České a slovenské ženy a juniorky jely čtyři okruhy, každý dlouhý 25,4 kilometru. Na zvlněné trati v krásném prostředí okolo města Jevíčko se startovní pole dělilo ve dvou stoupáních, ve strmém z Velkých Opatovic a v mnohem delším, ale mírnějším stoupání v závěru okruhu. Z vrcholu už se pouze dlouze klesá do města.

V úvodu závodu z pelotonu odjely dvě velmi nebezpečné závodnice Jana Milec Jiřincová a Denisa Slámová. Dvě vynikající časovkářky a tempařky zodpovědně spolupracovaly a většinu závodu vedly. Vypracovaly si náskok přes dvě minuty, zatímco za nimi se především v krátkém a strmém stoupání z Velkých Opatovic trhal peloton.

Unik 2.kolo.jpg

V druhém okruhu se na vrcholu dlouhého výjezdu za vedoucími závodnicemi roztrhal peloton a překvapivě zde nestačila Tereza Neumanová. Trojnásobná mistryně republiky se trápila a i když se snažila dojet zpět k nejlepším, dopředu už se nevrátila. 

Za Slámovou a MiIec Jiřincovou se vytvořila skupina deseti cyklistek, kterou tvořily Nikola Nosková, Julia Kopecký, Kristýna Burlová, Barbora Němcová, Nikola Bajgerová, Nicole Hartychová, Kristýna Zemanová, juniorka Daniela Hezinová a Slovenky Nora Jenčušová a juniorka Viktória Chladoňová. Ty začaly vedoucí dvojici sjíždět a ve třetím okruhu už se přiblížily na dohled.

V dlouhém stoupání přes Křenov si z druhé skupiny nastoupily Chladoňová a Němcová a před vrcholem si dojely Slámovou a Milec Jiřincovou. Největší favority nereagovaly, ačkoliv Julia Kopecký zkusila zaútočit. Na vrcholu už zůstaly Němcová a Chladoňová samy a měly náskok 25 sekund před skupinou, ze které odjely. 

MCR sil Jevicko 2024 zeny juniorky_03.jpg

Chladoňová a Němcová ve sjezdu před nájezdem do posledního okruhu spolupracovaly a okruh před koncem závodu držely náskok 25 sekund. Situace jim zcela vyhovovala, protože si navzájem nijak nekonkurovaly. Naopak ve druhé skupině žádná spolupráce neprobíhala a ze třetí skupiny si sem dojela obhájkyně titulu Jarmila Machačová. Dukla Praha tedy měla ještě o něco lepší pozici v závodě. 

10 kilometrů před cílem narostl náskok vedoucí dvojice na 1:15 a už bylo téměř jasno, Němcová však musel ještě přežít poslední stoupání. Chladoňová ji zde utrhla, ale to už nebyl žádný problém, stačilo zvládnout sjezd a poslední kilometr v ulicích Jevíčka. Chladoňová dorazila do cíle jako úplně první a připsala si slovenský juniorský titul a vítězství v závodě. O půl minuty později dorazila Němcová a vysloužila si českou elitní trikolóru. Dukla Praha obhájila český titul. 

MCR sil Jevicko 2024 zeny juniorky_28.jpg

Němcová byla u všeho podstatného a předvedla obdivuhodný fyzický a hlavně taktický výkon. „V kopci se jelo ostré tempo, rozjela to Nikča Nosková,“ vracela se Němcová k jednomu z klíčových okamžiků závodu ve druhém okruhu. „Zbylo nás tam deset holek a se mnou tam byla Nikča Hartychová. Bez týmu bych to určitě nezvládla, moc všem děkuju za podporu.“  

Němcové se podařilo zachytit i další rozhodující útok, který jí následně vynesl titul. „Na začátku toho dlouhého kopce, ve třetím okruhu, nastoupila Viki Chladoňová a já byla zrovna za ní. Takže jsem odjela jsem s ní.“  

„Do posledního kiláku jsem nevěřila, že to vyjde, protože abych byla upřímná, já štěstí moc nemám,“ smála se šampiónka Němcová po převzetí dresu. „Takže jsem ráda, že dneska jsem štěstí měla a zadařilo se."

MCR sil Jevicko 2024 zeny juniorky_12.jpg

Ve skupině pronásledovatelek nastoupila 500 metrů před vrcholem stoupání Nosková, ale soupeřky dávaly pozor a její útok pokryly. V technickém závěru byla nejlepší Bajgerová a protnula cíl na druhém místě mezi českými ženami. Třetí místo patří Julia Kopecký, čtvrtá skončila Burlová, pátá Zemanová a šestá Nosková. S malou ztrátou dojely Slámová, Machačová a Milec Jiřincová. Desítku uzavřela Nicola Hartychová.

Pro český juniorský titul si dojela Daniela Hezinová, která jako jediná vydržela v elitní skupině až do posledního stoupání. Nelu Kaňkovskou porazila o téměř dvě minuty, třetí skončila Kateřina Douděrová.

Slovenskou mistryní mezi ženami se stala Nora Jenčušová, stříbro získala Terézia Ciriaková a bronz Alžbeta Bačíková.