Předposlední etapa 85. ročníku Tour de Suisse z Ambri do Malbunu byla se svými 195 km druhá nejdelší a profilově nejtěžší. Na 72. km čekal ve výšce téměř 2 tisíce metrů vrchol vrchařské jedničky dlouhé 29 km s průměrným sklonem 5%, pak po sjezdu následovaly dvě vrchařské trojky a závěr obstarala vrchařská prémie nejvyšší kategorie (HC) s parametry 12,6 km a 8,7%, přičemž posledních 2,6 km nešlo pod 9% a úplně poslední šestistovka měla přes 13%!

Šlo o hodně. Průběžně vedoucí Jakob Fuglsang (Israel-Premier Tech) i třetí Sergio Higuita (Bora-hansgrohe), ztrácející před etapou na Fuglsanga 10 vteřin, potřebovali nutně něco najet na druhého Gerainta Thomase (Ineos), který měl odstup jen jedinou vteřinu, jelikož v opačném případě by se jejich šance na celkový triumf s ohledem na závěrečnou nedělní rovinatou časovku snížily na minimum. Včera však vypadal v kopcích Thomas z této trojice nejlépe.

Bora-hansgrohe však do etapy nastoupila oslabena o dalšího muže. Nejprve Dán Frederik Wandahl neodstartoval do čtvrté etapy poté, co ve třetí etapě havaroval. Do včerejší etapy nepustil Covid-19 průběžně vedoucího muže celkového pořadí Aleksandra Vlasova i Antona Palzera. A na startu dnešní chyběl ze stejného důvodu i Marco Haller. Týmu zůstali v závodě tedy jen tři cyklisté. Ovšem všichni stáli za to: Higuita byl 3., Großschartner na 5. místě ztrácel 34 sekund a Schachmann na 12.pozici +1:47 min.

Do etapy vstupoval v červeném dresu nejlepšího vrchaře Quinn Simmons (Trek-Segafredo), a poněvadž dnes bylo možno na prémiích získat maximálně 38 bodů a jeho náskok činil na druhého v pořadí, vítěze včerejší etapy Nico Denze, 40 bodů, bylo jasné, že dojede-li Simmons do cíle časovky, dres už mu nikdo nevezme.

Nico Denz dosáhl včera největšího úspěchu své dosavadní kariéry, protože k několika předešlým vítězstvím přidal první z úrovně World: "Celý den jsem se cítil fantasticky. Klíčové bylo se v průběhu etapy ochlazovat vodou a ledem. V závěrečném stoupání jsem se snažil udržet Masnady. Málem mě utrhl, ale i on sám byl na hranici možností. Do závěru jsem si věřil. Zkomplikovali to kluci, kteří nás zezadu dojeli. Navíc jsem sprint zahájil docela pozdě. Ale nakonec to vyšlo a je to neuvěřitelné. Většinou pracuju pro tým, takže dnešní den je pro mě výjimečný!“

V první části etapy odjelo 20 lidí. Mezi nimi opět výborní vrchaři Masnada a Van Wilder (Quick-Step), Ion Izagirre (Cofidis), Pinot (Groupama-FDJ), Champoussin jako jeden ze tří jezdců AG2R v úniku, Lutsenko (Astana) či Óscar Rodríguez (Movistar). A stejně jako včera tu byl Michael Matthews s cílem přejet první kopce a dostat se až ke dvěma sprinterským prémiím, které byly umístěny na 145. a na 183. km.

Skupina se časem zmenšila, pod úpatí předposlední vrchařské prémie 25 km před cílem jich přijelo 14 s náskokem těsně nad 4 minuty. Byl mezi nimi i Matthews, který vyhrál obě sprinterské prémie a podobně jako Simmons si zajistil s předstihem vítězství v soutěži, v jeho případě bodovací.

Za druhou sprinterskou prémií se už začalo stoupat do cíle. První skupina se hned rozpadla. Po prvních kilometrech se na čele osamostatnil Ion Izagirre, za ním šlapal Alexey Lutsenko, na kterého se postupně dotáhl Thibaut Pinot.

V hlavní skupině se na čele srovnali jezdci Ineosu, ale nikam nespěchali. Proto si na špic najel Maximilian Schachmann a začal udávat podstatně náročnější tempo. To však netrvalo dlouho, na čelo šel Dani Martínez následovaný Geraintem Thomasem a dvěma jeho největšími soupeři Sergio Higuitou a Jakobem Fuglsangem.

5 km před cílem měla stíhací skupina s největšími favority už jen 14 jezdců. Na Izagirreho ztráceli v té době 3:20 min. A na něj se nebezpečně dotahoval Pinot. Dotahoval se až tak, že 2 km před cílem Izagirreho dojel a hned mu úspěšně nastoupil.

I vzadu se děly věci. Tempo Martíneze nakonec úplně nadělilo skupinu favoritů na jednotlivce, až vpředu zůstal jen on a tři z čela průběžného pořadí. V té chvíli práci ukončil a nechal to na Thomasovi. A ten měl co dělat. Bezprostředně poté, což bylo 2 km před cílem, totiž nastoupil Higuita a úspěšně oběma odjel. Thomas nepanikařil, zabudoval se na zadním kole Fuglsanga a o střídání nemohla být ani řeč. Ve srovnání s Dánem byl ve výhodnější pozici.

Zdálo se, že je jen otázkou času, kdy Fuglsangovi nastoupí. Stalo se 500 metrů před cílem a v tomto krátkém úseku stačil o dost zkrátit náskok Higuity. Ale na to, aby se oblékl do žlutého, to nestačilo. Higuita najel na Thomase 11 vteřin a o 2 vteřiny se posunul do čela průběžného pořadí. Na Fuglsanga má před zítřejší časovkou náskok 19 vteřin. Thomase tenhle výsledek asi moc mrzet nemusí, protože je jednoznačným favoritem na to, aby se po časovce stal vítězem Tour de Suisse.