Alois Kaňkovský ukončil kariéru před třemi lety s titulem mistra světa v omniu z roku 2007. Je mu jedenačtyřicet, pořád (něco) jezdí, a protože mu Hradec Králové přirostl k srdci nejen jako letité působiště (v barvách Whirpoolu, dnešního Elkov/Kasper) a místo sedmi výher ve Velké ceně, přislíbil účast. „Myslím, že může obstojně konkurovat,“ soudí Ondřej Rybín, ředitel závodu.

Elitní pole včetně asi čtyř borců Elkov-Kasper a ATT Investments očekává v 16.30 čtyři desítky jezdců. Čeká je 42 km na 1200 metrů dlouhém okruhu (35x) z Masarykova náměstí. Tam, co před měsícem slavil českou premiéru Ironman…

Hobíci jedou 24 km/20 kol, i oni mohou ještě sebrat body do RoadRace ve „vkv – velmi krátkém“ režimu. „Aktuálním trendem jsou dnes sice delší hobby závody, ale tohle je přece zajímavý protipól. Technicky náročnější, ale kontaktní, zábavné a rozhodně ne nebezpečné, máme tu jen jeden retardér,“ hájí své dítě ředitel.

Navíc ukazuje v centru východočeské metropole velice širokou nabídku doprovodných akcí pro celou rodinu. Od dětských závodů na kole, běhu na 5 km i koloběžkových soubojů. K tomu koncert kapely Electrophonix a další show včetně Eliminátoru v 50metrovém sprintu. Loni se tu třeba loučil s kariérou Jan Bárta.  

Přesto podnik šedesátileté tradice čekají napřesrok změny. Hlavně termín, přesune se na 28. června, tedy týden po mistrovství republiky na silnici, čímž by měla přilákat širší zájem kvalitních závodníků. A pak také napojením na novou klasiku, která vyrazí o den později ze skiareálu v nedalekém Deštné v Orlických horách. Tam se, jak známo, nadechují do nové éry. Čerstvě právě přestavují na Martě lanovku, přivezenou z jihotyrolského Kronplatzu.

Pravidla bodování RoadRace