadili sprinteři specialisté. Vítězství slavil Stanislaw Aniolkowski ze záložního týmu CCC.

V Norsku se na start národního mistrovství postavilo pouze 42 cyklistů. Z toho jen 4 z týmů World Tour. O svých kvalitách přesvědčili v souboji s nejpočetnějším prokontinentálním Uno-X. Z tříčlenného úniku se prosadil Sven Erik Bystrom (UAE). Třetí dokončil Carl Fredrik Hagen (Lotto). Uno-X bralo stříbro prostřednictvím 21 letého Hvideberga. Alexander Kristoff (UAE) dojel 6., Tobias Foss (Jumbo) 15.

Na rakouské mistrovství nedorazil nikdo z Bora hansgrohe. Přítomni byli pouze dva cyklisté z World Tour: Brandle (10.) z Israele a Gogl (3.) z NTT. Příležitost pro jezdce týmů nižší kategorie. Vyhrál pro nás neznámý teprve 19-ti letý Valentin Gotzinger z WSA.