Kolem Dunaje

Takzvaná Podunajská nebo Dunajská cyklostezka má celkem 1 200 km, které se stáčí kolem přírodních a městských krás nejen Slovenska, ale také Rakouska. Můžete začít na jakékoliv za 17 ETA, který mi tato stezka disponuje, a to ať už od pramene Dunaje nebo například v hlavním městě Slovenska, Bratislavě, kde je možné si odpočinout také hraní hazardních her například přes 22 Bet Česko a nabrat nové síly nebo naplánovat další etapu.

Dunajská cyklostezka provede cyklisty mnoha krásami Rakouska a Slovenska ať už od oblasti vinné révy, jako jsou Kremz a historický klášter Melk nebo podél krásných měst, Jako je například hlavní město Vídeň nebo o několik kilometrů dál vzdálenější hlavní město Slovenska – Bratislava. v obou městech je možné si vychutnat unikátní dobroty nebo krásy památek.

Neusiedl mezi Rakouskem a Maďarskem

Neusiedl am See je jedno z největších jezer v Evropě, které se rozprostírá mezi Rakouskem a Maďarskem. V českém jazyce označované jako Neziderské jezero, tato vodní plocha se nachází necelou hodinu vlakem od Bratislavy nebo Vídně a necelé 4 hodiny od Prahy. Kolem jezera se nachází rozsáhlá cyklostezka, která má celkem 123 km a je tak ideální pro cyklisty všech zkušeností a vytrvalostních úrovní podélně je možné najít hned několik rozmanitých vesnic, kde je možné si odpočinout, dát něco k jídlu anebo naopak se vydat hlouběji do přírody, kde je například možné najít posedy nebo jiné prostředí, ve kterém je možné si užívat krásy přírody kolem tohoto jezera

Česká cyklostezka kolem skal

Pokud cyklisti preferují zůstat přímo v České republice, Také zde je možné najít celou řadu různých cyklostezek. Jednou z velmi oblíbených mezi začátečníky, ale také milovníky české přírody, je cyklostezka, která vede adršpašskými skalami a Broumovskem. Tato oblast, která vede okolím teplických skal má celkem 20,4 km a zvládne ji tak téměř každý. Stezka začíná v Teplicích a provede sportovce okolím skalních měst, kterými je Česká republika jedním ze světových unikátů. Stezka končí v Teplicích nad Metují, bráně do chráněné přírodní oblasti Broumovsko.

V okolí Krakova na všechny strany

Cyklostezka známá pod anglickým názvem Greenway Krakow je jednou z nejzajímavějších stezek napříč střední Evropou. Propojuje totiž nejen toto polské historické město, ale také Moravu a končí v rakouské Vídni. Stezkou Je možné vidět mnohé krásy například Moravského regionu – ať už se jedná o Lednicko-valtický areál nebo oblast moravských vinic, dále je možné přejít do rakouské přírody, která je typická svými větrnými elektrárnami, ale také nádherně upraveným regionem, ve kterém je na první pohled vidět péče o regionální stezky, ale také přírodu.

Celkově se stezka rozprostírá na 780 km a její etapy jsou velmi dobře promyšlené – se zaměřením na přírodní a kulturní památky. Celý koridor je krásně upravenou a unikátní cyklostezkou napříč třemi státy.

Tipy dál od hranic

Napříč Evropou je možné najít spoustu unikátních cyklostezek, které mohou milovníci cyklistiky vyzkoušet. Mezi pětici dalších oblíbených patří například:

● Stezka podél Chorvatského pobřeží

● Podél Baltského moře

● Via Francigena – z Canterbury až do Říma

● Stezka podél Amalfi pobřeží

● Francouzským venkovem až do Paříže

Závěrem

Upravované, rekonstruované a velmi často mimo dosah hlavní komunikace nebo aut, cyklostezky jsou ideálním způsobem, jak si užívat cyklistiky v co největším souladu s přírodou a sportem samotným. Díky tomu, že města vynakládají finance pro rozvoj dalších cyklostezek a jejich úpravu, ale také jejich přizpůsobení se udržitelnosti se tento sport stává stále oblíbenější, a to také mezi úplnými začátečníky.