Poslední metry Kolem Flander zcela zastínily vše, co Tadej Pogačar (UAE Emirates) během závodu dokázal. Nejlepší cyklista světa řídil vývoj závodu, útočil a udržel se ho pouze Mathieu van der Poel (Alpecin - Fenix). Ten však byl v dojezdu rychlejší a hlavně pozornější a získal druhé vítězství na belgickém monumentu v kariéře.  

Pro Pogačara závod nezačal vůbec dobře. 249 kilometrů před cílem ve zúžení spadl, ale nic se mu nestalo, okamžitě naskočil na kolo a pokračoval v závodě. To už v úniku byla devítičlenná skupina uprchlíků ve složení: Sebastian Grignard (Lotto Soudal), Taco van der Hoorn (Intermarché - Wanty Gobert), Stan Dewulf (AG2R Citroen), Manuele Boaro (Astana Qazaqstan), Tom Bohli (Cofidis), Max Kanter (Movistar), Luca Mozzato (B&B Hotels - KTM), Mathijs Paasschens (Bingoal Pauwels Sauces WB) a Lindsay De Vylder (Sport Vlaanderen - Baloise).

Štybar v nebezpečném úniku

Týmy favoritů se podílely na sjíždění silné skupiny uprchlíků a ta nezískala žádný příliš velký náskok. V maximu pouze něco málo nad 4 minuty. Už 100 kilometrů před cílem začaly další útoky z pelotonu. Na Molenbergu zaútočil Nathan Van Hooydonck z Jumbo - Visma a přidal se k Jonasi Kochovi (BORA - hansgrohe), který zaútočil ještě před Molenbergem. A 91 kilometrů před cílem přišel další důležitý okamžik. Iván Garcia Cortina (Movistar) nastoupil a vyprovokoval velký únik se Zdeňkem Štybarem (Quick-Step Alpha Vinyl) a favority Madsem Pedersenem (Trek - Segafredo), Albertem Bettiolem (EF Education - EasyPost) a dalšími jezdci. Ovšem zaváhaly týmy UAE Emirates, TotalEnergies a Bahrain Victorious, které neměly v tomto úniku žádného závodníka.

Týmy UAE, Bahrain a TotalEnergies v pelotonu spolupracovaly a ztráta na Štybarovu skupinu byla minimální. Mezitím se do pádu zapletl Christophe Laporte (Jumbo - Visma) a musel stahovat v nevhodném okamžiku před hellingem Berg Ten Houte. Z pelotonu v dalších desítkách kilometrů útočili další jezdci, ale vše se zamíchalo na Oude Kwaremont 55 kilometrů před cílem. Všechny skupiny byly blízko sobě a v tom přišel první útok Tadej Pogačara. Slovinec dojel a předjel všechny uprchlíky a v první chvíli zareagoval pouze Kasper Asgreen (Quick-Step Alpha Vinyl).

Pogačar v kopcích nejsilnější

Van der Poel si musel dojíždět zezadu, ale za Kwaremontem se vytvořila velká vedoucí skupina. Následoval první průjezd Paterbergem. Zde zaútočil Jan Tratnik (Bahrain Victorious). Van der Poel si ho doskočil, Pogačar a Tom Pidcock (INEOS Greandiers) také museli. Zaváhal Quick-Step, který si první skupinu musel dojíždět v dalších kilometrech. Za Paterbergem nenápadně odjeli Dylan van Baarle a Brit Fred Wright (Bahrain Victorious). Do cíle chybělo 49 kilometrů a před jezdci bylo obávané stoupání Koppenberg. 

Podle očekávání zde opět nastoupil Pogačar. Drželi se jen Van der Poel a překvapivě také Valentin Madouas. Pedersen byl hned za nimi, ale nestačil. Z popředí se vypařil Quick-Step a Asgreen na vrcholu musel řešit problém s řetězem a pro belgickou sestavu závod v podstatě skončil. Ale v úniku chyběl i Tom Pidcock, celý tým Jumbo - Visma a další celky.

Pogačar, Van der Poel a Madouas se přibližovali k vedoucí dvojici a dojeli si je na Taaienbergu 37 kilometrů před cílem. Vytvořila se pětičlenná skupina, která pomalu navyšovala náskok před skupinou pronásledovatelů, kde nebyla žádná spolupráce, pouze pokusy o další úniky. Pětice společně překonala další dlážděné úseky a dorazila na začátek Oude Kwaremont 18 kilometrů před cílem. Zde opět zrychlil Pogačar a snadno utrhl všechny s výjimkou Van der Poela. Nizozemec se nenechal a byl přilepený na zadní kolo dvojnásobného vítěze Tour de France.

Pogačar se pokusil Van der Poela utrhnout také v posledním kopci Paterberg. Čtyřnásobný mistr světa v cyklokrosu měl problém v nejtěžší pasáži krátkého stoupání, ale dokázal se zmáčknout a zůstal s Pogačarem. S nevelkou ztrátou za nimi jeli Madouas a Van Baarle. Ale už nikdo si nemyslel, že by tito dva dokázali zasáhnout do boje o vítězství. Na 13 kilometrů dlouhé rovině před cílovým Oudenaarde byl rozdíl mezi vedoucími dvojicemi kolem 30 sekund.

Van der Poel zvládl obrovský tlak 

Jenže v posledním kilometru závodu přestal Pogačar střídat a Van der Poel zpomaloval tak dlouho, až se zezadu přiblížili Madouas a Van Baarle s mnohem vyšší rychlostí. Van der Poel začal spurtovat a měl ještě dost sil, nenechal se předjet, zatímco Pogačar ano. Francouz a Nizozemec Pogačara zavřeli a Slovinec musel přestat spurtovat a frustrován rozhodil rukama a skončil na čtvrtém místě. Naopak Van der Poel udržel krajana Van Baarleho za sebou a zvítězil. Třetí skončil Madouas.

Se ztrátou pouze 2 sekund dojeli pátý Stefan Kung (Groupama - FDJ) a šestý Dylan Teuns (Bahrain Victorious). Pogačar byl hodně naštvaný, nedokázal se s prohrou smířit a brzo opustil prostor cíle a nechtěl se s nikým bavit. Mezitím Van der Poel slavil s přítelkyní druhé vítězství na Kolem Flander. 

Zdeněk Štybar pracoval ve zbytku závodu pro svůj tým a dokončil na 54. místě se ztrátou přes 5 minut.