Pogačar zakončil nejlepší sezónu jakéhokoliv závodníka v celé dlouhé historii silniční cyklistiky. Během jednoho roku vyhrál pět velkých závod - Grand Tours Giro d'Italia a Tour de France, monumenty Lutych-Bastogne-Lutych a Okolo Lombardie a samozřejmě také světový šampionát. Pogačar tím překonal i annus mirabilis Eddyho Merckxe v sezóně 1972.

Slovinský fenomén si polepšil i v historické tabulce nejlepších cyklistů historie. Lombardie je jeho dvanácté velké vítězství, nechal tedy za sebou Rogera De Vlaemincka a Costanteho Girardenga a vyrovnal se Gina Bartaliho. Lepší už jsou jen Eddy Merckx (33), Fausto Coppi (17), Bernard Hinault (16) a Alfredo Binda (14). 

Ani překvapivě silný únik neměl šanci

Pogačar měl se svým týmem UAE Emirates průběh 255 kilometrů dlouhé klasiky zcela pod kontrolou. Soupeři mu nechtěli věnovat další velké vítězství, takže do dlouhého úniku se dostala nečekaně silná skupina. Dvě početné skupiny se sjely a vytvořila se skupina s 23 cyklisty, kde byli i hodně nebezpeční závodníci jako Dani Martínez (Red Bull-Bora-Hansgrohe), dva jezdci Visma-Lease a Bike Tiesj Benoot a Wilco Kelderman, Thymen Arensman z Ineos Grenadiers, Eddie Dunbar (Jayco AlUla), Bahrain Victorious měl vpředu dokonce tři závodníky - Damiana Carusa, Antonia Tiberiho a Mateje Mohoriče. 

Tým UAE Emirates to nijak neznervóznilo, na čele pelotonu nechtěl pomoc od žádného jiného týmu, nejdříve odpracovali spoustu kilometrů Finn Fisher-Black a Jan Christen. Odstup sice narostl až na téměř pět minut, ale před nájezdem do stoupání Madonna del Ghisallo se tempo v balíku navýšilo. V kopcích rozjeli vrchaři UAE zdrcující tempo, peloton se postupně zmenšoval a stejně tak i ztráta na čelo.

Pogačarovi stačil jeden útok

Pod rozhodujícím stoupáním Colma di Sormano ztrácel malý peloton už jen jednu minutu a na čelo si najel Adam Yates. Brit dlouho nevydržel, Pavel Sivakov odvedl mnohem víc práce a 48,5 kilometru před cílem dostihl všechny uprchlíky. Ve stejném okamžiku, v těžké pasáži do kopce, se zvedl Pogačar a dynamicky nastoupil. 

V háku měl Remca Evenepoela (Soudal Quick-Step), ale ten nebyl schopný odpovědět. S Belgičanem vydržel Enric Mas (Movistar) a za chvíli se k nim dotáhl také Lennert Van Eetvelt (Lotto Dstny). Na vrcholu Sormana byla jejich ztráta na vedoucího Pogačar už 1:06 a o vítězi bylo rozhodnuto. 

1189602935.jpg

Evenepoel ve sjezdu ze Sormana utrhl nepozorného Mase a Van Eetvelta, kteří s ním stejně nechtěli vůbec střídat. Evenepoel se jim dokázal vzdalovat i na rovině a pevně držel druhé místo. Ovšem Pogačara stahovat nedokázal a rozdíl mezi skupinami narůstal. Pogačar a Evenepoel už mělo svoje umístění jisté, když si k Masovi a Van Eetveltovi dojel Sivakov a skupinu bojující o třetí místo rozšířil na trojici. A zezadu se blížili další jezdci. 

V posledním stoupání San Fermo della Battaglia se do skupiny dotáhl Giulio Ciccone (Lidl-Trek) a. okamžitě zaútočil. Získal malý náskok a dokázal své třetí místo udržet až do cíle. Rozdíly na cílové pásce byly obrovské, Pogačar měl spoustu času slavit, přesto dojel s náskokem 3:16 před zcela znaveným Evenepoelem. Ciccone ztratil 4:31. O čtvrté místo spurtovala skupina čtyř cyklistů, kde byl nejrycjlší Ion Izagirre (Cofidis), pátý skončil Mas, šestý Sivakov a sedmý Van Eetvelt.

Přesně takto jsme to plánovali, povídal spokojený Pogačar

Pogačar získal už 25. vítězství v sezóně a ani nevypadal unavený. „Každé vítězství je výjimečné a dnes tomu nebylo jinak,“ řekl v cíli závodu. „Tým celý rok tvrdě pracoval, i dnes. Byl to dlouhý den a pro nás těžký úkol. Odvedli jsme skvělou práci a jsem velmi rád, že se nám podařilo pro tým vyhrát.“

1189624859.jpg

UAE Emirates vše vyšlo přesně podle plánu. „Takto jsme to plánovali. Trať je tak náročná, že na posledních 40 kilometrech bojujete muž proti muži. Věděl jsem, že s náskokem na špici budu schopen to udržet. Naštěstí se mi to podařilo.“

Ani olympijský vítěz Evenepoel pro něj nebyl žádným ohrožením. „Byl tam moment, kdy se ve sjezdu trochu přiblížil. Pak se trať trochu zvedla a klesla. Tam jsem se snažil jet co nejrychleji, abych urval nějaké vteřiny. Doufal jsem, že ho tím trochu zlomím i psychicky. To mi dalo nějaký prostor.“

Poslední kilometry sezóny 2024 si mohl užívat naplno. „Užíval jsem si diváky a jejich povzbuzování. Ale už se také těším na období po sezóně,“ smál se.