Vincenzo Nibali patří k nejlepším závodníkům na etapové závody své generace, dvakrát vyhrál Giro d'Italia a uspěl i na Tour de France a Vueltě. Ale je také mimořádně úspěšný na jednorázových závodech, vyhrál tři monumenty, dvakrát Lombardii a jednou Milán - Sanremo a na sklonku své kariéry se rozhodl vyzkoušet všech pět největších jednorázovek světa. Paříž - Roubaix pojede úplně poprvé, Kolem Flander teprve podruhé.

„Nechci sezónu prožít pod tlakem, nechci si určit největší cíl a být jím posedlý," řekl Nibali na tiskové konferenci týmu Astana - Qazaqstan. Zdá se, že si sezónu chce užít, možná to bude jeho poslední. Přál bych si, aby mohl svobodně závodit a neřešil výsledky," dodává Giuseppe Martinelli, hlavní sportovní ředitel Astany. Kazašský celek se na největších závodech bude spoléhat na jiné lídry, na Grand Tours na Miguela Angela Lopeze, Davida de la Cruze a Alexeje Lucenka, v klasikách na Gianniho Moscona a Nibali bude pravděpodobně pouze jakýmsi trumfem.

Už dříve oznámil úmysl startovat na Giro d'Italia a Tour de France. Na Giru bude pomáhat Lopezovi, který je jasnou jedničkou. Na Tour zase Lucenkovi. Ale možná nebude plnit úkoly domestika, možná se bude snažit využít vlastní volnosti. „Když Nibali závodí, každý vždy očekává, že bude bojovat o přední umístění. V Astaně našel prostředí, kde se cítí jako doma. kvůli tomu přestoupil. Chce se vrátit do dob, kdy byl dobrý,“ vysvětluje Martinelli.

Nibali zahájí sezónu brzo, už 2. února začne na Okolo Valencie a následně se přesune do Andalusie na Ruta del Sol a 26. února si poprvé vyzkouší Omloop Het Nieuwsblad. Už zde se dozvíme, co se od něj dá v jarní sezóně očekávat. Na startu populárního závodu se sejdou velké hvězdy. Kromě Nibaliho také Wout van Aert, Tom Pidcock, Philippe Gilbert, Peter Sagan, Zdeněk Štybar, Sonny Colbrelli a další.  Na dlážděné klasiky se vrátí poprvé od Kolem Flander 2018. V ročníku, který vyhrál Niki Terpstra, obsadil 24. místo se ztrátou 1:18. Dokonce se dostal do úniku, na který zareagoval právě Terpstra a pokračoval k sólovému vítězství. Nibali se s Nizozemcem neudržel. Byl to však povedený debut, vzhledem k tomu, že s belgickými kostkami má minimum zkušeností. Ardenské klasiky v kopcích objíždí pravidelně, Lutych - Bastogne - Lutych jel už čtrnáctkrát. A nejlépe dojel druhý v roce 2012. Ale kostky jsou úplně jiné. 

S obrovskými kostkami známými z monumentu Paříž - Roubaix se důvěrně seznámil na Tour de France 2014. V ročníku, který nakonec vyhrál, se jelo přes pavé a Nibali deštivou a nebezpečnou etapu zvládl s přehledem. Všem soupeřům v boji o celkové vítězství ujel a porazili ho jen Lars Boom a týmový kolega Jakob Fuglsang. Mimochodem, s Fuglsangem se letos pravděpodobně setká na startu Kolem Flander. Dánský cyklista patří ke špičkovým klasikářům, ale především v kopcích. Už vyhrál dva monumenty, ale 36 letech doufá v úspěch i na Flandrech. A očekává se také start Tadeje Pogačara a Alejandra Valverdeho.  

Soustředit se v závěru kariéry na jednorázové závody je rozumné a správné rozhodnutí. Nibali se svých oblíbených etapáků vzdát nechce, letos pojede dvě Grand Tours a dále Tirreno - Adriatico, ale po 35. roku je pravděpodobnější úspěch na jednorázových závodech. Nejstaršími vítězi Sanrema jsou šestatřicetiletí Andrej Čmil a Hennie Kuiper. Čmil je také nejstarším vítězem Kolem Flander, vyhrál ve 37 letech. Gilbert Duclos-Lasalle a Lucien Lesna překročili 38 let, když vyhráli Paříž - Roubaix. Alejandru Valverdemu a Alexandrovi Vinokurovovi bylo přes 36 let v době triumfů na Lutychu. Nejstarším vítězem Lombardie je Gaetano Belloni, v roce 1928 mu bylo 36 let.  

Nibali by se v případě nějakého vítězství zařadil mezi nejstarší a většinou by překonal rekord. Ale historie cyklistiky nepamatuje moc všestrannějších cyklistů. Ještě může něco velkého vyhrát, vždy uměl překvapit.