Šumpík letos neměl na domácí scéně konkurenci a v dresu národního týmu a celku Roman Kreuziger Cycling Academy zářil i na mezinárodních závodech. Osmnáctiletý cyklista si letos připsal sedmnáct triumfů a celkem jednoznačně míří do profesionální cyklistiky, ale nejdřív ho čekají dva roky ve vyhlášeném development programu týmu dsm-firmenich PostNL.

Nizozemci mají výborné zkušenosti s Pavlem Bittnerem a Šumpík rozhodně má potenciál, aby se stejně jako vítěz etapy na Vueltě brzo propracoval do týmu WorldTour. „Obdivuji tým dsm-firmenich PostNL, protože opravdu pomáhá mladým jezdcům růst, navíc má tým skvělou podporu a profesionální způsob práce. Cítím, že je to nejlepší místo, kde se mohu zlepšovat. Těším se, že se budu učit od zkušených jezdců a závodit na zajímavých závodech, a je to pro mě skvělá příležitost posunout své limity," říká nadšený Šumpík v tiskové zprávě týmu.

18a4cc25-0a3f-a599-d936-2a6bb0dd7c37.jpeg

„Myslím, že v juniorech jsem byl tak trochu univerzál, který to umí do kopce, ale umí také dobře zajet časovku. V obou těchto oblastech se chci nadále zlepšovat a být někým, kdo může týmu pomoci v mnoha typech závodů. V nejbližší době je mým cílem učit se, získávat zkušenosti a vždy odvádět pro tým to nejlepší. Na kole si myslím, že jednou z mých silných stránek je, že se dokážu přizpůsobit různým situacím v závodě a jsem vždy připraven co nejvíce podpořit své týmové kolegy. Mimo kolo se snažím udržovat pozitivní energii ve skupině, abychom mohli společně dosáhnout našich cílů,“ dodává Šumpík. 

Pomáhat ostatním jezdcům však rozhodně není to, co od něj čeští fanoušci cyklistiky v budoucnu očekávají, nestává se totiž příliš často, že by nějaký český junior tak pravidelně vítězil na nejtěžších závodech. A roli lídra od něj v budoucnu nejspíš očekávají i v novém týmu. „S Pavlem jsme v kontaktu už delší dobu a opravdu nás zaujal svým přístupem a fyzickými schopnostmi. Jeho úspěchy v roce 2024 byly výjimečné a zdá se, že má přirozenou schopnost a talent vyhrávat, ať už sólově, nebo ze sprintu malé skupiny. Pavel také ukázal své schopnosti ve stoupáních a letos si připsal šest vítězství v časovce. To zvýrazňuje jeho silný motor a potenciál do budoucna. Přesto je stále velmi mladý, takže chceme k jeho rozvoji přistupovat komplexněji a bez jakéhokoli tlaku, když v rámci našeho rozvojového programu přechází do kategorie U23,“ přidává svůj pohled Rudi Kemna, hlavní trenér dsm-firmenich PostNL.