„Cyklistiku mám rád, sleduji ji a mám sbírku starých kol. Cyklistické motivy jsem už maloval a plakát je vždy zpestření mé tvorby, takže plakáty na různé akce dělám s radostí,“ říká Tom Havlásek, jehož obrazy zdobí stěny především motoristických nadšenců. Jeho malbu má ve sbírce například bývalý mistr světa F1 David Coulthard a po loňské Tour de France se mezi klienty zařadil také dvojnásobný vítěz nejslavnějšího závodu Tadej Pogačar.

Plakát pro Brno - Mikulov - Brno znázorňuje anonymního jezdce v popředí a siluety Brna a Mikulova v pozadí. Výsledek nepochybně zaujme spoustu milovníků cyklistiky a na české cyklistické scéně je výjimečný. „Plakát ztvárňuji většinou na papír, zatímco obrazy maluji na plátno. U plakátů není třeba si hrát s detailem, cítím to tak, že plakát by měl být jednoduchý a srozumitelný na první pohled,“ vysvětluje autor.

Finální podobu plakátu měl na starosti grafik Jan Brychta.

„Měl jsem od pořadatelů z Favoritu Brno velkou volnost. Ale měl být v barvách podobných předchozím plakátům, takže červeno-modrý. Proto je tam přechod modré a červené a v pozadí je silueta Mikulova a Brna. Je to koláž vytvořená z novinového papíru, s čímž si často hraju i na obrazech. Používám koláž v pozadí a malovaný motiv v popředí. Nechybí vyjádření dynamiky nějakými cákanci, jak je u mě zvykem.“

Jsme si vědomi tradice, na kterou obnovený závod navazuje a proto jsme chtěli výjimečnost závodu podtrhnout něčím speciálním," přibližuje pozadí vzniku nápadu Josef Vaishar z organizačního výboru. „Věřím, že malba fanoušky zaujme a z plakátu se stane cenný sběratelský kousek, který ozdobí nejednu cyklistickou dílnu či garáž. Pro tyto účely chystáme také limitovanou edici deseti kusů, které podepíše sám autor a také vítěz letošního závodu."

Originál malby bude zdobit prostory brněnského velodromu.

Tom Havlásek navštívil závod Brno - Mikulov - Brno už v loňském roce a snad mu čas dovolí přijet se podívat i letos. „Loni jsem vzal svůj kabriolet a jel jsem se podívat na stoupání do Pavlova a potom jsem přejel na další stoupání na Hlínu. Část trati znám z projížděk na svých starých kolech a zrovna na Hlínu jezdím rád. A ještě jsem stihl přejet do Ostrovačic do serpentin. To je pro mě magické místo, protože tudy vedla stará Grand Prix a bylo to atraktivní místo na trati. Mám to spojené s motorsportem a vždy mě dokáže překvapit, jak jsou motorsport s cyklistikou mnohdy blízce propojené.“

Veřejnost si bude moci grafiku prohlédnout na různých prezentačních plochách. Kromě plakátu formátu A2 je realizována také billboardová kampaň a setkat se s malbou bude možné i na zastávkách MHD. Originál bude vystaven v den závodu v cílovém prostoru.

Závod s celým názvem Visegrad 4 Grand Prix Czech Republic: Brno - Mikulov - Brno, který zaštítili primátorka města Brna JUDr. Markéta Vaňková a hejtman Jihomoravského kraje Mgr. Jan Grolich, se bude konat v sobotu 9. července. Slavnostní start proběhne v 10:15 na brněnském velodromu, nejrychlejší závodníci jsou očekáváni kolem 15. hodiny na hradě Špilberku.