Velmi brzo po startu se začalo stoupat. Takže během prvních 27 km se cyklisté dostali z 50 metrů do téměř 1100 m n. m. Tady se nacházela dnešní jediná vrchařská prémie a to 1. kategorie.

Hned od startu se tradičně bojovalo o účast v úniku. V jednom z pokusů bylo možno vidět Matúše Štočka. Úspěšný byl ale únik pětice ve složení Fran Miholjevič (Bahrain-Victorious), Jonas Rapp (Hrinkow Adwarics), Artur Sowinski (Voster ATS), Andy Sampson (Ljubljana Gusto Santic) a Michal Schuran (ATT Investments). 

Schuran a Rapp měli eminentní zájem o body na prémii. Michal držel zelený dres po dvě etapy. V třetí mu ho uzmul při rovnosti bodů Marvin Hammerschmid (Hrinkow). Ve čtvrté šel Michal Schuran znovu do úniku za vrchařskými body, ale tentokrát mu vedení v soutěži zmařil o jediný bod Jonas Abrahamsen (Uno-X). V téže etapě byl na prémiích velmi aktivní výborný vrchař rakouského týmu, takže do etapy vstupoval z třetího místa se ztrátou čtyř bodů na druhého Michala Schurana.

Jonas Rapp dnes potvrdil, že je lepší vrchař. Zhruba 3 km pod vrcholem odjeli spolu s Miholjevičem a pro německého závodníka to znamenalo posun do čela této soutěže. Michal sice projel prémií jako první z druhé skupiny, ale rozdíl šesti bodů na této prémii mluvil o dva body ve prospěch Rappa.

Po prémii si dopředu dojel Sowinski, zbylí dva se vrátili do pelotonu. Zprvu tedy jela před pelotonem trojice, z níž se posléze osamostatnila chorvatská jednička Miholjevič. Jeho pokus pochopitelně měl minimální šance na konečný úspěch a také byl 14 km před cílem dostižen početným pelotonem.

Na cílových okruzích na užších cestách si favorizované týmy pohlídaly čelo hlavní skupiny. Zvláště jezdci Ineosu byli velmi aktivní. Potřebovali buď uhájit Sheffielda v pozici lídra nebo posunout dopředu Haytera, před etapou třetího muže průběžného pořadí.

Jenže se jim koncovka moc nepovedla. Když na čtyřstovce odstupoval z čela Joshua Tarling, neměl za sebou své spolujezdce, ale Alexandera Kristoffa (Uno-X) a Orluise Aulara (Caja Rural). 

Pro Nora ty bylo moc brzo, takže se nikam nehnal, ale i Aular na jeho zadním kole vyčkával. Na 150 metrech za to vzal jako první a vedení uhájil až na pásku. Kristoff byl druhý a Hayter třetí.

Tihle tři pobrali bonifikační vteřiny. Pro Aulara to zamenalo vedení v závodě, Hayter na 2. místě stejně jako 3. Sheffield ztrácí 9 vteřin. Norský veterán se posunul o osm míst a na 4. místě má odstup od stupňů vítězů pouhé 3 vteřiny. A zítra v rovinaté etapě má dobrou šanci se na ono pódium skutečně dostat. Zvlášť když se může v průběhu etapy i v její koncovce spolehnout na velmi dobrou podporu své týmu.

Co se týče českých barev. Zítra je přeci jen jedna vrchařská prémie vypsána. Na 105. km z celkových 158 vrchařská trojka, tedy 3, 2 a 1 bod. Dá se předpokládat, že Rapp a Hrinkow udělají vše pro to, aby jim zelený dres zůstal. Ale jak známo naděje umírá poslední.

Alexander Kristoff dnes v průběžném pořadí přeskočil Jakuba Otrubu. Ten ale desáté místo udržel, protože na součet pořadí se dostal před Edie Dunbara (Jayco AlUla).