Ondřej se jako jediný a zároveň i první handicapovaný sportovec na světě zúčastnil závodu ze série Epic v Chorvatsku s názvem 4Islands MTB Croatia (4 ostrovy), který je zároveň i kvalifikačním závodem na finále série Epic, který se koná v jižní Africe. 

Nevidomý sportovec se svým trasérem Markem Peterkou zdolal závod horských kol napříč neuvěřitelným terénem. Jedná se o jeden z nejnáročnějších závodů vůbec, protože všechny trasy vedou po místních nezpevněných cestách přes kameny, kořeny stromů a další překážky. 

Úspěšně absolvovali prolog a čtyři etapy napříč čtyřmi chorvatskými ostrovy (Krk, Cres, Lošinj, Rab). Celkem 272 km a 6200 výškových metrů v pěti dnech. Ta nejdelší z nich měřila 84 kilometrů a mnozí účastníci byli nuceni závod ukončit právě po této náročné etapě. Ondřej se svým trasérem ovšem pokračoval za těchto drsných podmínek na tandemovém kole až do cíle a stal se prvním handicapovaným, který tento závod dokončil. Zároveň Ondřej s trasérem Markem doufají, že získají možnost startovat na největším závodě horských kol Cape Epic v Jižní Africe.

loading...

V následujících měsících čeká nevidomého sportovce například závod Czechman v Dolanech u Pardubic, první český IronMan v Hradci Králové či extrémní triatlon v Rakousku. Navíc se společně s Ondřejem budete moci vrátit do Francie, protože filmový dokument Tour de France ve tmě čeká již brzy televizní premiéra. 

Ondřej Zmeškal je profesionální nevidomý sportovec, spisovatel a inspirativní řečník. Českou republiku úspěšně reprezentuje v triatlonu a jeho dílčích disciplínách. V loňském roce navíc přidal nový sport, a to klasické lyžování. Absolvoval maraton po schodech Velké čínské zdi, přeběhl celou Českou republiku v 10 dnech, aby pomohl nevidomým dětem a sbírá jeden sportovní úspěch za druhým. Rád si dává výzvy, aby sobě i ostatním nevidomým i vidícím lidem ukázal, že s vytrvalostí jde zvládnout vše.