První etapa 76. ročníku Critéria du Dauphiné byla jedna ze dvou, v nichž by měli dostat šanci rychlí muži. A také jí se svými 173 km a 1890 výškovými metry byla.

Proběhla poměrně standardním způsobem. Brzo po startu odjel Mark Donovan z druhodivizního Q36.5. Dost dlouho ho dojížděl Mathis Le Berre (Arkéa - B&B Hotels), ale podařilo se. Donovanovi vynesla jeho aktivita vrchařský dres, protože vyhrál všechny tři vrchařské prémie 4., resp. 3. kategorie. Připomeňme si, že Donovan loni vyhrál Sibiu Tour (2.1), kde za ním na 3. místě skončil Jakub Otruba (ATT Investments).

447638570_803913595219277_8282836273102421066_n.jpg

Oba uprchlíci dostali od pelotonu skoro 5 minut. O tempo se starali především jezdci Lidl-Trek (pro Madse Pedersena) a Decathlon AG2R La Mondiale (pro Sama Bennetta). Sjet oba odvážlivce se jim podařilo 15 km před cílem.

Oba týmy s nejlepšími sprintery dokázaly postavit čtyřčlenné vláčky po obou stranách silnice. Jenže 1,5 km před cílem zato vzal Tom Skujinš a přitáhl žluto-modré dresy Lidl-Trek na čelo letícího pelotonu. Poté ho vystřídal Alex Kirsch a po něm jihoafrický šampion Ryan Gibbons. 

GettyImages-2155703735-scaled-1600x0-c-default.jpg

Ten dovezl týmového lídra Madse Pedersena někam na hranici dvoustovky a po skvělém leadoutu vyslal do spurtu autora letošních sedmi vítězných zářezů. A ten, přestože si na zadním kole vezl Sama Bennetta, neměl zásadní problém sprint ovládnout.

Mads Pedersen: "Když vyhrajete, nemůžete si stěžovat. Chceme to udělat pokaždé perfektní a tohle bylo tak blízko dokonalosti, jak to jen jde, takže jsem s kluky super spokojený. Myslím, že jsme sestavili správný vlak a teď to musíme pořád opakovat, kdykoli to půjde. Každá výhra mi dodává víc a víc sebevědomí. Závodím na kole, abych vyhrával závody, takže je to hezké. Cílem bylo vyhrát etapu a tu teď máme. Můj poslední závod byl Paris-Roubaix, takže to byla dlouhá doba tréninku a závodění je prostě jiné, takže jsem s tímto vítězstvím opravdu spokojený. Zejména proto, že zde jako sprinteři máme jen dvě šance." 

GettyImages-2155728137-scaled-1600x0-c-default.jpg

Sam Bennett: "Kluci byli velmi klidní a vyrovnaní, celý den odváděli skvělou práci, když měli všechno pod kontrolou. Ve finále pak byli fantastičtí, jejich načasování bylo perfektní. Nakonec jsem to byl jen já, kdo neměl dobré nohy. O to víc se těšíme na další dny."

Sébastien Joly, sportovní ředitel: "Sam byl opravdu poražen silnějším jezdcem, protože technicky jel velmi dobře a tým do puntíku plnil vše, co bylo stanoveno na briefingu. Je tu určité zklamání, ale protože tam nebyly žádné chyby, není si moc na co stěžovat."

Čas vítěze získalo všech 152 závodníků, kteří se dočkali cíle.

Druhá etapa je první z pěti, které mají cíl na kopci. Nebude extra strmý, plus mínus 5%, ale dlouhý. Celkových 25 km je uprostřed rozděleno 5km převážně rovinatou pasáží. Posledních 11 km má 3,6% průměrný sklon, z nichž úvodní tři dosahují k 6%.