Zkrácená etapa na 59 kilometrů se samozřejmě rozhodla v cílovém stoupání do Val Thorens, ale překvapivě vyhrál uprchlík. Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) byl aktivní od startu, podařilo se mu uniknout s dalšími závodníky a postupně se zbavil všech soupeřů a dokázal za sebou udržet lídry na celkové pořadí. 

"Protnout cíl bylo vysvobozením, protože poslední stovky metrů byly nekonečné. Mojí jedinou šancí bylo zaútočit zdaleka. S náskokem, jaký jsme měli pod kopcem, jsem věřil, že bychom to mohli zvládnout. Nevyhrál jsem od loňské sezóny, je to pěkná odplata," řekl v cíli Vincenzo Nibali. 

Nibali vyhrál s náskokem 10 sekund před mistrem světa Alejandrem Valverdem (Movistar), třetí skončil Mikel Landa (Movistar) s odstupem 14 sekund. Tito tři zachránili Tour pro Romaina Bardeta (AG2R La Mondiale), protože odsunuli na čtvrtou příčku Egana Bernala (Ineos) a uhájili tak Bardetovi puntíkovaný dres nejlepšího vrchaře.  

"O puntíkovaném dresu jsem snil už jako dítě. V roce 2015 jsem o něj přišel v poslední horské etapě. Je to zadostiučinění. Popáté se postavím na pódium v Paříži, pro různá ocenění při sedmi účastech. Nic nešlo podle plánu, ale tuhle trofej si užiju, než budu zjišťovat, co se nepovedlo," svěřil se Romain Bardet.   

Bernalovi však vůbec nevadilo, že nezískal titul nejlepšího vrchaře. Je totiž už téměř jistým vítězem Tour de France. Dojel společně s Geraintem Thomasem (Ineos), který se posunul na druhé místo celkově. Třetí příčku vybojoval Steven Kruijswijk (Jumbo - Visma). Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step) totiž v dlouhém stoupání nestačil a dojel se ztrátou 3:17. Propadl se tak na páté místo konečného pořadí, i za čtvrtého Emanuela Buchmanna (BORA - hansgrohe), pro kterého je to také nejlepší výsledek v životě. 

Neatraktivní souboj o pódium

Souboj prvních pěti cyklistů o pódium nebyl moc zajímavý. Tým Jumbo - Visma nasadil vysoké tempo a Julian Alaphilippe odpadl už 13 kilometrů před cílem. Kruijswijk už nedokázal závod víc zdramatizovat a na Gerainta Thomase neútočil. A ani Emanuel Buchmann nedokázal zkomplikovat život nizozemskému cyklistovi. 

Šesté místo patří Mikelu Landovi, sedmý skončil nenápadný Rigoberto Uran (EF Education First), osmý Nairo Quintana (Movistar) a devátý Alejandro Valverde (Movistar). Španělský tým Movistar má v první desítce hned tři závodníky a suverénně vyhrál týmovou soutěž s náskokem téměř 48 minut před celkem Trek - Segafredo. 

Do první desítky se až ve 20. etapě protlačil francouzský mistr Warren Barguil (Arkéa Samsic). Přeskočil slabého Richieho Porta (Trek - Segafredo). Pro francouzský druhodivizní celek Arkéa Samsic je to velký úspěch. Spokojený může být i další druhodivizní celek Wanty - Gobert. Belgický tým má 12. místo v konečném pořadí díky Francouzovi Martinovi. 

Roman Kreuziger (Dimension Data) odpadl ve stoupání do Val Thorens velmi brzo a klesl v konečném pořadí na 16. místo za Romaina Bardeta. Při své deváté účasti ztratil na vítěze 35:49.  

Bernal nejmladším poválečným vítězem Tour 

Egan Bernal si z Tour de France odveze i bílý dres pro nejlepšího mladého závodníka. Ve 22 letech je jedním z nejmladších vítězů v historii a nejmladším poválečným vítězem. Vyhrál už při druhé účasti na závodě Grand Tour v životě.

Bernal je prvním kolumbijským vítězem Tour de France v historii. Kolumbie tak zkompletovala vítězství na všech třech Grand Tours. V roce 2014 vyhrál Nairo Quintana Giro d´Italia a v roce 2016 španělskou Vueltu. 

"Teď chci jen dojet do cíle v Paříži a potom budu klidnější. Cítím, že to není jenom můj triumf, ale triumf celé Kolumbie. Už máme Giro a Vueltu, ale Tour chyběla, a je to ohromná čest, že se to podařilo mně. Můj táta nejdřív nedokázal mluvit, ale poté mi pogratuloval. Skoro brečel. Pro nás je to sen. Sledovali jsme Tour v televizi a mysleli jsme, že je to něco nedosažitelného. Jako dítě si říkáte, že by bylo skvělé tu jednou být, ale zdálo se to tak daleko. Teď tu jsme a jsem opravdu dojatý," dodal nový vítěz Tour Egan Bernal.  

Geraint Thomas po loňském vítězství končí druhý a podruhé se postaví na pódium závodu Grand Tour. Ineos, dříve Sky, zopakuje úspěch z roku 2012, kdy obsadil první dvě místa v konečném pořadí Tour. Britský celek pokračuje v dominanci nad Tour, během osmi let získal sedmé vítězství se čtyřmi různými závodníky. 

Pro Stevena Kruijswijka je to první Grand Tour pódium v kariéře. Několikrát byl blízko na různých třítýdenních závodech, ale dočkal se až ve 32 letech. Jumbo - Visma zopakuje konečné třetí místo z italského Gira, kde tuto příčku vybojoval Primož Roglič.   

Foto Sirotti