Jde o závod druhé nejvyšší kategorie a jede se po třiatřicáté.

Loňský ročník vyhrál Christophe Laporte z Jumbo Visma před Magnusem Sheffieldem z Ineosu a Mattiasem Skjelmosem z Trek-Segafredo. Na 13. místě dokončil Zdeněk Štybar.

Skjelmose, který startuje i letos, je po týmovém kolegovi Pedersenovi druhým nejlépe postaveným mužem ve světovém žebříčku z letošní startovní listiny. Ineos ani Jumbo letos v Dánsku nestartují.

Ale je tu pět jiných World týmů. Kromě Lidl-Trek také Soudal-Quick Step s Josefem Černým, EF Education, dsm-firmenich a Alpecin-Deceuninck.

Vedle nich se pokusí o úspěch devět Pro týmů, přičemž v sestavě Novo Nordisk figuruje i Matyáš Kopecký.

Startovku doplňuje pět kontinentálních týmů, z toho jsou čtyři domácí a polské Mazowsze. Ti tu startují nejspíš proto, že mají v sestavě dánského cyklistu Aaskova. Posledním týmem je potom domácí reprezentační výběr.

V jednotlivých týmech startuje spousta domácích jezdců. Lídrem Alpecinu by měl být Soren Kragh-Andersen, v EF Education Magnus Cort, Mikkel Honoré a uvidíme, jak si povede pomalu se vracející Michael Valgren.

Silnou sestavu sem přivezl i Lotto Dstny. Ti ve svých řadách žádného Dána sice nemají, zato mají Floriana Vermeersche či Brenta Van Moera. Uno-X hlásí v sedmičlenné sestavě pět domácích závodníků, ale jedničkou by měl být Nor Soren Waerenskjold.

I sestava Quick Stepu vykazuje vysokou kvalitu. Do případných spurtů mají Fabia Jakobsena s podporou Michaela Morkova, do klasikářského terénu Caspera Pedersena, Jannika Steimleho a výbornou formu prokázal na právě skončeném mistrovství světa Martin Svrček třetím místem v závodě kategorie U23.

Na programu je pět etap. První tři jsou vysloveně klasikářské, čtvrtá má nejvyšší potenciál skončit hromadnou koncovkou. Vše by se mělo s konečnou platností rozhodnout v závěrečné rovinaté časovce na 16 km.

První etapa je na programu zítra, na Eurosportu od 15:45 hod.