Čeští cyklisté letos nebyli na velké scéně příliš vidět. Sezónu ovlivnila zranění, zdravotní problémy, ale také fakt, že většinu roku museli pracovat pro jiné závodníky. V první a druhé divizi jsme letos měli 8 cyklistů, ve WorldTour Zdeňka Štybara, Josefa Černého, Karla Vacka a Jana Hirta, ve druhé divizi Petra Vakoče, Romana Kreuzigera, Mathiase Vacka a Vojtěcha Řepu. Ale profesionálních závodů se samozřejmě účastní i závodníci z kontinentálních stájí, tedy především jezdci Elkov - Kasper, TopForex - ATT Investments a Tufo - Pardus Prostějov a jednotlivci v zahraničních týmech, zejména Daniel Turek, Pavel Bittner, Lubomír Petruš a Jakub Bouček.

 

Mezi nejlepší české výsledky v sezóně patří sedmé místo Zdeňka Štybara na světovém šampionátu a páté na E3 Prijs. Štybara v jarním rozletu zastavily problémy se srdcem, jinak by nejspíš patřil k nejlepším jezdcům na dlážděných klasikách. Na Vueltě pomáhal Fabiu Jakobsenovi k několika etapovým vítězstvím, ale příležitost jet na sebe nedostal. Prodloužení smlouvy v Quick-Stepu na jednu sezónu se dočkal a tak stále můžeme počítat s tím, že budeme mít na jaře zastoupení v nejprestižnějších klasikách na předních místech. 

Asi nejlepším českým závodníkem sezóny byl Josef Černý. Mistr republiky v časovce měl ze všech Čechů nejblíže k vítězstvím na úrovni WorldTour. V časovkách na Vueltě byl čtvrtý a pátý a v dlouhém úniku na Okolo Baskicka dojel druhý za Mikkelem Honorém, týmovým kolegou z stáje Deceuninck - Quick-Step. Tato etapa byla společně se Štybarovým výkonem na Mistrovství světa nejsvětlejším okamžikem sezóny. Černý v prvním roce v týmu Deceuninck - Quick-Step uspěl, byl platným členem týmu a ve 28 letech se stále zlepšuje. Jen tomu chybělo aspoň jedno vítězství.

Petr Vakoč přispěl k úspěchu týmu Alpecin - Fenix na mnoha závodech, především na Tour de France, ale pomohl Mathieu van der Poelovi i k vítězství na Strade Bianche, k vítězstvím na Okolo Švýcarska a tak dále. Jako domestik se osvědčil, byl členem jednoho z nejlepších týmů světa a měl výkonnost vydržet v profesionální cyklistice ještě spoustu let, ale rozhodl se skončit a začít novou kariéru. 

Jan Hirt má za sebou velmi náročný rok vyplněný dvěma starty na třítýdenních závodech. Absolvoval 83 závodní dny, víc jich letos mají jen čtyři cyklisté. Hirt byl důležitým závodníkem Intermarché - Wanty - Gobert, na Vueltě skvěle pracoval pro Louise Meintjese a Odda Christiana Eikinga, ale vlastních výsledků nedosáhl. Od přestupu z Astany do CCC a rozpadu polské stáje se stále hledá, ale na Vueltě už byl opět silný a příležitost vrátit se do své nejlepší formy dostane příští rok, stále má platnou smlouvu v belgické stáji. 

V podstatě neviditelní byli mladí profesionálové Karel Vacek a Vojtěch Řepa. Jejich sezónu ovlivnily pády a zranění. Vackův tým Qhubeka NextHash se navíc rozpadá a jedenadvacetiletý vrchař bude muset hledat nové angažmá a to nebude snadné, výsledky a výkonnost na WorldTour nyní nemá. Přitom potenciál má stále ohromný, v juniorech byl jedním z mála soupeřů Remca Evenepoela a není možné, že by o svůj talent tak rychle přišel. Snad ještě dostane příležitost.

Vackův o dva roky mladší bratr Mathias začal svou profesionální kariéru lépe. V Gazprom RusVelo dostal na jaře hodně příležitostí se vyjezdit a v červenci zazářil na Závodě míru U23, kde skončil celkově šestý v mimořádně tvrdé konkurenci. Bohužel těžký pád v 1. etapě Tour de l´Avenir ho vyřadil ze zbytku sezóny. Vacek má platnou smlouvu i na příští rok, od sezóny 2023 by se navíc měl přesunout do WorldTour, do Trek - Segafredo. Snad ho zranění nezastaví v rozvoji. 

Tým Elkov Kasper zastupoval českou cyklistiku na mnoha zahraničních závodech. A dařilo se to, mezi kontinentálními týmy byl Elkov druhý nejúspěšnější po polské sestavě HRE Mazowsze Serce Polski. Adam Ťoupalík, Michal Schlegel a Michael Kukrle získali víc bodů do světového žebříčku než všichni závodníci v zahraničí, s výjimkou Zdeňka Štybara. Schlegel si svými kvalitními výsledky zajistil angažmá ve španělském týmu Caja Rural - Seguros RGA. Vidět byl především na Sibiu Tour v Rumunsku, kde v konkurenci závodníků WorldTour skončil třetí celkově. A získal ze všech českých cyklistů nejvíce UCI vítězství, celkem čtyři. Dvě vítězství si připsali Daniel Turek, Jan Bárta a Michael Kukrle.

Ale jediným Čechem, který získal oficiální profesionální v sezóně 2021 je poměrně překvapivě Daniel Babor z Tufo - Pardus Prostějov. Asi nejrychlejší český cyklista současnosti vyhrál etapu Turul Romaniei, závodu kategorie 2.1. Babor je kvalitním sprinterem a měl by dostat příležitost na větších závodech. Jediné vítězství na profesionální scéně ovšem není pro českou cyklistiku ta nejlepší vizitka. 

Ale nic není beznadějné, mnoho mladých závodníků má šanci prosadit se v budoucnu mezi profesionály. Pavel Bittner má za sebou úspěšný debut v kategorii U23, dobrými mladými cyklisty jsou Petr Kelemen, Mathias Vacek, Tomáš Bárta, Jakub Bouček, Jakub Ťoupalík, Vojtěch Řepa a další. Šanci prosadit se na nejvyšší úrovni stále mají Michael Kukrle, Michal Schlegel, Daniel Turek a snad i Adam Ťoupalík. Neuspějí všichni vyjmenovaní, to je téměř jisté, ale někdo z nich snad ano.