Na programu byly tři dějství. V pátek zahájila závod rovinatá časovka jednotlivců na 11,5 km se startem a cílem v Tlmačích. Jelo se na totožné trase jako loňská mistrovská časovka. S ohledem na profil dalších dvou etap byla úvodní etapa mimořádně důležitá pro konečné pořadí.

Pavel Šumpík, který v současné době patří k absolutní světové špičce právě v této disciplíně, nezklamal a vyhrál ji o 13 sekund před polským časovkářským specialistou Dominikem Krzyśkówem, jezdícím "v civilu" za nizozemský JEGG-DJR Academy, a o 14 před francouzskou nadějí, kterou už si pilují v Decathlon AG2R La Mondiale Louisem Chaleilem. A hned na úvod můžeme prozradit, že stejné bylo i konečné pořadí, byť s jinými rozestupy: +10, resp. +20 sekund.

Nikova_MDC_ITT,szc-9548.jpg

Než se tak stalo, bylo nutno absolvovat dvě etapy na stejném okruhu, který se jel v druhém případě v opačném směru. Na 115 km činilo převýšení pouhých 720 metrů, takže bylo zřejmé, že nadělit peloton a zmařit hromadnou koncovku může extrémní vedro, které tu po všechny dny panovalo, vítr, který ale nebyl až tak výrazný, a také pády, ke kterým skutečně došlo a jež mohly konečné pořadí významně ovlivnit. V potaz bylo nutno velmi vážně brát i bonifikační sekundy na prémiích a v cíli.

Proto Pavel nelenil a hned v druhé etapě si dojel pro 3 bonifikační sekundy z rychlostní prémie, a když v cíli najel dalších 5 na oba své z časovky největší soupeře, vypadlo to před závěrečnou etapou hodně nadějně. Jenže bylo potřeba být stále ve střehu a mít k ruce tým, který se postará o to, aby nebezpečí buď nevzniklo, nebo aby bylo včas zažehnáno. A to se klukům v repre dresech, zvláště v poslední etapě, dařilo bezchybně.

Nikova_MDC_2stage,szc-0031.jpg

Jenže komplikace nastala a byla hodně dramatická. Rozhodčí totiž před etapákem zrušili tříkilometrovou ochrannou zónu, takže když to v závěru třetí etapy na posledních dvou kilometrech dvakrát spadlo a Pavel zůstal 500 metrů před cílem za druhým pádem, byť sám nespadnul, všem z českého týmu zatrnulo. Naštěstí ani jeden z jeho soupeřů nenajel tolik, aby to na ohrožení vedoucího postavení české cyklistické naděje stačilo.

Češi tu ale nestartovali pouze v reprezentačním týmu, který hned od úvodu vsadil vše na jedinou kartu, jíž se podřídilo úplně všechno, a tou bylo prvenství Pavla Šumpíka, ale také v dalších dvou sestavách. Jednak v týmu LAWI Junior a jednak v Dukle Praha. Výsledkově byla úspěšnější Dukla, když její jezdec Jan Faltýnek, syn bývalého velmi dobrého českého cyklisty z úvodu tohoto století, skončil v obou etapách na 2. místě a Kristián Vavro vyhrál vrchařskou soutěž.

Nikova_MDC_2stage,szc-0484.jpg

Když k tomu připočteme i zelený dres Pavla Šumpíka, Češi slovenský závod vytěžili tak, že to lépe už snad ani moc nešlo. A to se tu prezentovalo 22 týmů z 15 zemí včetně Francie, Itálie, Německa, Dánska, Rakouska či velmi silného Estonska, v nichž startovali cyklisté 17 národností.

Ono zmíněné zatrnutí v případě Pavla Šumpíka bylo o to silnější, když si uvědomíme, že letos jel šest etapových závodů mj. v Belgii, Nizozemsku a Švýcarsku, v pěti z nich oblékl dres lídra závodu, ale pouze jeden celkově ovládl. Symbolicky domácí GP West Bohemia. Přitom neskončil hůře než 5., z toho byl jednou 2. a dvakrát 3. V jediném tedy žlutý dres na sobě neměl, ovšem to zase v Nizozemsku vyhrál etapu a celkově skončil druhý. 

Nikova_MDC_2stage,szc-0365.jpg

Mimořádná bilance, takže nemůže překvapit, že o Pavla je mimořádný zájem ve špičkových zahraničních týmech. Kde bude příští rok závodit, se ještě dozvědět nemůžeme, víme ale, že veškerá jeho příprava směřuje k Mistrovství Evropy, ale především Mistrovství světa. 

"Pavel je mimořádný talent. Jak přes fyzické předpoklady, tak mentální nastavení. Je vynikající časovkář, přejede velmi dobře kopce a dokáže i zaspurtovat. Zraje jednoznačně pro třítýdenní etapové závody. Je pracovitý, cílevědomý, komunikativní, nepodcení žádný detail, nebál bych se ho přirovnat k typu, jakým je Pogačar" odpoví šéf týmu RKCA Petr Kubias, když se ho zeptáme, v čem tkví síla této velké české cyklistické naděje.

Nikova_MDC_ITT,szc-9577.jpg

Petr svého svěřence také koučoval nyní na Slovensku, ale nežije jen juniorským týmem. Je hlavou pořadatelského týmu, který realizuje již pár let významný juniorský závod Grand Prix West Bohemia, a jenž pro letošek přichystal premiéru čtyřetapového závodu určeného kategorii U23 West Bohemia Tour. 

V termínu od 22. do 25. srpna se tak budou na nádherných trasách Plzeňska, Rokycanska, Klatovska a Šumavy prohánět dospělé naděje top světových týmů, jako jsou Quick Step, Lotto Dstny, Uno-X, Tudor atd., s nimiž poměří síly naopak naděje domácí v čele s ATT Investments a Elkov-Kasper, ale i ACS Development, AC Sparta Praha či CK Pardubice.