Celý den směřoval k souboji dvou nizozemských týmů SD Worx-Protime a dsm-firmenich PostNL. Diváci v cílovém Haagu se ho ale nedočkali. Největší favoritku na triumf v úvodní etapě Lorenu Wiebes z SD Worx-Protime totiž v posledních stovkách metrů zradil technický problém. Sprinterka týmu dsm-firmenich PostNL Charlotte Kool tohoto zaváhání využila a s přehledem si dospurtovala pro premiérové vítězství na Tour de France Femmes. 

„Je úžasné vyhrát doma v Nizozemsku. Musím poděkovat všem, kteří mě podporovali, jak v týmu, tak v rodině. Hektické etapy, jako byla ta dnes, mám ráda. Začala jsem sice sprintovat strašně brzy a říkala jsem si, že už to nevyjde, ale nakonec se to povedlo. Určitě je to moje největší vítězství v kariéře,“ podělila se v rozhovoru o své pocity vítězná Kool.

20240812TDFFAZ1092-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

Slova chvály pro rodačku z městečka Blaricum poblíž Amsterdamu měla také její dnešní dvorní rozjížděčka Britka Pfeiffer Georgi. „Bylo to neuvěřitelné vítězství. Charlotte na sobě pracovala strašně tvrdě a často dojížděla v závodech těsně na druhém místě. Dnes jí ale vše konečně vyšlo,“ radovala se z úspěchu své týmové kolegyně, v jinak nudné etapě, pátá žena olympijského závodu z Paříže.

Charlotte Kool za sebou nechala v dojezdu sto dvacet tři kilometrů dlouhé, a velmi hektické, etapy druhou Finku Anniinu Ahtosalo z týmu Uno-X Mobility a třetí Italku Elisu Balsamo z týmu Lidl-Trek. Až pátá projela cílem nizozemská legenda Marianne Vos z týmu Visma-Lease a Bike a LorenaWiebes proťala cílovou pásku na jednačtyřicátém místě. 

„Nejsem si vůbec jistá, co se v závěru stalo. Rozjížděcí vlak šel podle plánu a byli jsme v dobré pozici, ale technická závada nás zastavila. Věděli jsme, že to dnes bude super hektické, chtěli jsme být vpředu, a to se nám dařilo. Doufám, že to zítra pro Lorenu bude lepší,“ hodnotila problém v závěru úvodní zkoušky kolegyně Loreny Wiebes z týmu SD Worx-Protime Mischa Bredewold.

Zajímavý výhled na problémy nizozemského týmu měla také druhá v cíli Anniina Ahtosalo. „Kolegyně mi připravilyperfektní rozjížděcí vlak a byla jsem na dobré pozici. Lorenaměla ale přede mnou nějaký malér, a jak zpomalovala, málem jsem do ní najela. Výsledek je ovšem mnohem lepší, než jsem čekala,“ mluvila o svém spurtu cyklistka, která do zítřejší etapy vystartuje v bílém trikotu pro nejlepší závodnici do třiadvaceti let.

20240812TDFFAZ1080-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

Kromě Loreny Wiebes měl potíže také tým Lidl-Trek. Americká sestava musela pár dní před startem nahradit zraněnou lídryni na celkové pořadí Elisu Longo Borghini, a v hektickém průběhu dnešní etapy se po pádu objevila na zemi nová vrchařská naděje Gaia Realini. Italka se ale rychle postavila na nohy a společně se svou kolegyní Elizabeth Deignan se dokázala vrátit zpět do pelotonu. Na sebevědomí to ale rozhodně nepřidalo.

„Očekávali jsme, že to bude dnes hodně náročné a hektické. V závěru jsem jen zkusila dobře zaspurtovat. Třetí místo hodnotím vcelku pozitivně protože jsem se na kole cítila mnohem lépe než v uplynulých týdnech,“ zmínila svou formu členka týmu Lidl-Trek, a dnes třetí závodnice v cíli, Elisa Balsamo.

Stejně jako Gaia Realini dojely do cíle v čase vítězky obě francouzské naděje Juliette Labous a Cédrine Kerbaol. S nejlepšími protnula cílovou čáru také španělská matadorka Mavi García z týmu Liv AlUla Jaco. Nulovou ztrátu mají po dnešku také lídryně týmu Canyon//Sram Racing Polka Katarzyna Newiadoma a Australanka Neve Bradbury. 

Pozadu nezůstala ani obhájkyně loňského vítězství Demi Vollering, která se na domácích nizozemských silnicích dokonce představila také jako součást rozjížděcího vlaku týmu SD Worx-Protime pro Lorenu Wiebes.

Až jako sto osmadvacátá dojela do cíle v Haagu jediná česká účastnice Tour de France Femmes Nikola Nosková. Ztráta pětadvaceti sekund ale zatím nemusí nic znamenat. Hned zítra totiž na závodnice v pelotonu čeká dvojnásobná dávka cyklistiky. 

Nejprve na ně pořadatelé připravili šedesát osm kilometrů dlouhou rovinatou trasu se startem v Dordrechtu v deset hodin dopoledne a s plánovanou sprinterskou bitvou na cílové pásce v Rotterdamu.  Ve stejném městě se pak odpoledne cyklistky utkají v krátké časovce po dlouhých a rovinatých ulicích o délce šest kilometrů a tři sta metrů. V ní nemůžou největší hvězdy na celkové pořadí téměř nic získat, ale ztratit můžou hodně.