Ženská verze Tour de France se dnes před polednem znovu klaněla Charlotte Kool. Nizozemská cyklistka si dokázala nejlépe poradit se závěrečným spurtem, ve kterém porazila další dvě domácí závodnice. Především souboj až na cílovou pásku s Lorenou Wiebes nenechal žádného fanouška v Rotterdamu chladným. Pětadvacetiletá Kool se díky tomuto vítězství stala teprve druhou závodnicí, která dokázala na Tour de France Femmes ovládnout dvě etapy po sobě. Tou první byla legendární Annemiek van Vleuten v roce 2022.

„Bylo to dnes znovu strašně chaotické. Věděla jsem od začátku, že to tak bude a snažila jsem se proto zůstat klidná co nejdéle. Pak už jsem jen začala sprintovat a podařilo se mi vyhrát. Jet ve žlutém trikotu je speciální. Už se do něj včera obléct je skvělé. A dnes v něm zvítězit je prostě famózní. Před pár týdny bych vůbec nevěřila, že se něco takového může stát,“ hodnotila první z dnešních dvou etap spokojená Charlotte Kool.

20240813TDFFAZ0051-A.S.O._Thomas_Maheux.jpg

V dnešní dopolední etapě šlo znovu především o závěrečný sprint. Deset kilometrů před cílem se tak na čelo pelotonu začaly tlačit sprinterské vlaky tak, aby v technickém dojezdu předešly jakýmkoliv problémům. V posledních stovkách metrů to byl ale nakonec znovu souboj dvou nizozemských sestav dsm-firmenich PostNL a SD Worx-Protime. I dnes dopoledne byla šťastnější ta první jmenovaná.

„Je to úžasné. Sny se opravdu plní. Charlotte dnes dokázala znovu předvést neuvěřitelný výkon,“ chválila svou týmovou kolegyni německá šampionka v silničním závodě Franziska Koch. Ani tentokrát neskrývala radost také další členka sestavy Britka Pfeiffer Georgi: „Jsme strašně nadšené. Ona je tady prostě neuvěřitelně rychlá.“

20240813TDFFAZ1052-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

Kdo naopak jen těžko kousal výsledek dopolední etapy byla lídryně na celkové pořadí týmu SD Worx-Protime Demi Vollering. „Bylo to dnes stresující a rychlé. Jsem ráda že to tým zvládl lépe než včera. Máme samozřejmě respekt k dalším týmům, ale bylo by hezké, kdyby dnes Lorena vyhrála. Vítězství nám ale bohužel znovu uniklo. Všechny jsme Loreně dnes chtěli pomoct k vítězství, ale nedá se nic dělat,“ lamentovala nizozemská vítězka loňského ročníku.

Na rozdíl od týmu, ve kterém jako sportovní ředitelka pracuje slavná Anna van der Bregen, bude dobrá nálada panovat v zázemí belgické sestavy Lotto Dstny Ladies. Jejich nizozemská opora Thalita de Jong sice finišovala daleko od nejlepších na třináctém místě, zato belgická cyklistka Audrey de Keersmaeker se dokázala dostat na delší dobu do sólového úniku a ukázala tak světu barvy tohoto týmu.

„Zkusila jsem udělat rychlý útok. Viděla jsem šanci a šla jsem do toho. Cítila jsem se celkem dobře, ale peloton jel dneska dost rychle, takže to bylo opravdu těžké. Je to má první Tour de France Femmes, takže být takto vepředu před pelotonem sama je pro mě super,“ popisovala své pocity pětadvacetiletá rodačka z Antwerp, která si svým únikem vyjela také zelené číslo pro největší bojovnici dne.

20240813TDFFAZ0047-A.S.O._Thomas_Maheux.jpg

Bojovat musela také australská závodnice Ruby Roseman-Gannon. Mistryně své země se totiž ocitla po tvrdém pádu na nizozemském asfaltu pouhé tři kilometry před cílem etapy. Do cíle na ulici Boompjes se pětadvacetiletá členka týmu Liv AlUla Jayco dostala se ztrátou šesti minut. Už v obležení zástupců svého týmu pak těžce skrývala slzy. Pád potkal při úterním dopoledni také jedinou Češku Nikolu Noskovou, která si na zemi ustlala na metě pětadvaceti kilometrů před koncem etapy. Cílovou páskou pak projela se ztrátou padesáti sekund.

Menší ztrátu počítá také lídryně týmu Lidl-Trek Gaia Realini. Rozhodčí závodu počastovali italskou vrchařku finanční pokutou a penalizací dvaceti sekund za přílišné skrývání se za doprovodným vozidlem v první etapě závodu, kdy se Realini vracela po pádu zpět do hlavní skupiny.

20240813TDFFAZ0043-A.S.O._Thomas_Maheux.jpg

Ještě dnes odpoledne má ale Italka šanci stáhnout alespoň menší část z této ztráty. Už patnáct minut po třetí hodině vystartuje do boje proti chronometru na šest kilometrů a tři sta metrů první závodnice. Mezi favoritky na další rotterdamské vítězství se řadí olympijská šampionka v časovce Australanka Grace Brown, zlatá medailistka z Paříže v silničním závodě Američanka Kristen Faulkner, obhájkyně žlutého trikotu domácí Demi Vollering nebo průběžná vedoucí závodnice Charlotte Kool.

„Dneska jsem to rozjela v klidném tempu. Naprosto se totiž soustředím na odpoledne, kde mířím za vítězstvím,“ brousí si zuby na premiérové vítězství na Tour de France Femmes sebevědomá úřadující mistryně světa v časovce Chloe Dygert. Zda se Američance nebo jiné hvězdě pelotonu útok na etapový triumf podaří se diváci dozví nejpozději v šest hodin večer.