Převaha Wouta van Aerta v závěru závodu byla nepřehlédnutelná. Lídr sestavy Jumbo - Visma zaútočil z početné první skupiny 13 kilometrů před cílem, před nájezdem do posledního dlážděného kopce, takzvaného hellingu. Na Bosbergu svůj náskok před pronásledovateli navýšil a navyšoval ho až do cíle. Pásku protnul s náskokem 22 vteřin před skupinou, vedenou Sonnym Colbrellim (Bahrain Victorious), třetí skončil Greg Van Avermaet (AG2R Citroen).

Küng útočí

204 kilometry dlouhá úvodní klasika sezóny Omloop Het Nieuwsblad začala únikem sedmi cyklistů, do skupiny se dostali Ben Healy (EF Education - EasyPost), Juri Hollmann (Movistar) Alexander Konyčev (BikeExchange - Jayco), Quentin Jauregui (B&B Hotels - KTM,) Ruben Apers (Sport Vlaanderen - Baloise), Morten Hulgaard (Uno-X) a Donavan Grondin (Arkéa Samsic). 

Náskok skupiny se 140 kilometrů před cílem dostal na 8 minut před pelotonem, ale favority to nijak neznervózňovalo. Na závodníky ještě čekaly ty nejtěžší dlážděné úseky. Útočit z balíku se začalo až 66 kilometrů před cílem. Prvním útočníkem byl Magnus Sheffield (INEOS Greandiers), zkoušel to také Philippe Gilbert (Lotto Soudal), dvojnásobný vítěz Omloopu. Náskok vedoucí skupiny rychle klesal a závodníci z pelotonu měli motivaci se k nim dostat. Prvními úspěšnými uprchlíky z pelotonu byli Florian Vermeersch (Lotto Soudal) a Loic Vliegen (Intermarché - Wanty Gobert) 54 kilometry před cílem.

Belgičanům se podařilo odskočit od soupeřů, ale jejich snaha vyprovokovala Stefana Künga (Groupama - FDJ). S Vliegenem a Vermeerschem si doskočili do vedoucí skupiny, která se začala drobit. 

Propadák Quick-Stepu

V hlavním poli pracoval tým Jumbo - Visma a také 30 kilometrů před cílem zaútočil. Tiesj Benoot nastoupil ve stoupání Berendries a udrželi se ho jen Wout van Aert a dva jezdci týmu INEOS Grenadiers - Tom Pidcock a Jhonatan Narvaez. Překvapivě se vůbec k ničemu nezmohli jezdci Quick-Step Alpha Vinyl. Ani Zdeněk Štybar a Yves Lampaert. Tradičně velmi aktivní a silný tým působil ztraceně, jezdci nedrželi u sebe, Kasper Asgreen odpadl ještě před rozhodujícími okamžiky a ostatní neměli výkonnost reagovat na Benootův útok. 

Van Aert, Benoot, Narvaez a Pidcock získali malý náskok, zatímco Sonny Colbrelli se zvedl a doskočil si je. Vytvořila se tak pětičlenná skupina, která si rychle dojela uprchlíky vedené Küngem a společně vytvořili skupinu 11 závodníků. V hlavním poli pracovali jezdci Quick-Stepu, Trek - Segafredo a přidali se i další. Vedoucí skupina proto nezískala nijak velký náskok.

Benoot vyzkoušel druhý únik 21 kilometrů před cílem, před slavné stoupání Kapelmuur. Belgičan pokračoval sám a jako první přijel do Geraardsbergenu a do náročného dlážděného kopce. Van Aertova skupina mezitím počkala na peloton. Benoot přejel Kapelmuur na vedoucí pozici, ale ostatní už nebyli daleko. Bylo jasné, že tohle Benootovi nevyjde. Početná skupina favoritů osamoceného lídra dojela a očekávaly se další pokusy o únik.

Van Aert využil Bosbergu 

Před závodníky už byl jediný helling, slavný Bosberg, který byl dlouhá desetiletí posledním dlážděným kopcem na Kolem Flander. A Van Aert dobře věděl, že je to možná poslední příležitost k útoku. A tak zkusil ještě před vjezdem na kostky. A překvapivě vůbec nikdo nereagoval. Zaváhali jezdci Bahrain Victorious. Ve skupině jich bylo několik, včetně Colbrelliho a Mateje Mohoriče, ale nic neudělali.

Pouze Victor Campenaerts (Lotto Soudal), Fred Wright (Bahrain Victorious) a Andrea Pasqualon (Intermarché - Wanty Gobert) se pokusili vzdorovat, ale marně, už bylo pozdě. Van Aert proletěl Bosbergem a pokračoval v nasazeném tempu. Početná skupina za ním se sice točila, ale na půl plynu. Pro Van Aerta to už bylo snadné, nabíral sekundy náskoku a nohy s emu točili tak rychle, že v cíli měl 22 sekund k dobru. 

Colbrelli si dospurtoval pro druhé místo, třetí skončil zkušený Greg Van Avermaet, čtvrtý projel cílem Oliver Naesen (AG2R Citroen) a pátý Victor Campenaerts. Ten předvedl neuvěřitelný výkon, vzhledem k tomu, že měl několik technických problémů a pokaždé si musel dlouho dojíždět peloton. Nejlepším jezdcem Quick-Stepu byl až 9. Florian Sénéchal. Zdeněk Štybar dojel až na 61. místě se ztrátou 1:30.