Šestadvacetiletá policistka z Erfurtu Corinna Lechner si při své třetí účasti na severu Čech připsala dosud největší úspěch a druhé etapové umístění - v úvodní časovce byla bronzová. Na žlutý trikot zaútočila z druhé pozice celkového pořadí a v cíli i díky bonifikacím ze sprinterských prémií smazala pětisekundové manko na dosud vedoucí Britku Joscelin Lowden.

"Jsem nesmírně šťastná. Etapa byla velmi rychlá, já počítala sekundy ze sprintů a pořád si říkala, že potřebuju ještě další a že to manko na žlutý dres mohu stáhnout. Jsem ráda, že to nakonec vyšlo," usmívala se Lechner v poetapovém rozhovoru. Jejím cílem bude žlutý dres dovézt do cíle celého závodu. "Určitě pro to udělám všechno a věřím, že to dokážu," dodala.

První tři v cíli 3. etapy (zleva): Alana Castrique (Belgie), Corinna Lechner (Team Stuttgart), Katarzyna Wilkos (Mat Atom Deweloper Wroclaw)

Do žlutého trikotu se v historii závodu oblékne jako osmá Němka celkově a první po jedenácti letech (zatím poslední Němkou ve žlutém byla Trixi Worrack, která v roce 2010 vyhrála všech pět etap). Zároveň ji patří průběžné vedení a zelený dres v bodovací soutěži.

Etapa zvaná Šluknovskou pahorkatinou vedla po trase největšího amatérského cyklistického závodu v Česku - Tour de Zeleňák. Závodnice absolvovaly dvakrát 55 kilometrů dlouhý okruh městy a obcemi Šluknovského výběžku.

Start i cíl byl na Lužickém náměstí v Rumburku

V prvním okruhu se příliš nezávodilo, cyklistky jako by po páteční náročné etapě spíš šetřily síly. Na přelomu prvního a druhého okruhu se odtrhly tři závodnice: Španělka Mirena Benito Pellicer z týmu Massi Tactic, Nizozemka Eline Van Rooijen z celku Waterslay a Polka Dominika Wlodarczyk z týmu Mat Atom. Následně si do úniku doskočily ještě Ann Helen Olsen (Coop - Hitec Products) a Devon Kuijstermans (Loving Potatoes) a pětice si vypracovala až minutový náskok. 

Po zhruba dvaceti kilometrech v polovině druhého okruhu v Dolní Poustevně je ale peloton dojel. Likvidovány byly poté i další dílčí úniky, když to sólově zkusily postupně Patricia Ortega (Massi Tactic), Tereza Neumanová (Češká republika) a Anne Dorthe Ysland (Coop - Hitec Products), takže do cíle na Lužickém náměstí v Rumburku přijela pohromadě 58členná skupina, z níž se ve spurtu prosadila Corinna Lechner.

Corina Lechner (na čele) šla cíleně za žlutým trikotem a Joscelin Lowden z britského Drops - LeCol ho neubránila.

Velmi dobře zajely Češky. Nikola Bajgerová z Dukly si vylepšila své etapové maximum a dojela čtvrtá ve stejném čase jako vítězka, v první skupině dojely i Nosková, Neumanová a Machačová.

Nosková díky dvěma vyhraným vrchařským prémiím oblékne v závěrečné etapě dres nejlepší vrchařky. "Byla to docela odpočinková etapa, já jsem si jela jen to svoje vytrvalostní tempo. A třeba na první vrchařské jsem se otočila, a divila se, že jsem tam sama. Nevěděla jsem, jestli mám zastavit či jet sama, ale já nechtěla jet sama," usmívala se Nosková.

Průběžně nejlepší vrchařka Nikola Nosková, Corina Lechner a nejlepší do 23 let Shirin Van Anrooij z nizozemské reprezentace

"Dnes bylo úkolem pohlídat si čelo klasifikace a abych se rozjela před zítřkem před královskou etapou. Každopádně platí, že chci být celkově do top 3 a případně uhájit vrchařský dres," dodala čtyřiadvacetiletá Češka, jíž v celkové klasifikaci coby nejlepší Češce patří devátá pozice.

Dnes peloton čeká závěrečná nejnáročnější etapa Lužickými horami dlouhá 114,6 kilometru. Je vypsána jedna sprinterská a hned devět vrchařských prémií, cyklistky nastoupají 2136 metrů. Startuje se v 10 hodin ve Varnsdorfu, cíl kolem 13:30 v Krásné Lípě.