Čtvrtá 204 km dlouhá etapa Tour of Hongrie z Balassagyarmat do Gyöngyös-Kékestető zcela jistě měla rozhodnout o celkovém vítězi etapáku, neboť končila 12km cílovým stoupáním o průměrném sklonu 5,6 %, přičemž poslední 3 km měly 8,7 %! A ta zítřejší, poslední, bude opět příležitostí pro sprintery.

Dnešní dějství se vymykalo nejen cílovým kopcem, ale i tím, že na 131. km čekala ještě jedna náročná vrchařská prémie: 8,6 km a 4,6 %, takže dnes závodníci nastoupali celkem 3221 výškových metrů.

Do etapy neodstartoval kompletní Uno-X, jelikož se v jejich skupině vyskytl případ pozitivního covidu. Norům se to stalo letos již podruhé.

Na 16. km přišla první rychlostní prémie a tu si nenechal vzít lídr průběžného pořadí Phil Bauhaus (Bahrain). Následně odjela čtveřice Paterski (Voster), Kurek (Mazowsze), Rikunov (Gazprom) a De Wilde (Sport Vlaanderen).

Sprint na 123. km vyhrál De Wilde, vrchařskou prémii na 131. km Paterski, který tím posílil své průběžné vedení v této soutěži. 

Vytvořili si časový polštář až přes 3 minuty, ale s blížícím se cílem se jejich náskok rychle krátil, takže před nájezdem do posledního stoupání byli dostiženi s výjimkou De Wildeho, který ještě chvíli bojoval.

To všechno byla ale jen předehra!

Od počátku výjezdu opanovali čelo borci BikeExchange. Většinu kopce až do mety 4,2 km odtáhl domácí Barnabás Peák. Ve chvíli, kdy odstoupil, tak skupina čítala ještě téměř 40 závodníků. Jenže v té chvíli najeli na čelo tři borci Caja Rural a při odbočení do nejprudšího stoupání rozjeli ďábelské tempo, kterým skupinu výrazně potrhali.

Jeli na Jhojana Garcíu, který si 1,9 km před cílem nastoupil z čelní 13členné skupiny a rychle si vybudoval dobře 100metrový náskok.

Stíhací skupinu vedl další z domestiků BikeExchange. A nedělal to bezúčelně. Zhruba 800 metrů před cílem atakoval z této skupiny jeho týmový kolega Damien Howson. Za ním vyrazil Ben Hermans (Israel), ale nedařilo se mu Howsona docvaknout.

Ten 400 metrů před cílem minul Garcíu a s mimořádným vypětím přijel sólově do cíle před Benem Hermansem.

Na Garcíu nezbylo ani místo na stupních vítězů, jelikož ho před cílovou metou minul ještě 19letý Antonio Tiberi z Trek-Segafredo.

V loňském ročníku tu právě Howsona podobným stylem v závěru připravil o vítězství Attila Valter, dnes si tedy Howson spravil chuť.

Ten Howson, který loni vyhrál Czech Tour. Klame sice prošedivělými vlasy, ale je mu teprve 28 let a na vrchaře je hodně vysoký: při 188 cm váží 68 kg. Tak to by měl být i celkový vítěz letošního ročníku Tour de Hongrie.