Včera se po dvou sprinterských etapách dostali ke slovu jezdci na celkové pořadí. Cílové stoupání bylo náročné nikoli až tak svou délkou, jako sklonem. 

"Byl to těžký den. V nájezdu do posledního stoupání jsme jeli na plný plyn, takže jsme mohli začít stoupání v dobré pozici. Ve stoupání závodníci Ineosu nasadili vysoké tempo, načež jejich lídr Ben Tulett vyrazil velmi brzy do útoku. Zpočátku jsem ho mohl jen následovat. Věděl jsem, že jestli chci uspět, musím do toho jít. Myslím, že roli sehrála psychika. Všichni byli na hranici možností a malé rozdíly v mysli mohou v této situaci znamenat velký rozdíl," uvedl vítěz a průběžný lídr závodu Marc Hirschi na týmových stránkách UAE Emirates. „První výhra v sezóně je každopádně vždy příjemná. Mám z toho opravdu velkou radost. Přichází však další náročný den. Takže o pořadí ještě není rozhodnuto."

A na webových stránkách závodu se lze mj. dočíst: "O největší senzaci dne se postaral Márton Dina, který skončil desátý a v celkové klasifikaci postoupil na osmé místo! Dina se také ujal vedení v klasifikaci maďarských jezdců. Zelený dres převzal Štoček díky svým průběžným úspěchům na rychlostních prémiích - ATT Investments se tak může těšit na čtvrtou etapu se dvěma rozlišovacími dresy!"

Sám Márton Dina k etapě poznamenal: "Naším plánem bylo dostat Matúše do úniku a já s Kubou (Otrubou) jsme měli být připraveni na závěr. Já se cítil celý den výborně, takže jsme se dohodli, že mi Kuba v závěru pomůže. Společně s Danem (Turkem) pro mě v posledním okruhu opravdu tvrdě pracovali a pomohli mi vytvořit výbornou výchozí pozici. Do závěrečného stoupání jsem dal úplně všechno a bylo z toho umístění v první desítce. Chci poděkovat celému týmu, závodníkům i personálu, bez nichž by tenhle výsledek nebyl možný!"

Sportovní ředitel Petr Kaltofen pro RoadCycling.CZ dodal: "Jeli jsme sem s určitými ambicemi a jsme až trošku překvapeni, jak nám to vychází. Máme z toho velkou radost. Zůstáváme ale nohama na zemi, závod ještě neskončil a čtvrtá etapa je minimálně stejně náročná jako ta dnešní."

Připomeňme si průběh včerejší etapy ve fotogalerii:

loading...

Jak známo, etapa je tak těžká, jak se jede. Papírově však bude ta dnešní ještě o něco náročnější než včerejší. Na 206 km 2900 výškových metrů, čtyři vrchařské prémie druhé kategorie a na závěr 11 km dlouhá vrchařská jednička. Vypsány jsou opět tři rychlostní prémie a všechny v první polovině etapy, než se najede do kopců. První je na 25. km.

Obodovány jsou 5, 3 a 1. V cíli se za první místo bere bodů 15. Matúš Štoček vstupuje do etapy s 28 body. Phil Bauhaus, který ztrácí 8 a Fabio Jakobsen 9 bodů, v dnešní etapě nejspíš nebezpeční nebudou. Určitě se soustředí na poslední etapu, v níž s největší pravděpodobností dojde na souboj sprinterů. Nebezpečný ale je Marc Hirschi, který ztrácí po zisku včerejších 15 bodů jen 13. Aby si Matúš podržel s určitostí zelený dres, potřebuje bodovat.

A pokud bychom se podívali ještě o etapu dál a pohráli si s myšlenkou udržet zelený dres až do konce závodu, tak v poslední etapě budou k dispozici také tři rychlostní prémie a v cíli získají body sprinteři. Trošku rébus pro vedení týmu ATT Investments, jehož hlavním cílem bude udržet Mártona Dinu v top ten celkového pořadí.

Řešení samozřejmě rádi ponecháváme na nich a s napětím budeme sledovat, jak to vymysleli a jak se to podaří realizovat. Dosud to bylo jedním slovem skvělé.



"