Letos je na pořadu 6. ročník. Jezdí se od roku 2017, ale v roce 2020 byla pauza. 

Letošní ročník má totožnou skladbu jako ten loňský.

Úvodní časovku i první etapu loňského ročníku vyhrál Jan Kašpar, třetí etapa se stala kořistí Daniela Sporysche. V konečném pořadí obsadil první místo Jan Kašpar, druhý byl Michal Schuran (všichni ATT Investments), třetí skončil Stinus Kaempe z rakouského Arbö Headstart on Fahrrad. Vrchařskou soutěž vyhrál Šimon Vaníček (ČEZ Cyklo Team Tábor), bodovací soutěž i bílý dres v kategorii do 23 let patřily také Janu Kašparovi. Ze 17 týmů byl nejlepší ATT Investments.

V pátek 19. května startuje ve Strmilově v 18 hodin 12km časovka. V sobotu v 11 hodin je na pořadu 163 km dlouhá etapa na okruzích s centrem v Popelíně a v neděli odstartuje taktéž v 11 hodin 155 km dlouhá etapa na okruzích s centrem v Českém Rudolci.

Závodit se bude stejně jako na Tour de France o žlutý, zelený, puntíkatý a bílý dres a vyhlašovat se bude i soutěž týmů.

Obhájce prvenství tým ATT Investments původně v omezeném počtu startovat chtěl i letos, ale účast v Lucembursku na Fléche du Sud a v Německu na Rund um Köln, jakož i doznívající zdravotní obtíže některých závodníků účast na jihu Čech nakonec znemožnily. 

Přihlášeny jsou týmy Sparty Praha, ČEZ Cyklo Team Tábor, Favoritu Brno, CK Příbram Fany Gastro, Unlimited KM Trading CZ či Ústeckého Centra Cyklistiky. Méně než tři závodníky by tu mělo mít dalších sedm českých týmů. Celkem najdeme v uzavřené startovní listině, uvedené na stránkách Českého svazu cyklistiky, jména 44 českých závodníků. Ze zahraničí projevily zájem o start dva klubové celky z Rakouska, čtyři z Polska a slovenský RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol.

loading...

Peloton by tak měl čítat 70 cyklistů, což není příliš vysoký počet. Proto se není příliš co divit jistému rozladění Jana Hájka nad tímto počtem startujících: "Závod je organizačně  téměř stejně náročný jako Okolo jižních Čech, který pořádáme začátkem září. A i na RBB Tour je nutno sehnat finanční prostředky, což je v dnešní době obtížnější než kdy jindy. Takže z pragmatického hlediska musíte uvažovat, zda v pořádání vůbec pokračovat."

Vedle racionálního ale existuje i emoční rozměr. "Na druhou stranu máme výborné vztahy s obcemi, které jsou centry jednotlivých etap, a pro ně je to přínosná akce, v podstatě jakási pouť, v jejímž rámci probíhá třeba i cyklistický závod dětí. Do pořadatelské služby pro RBB Tour se tu hlásí spousta místních, pro něž je to tradice a jejichž počet překračuje počet těch, kteří by k zajištění stačili. Z tohoto pohledu by mi bylo líto v pořádání nepokračovat," je na rozpacích Jan Hájek, který stejně jako všichni, kdož se v dnešní době dají do pořádání cyklistických podniků obdobných rozměrů, zaslouží nejvyšší respekt.

"Chápu nejlepší české týmy, že mají svůj mezinárodní program z kalendáře UCI, který je pro ně důležitější než národní tour, jež stojí mimo tenhle kalendář," zamýšlí se Jan Hájek a připouští, že bude nejspíš užitečné hledat jiné cesty, jak do budoucna zajistit vyšší počet startujících. Jisté cesty, jak toho dosáhnout, se teoreticky rýsují, uvidíme tedy, zda RBB přežije a v jaké podobě.

V každém případě z pohledu české cyklistiky se každý závod určený jak profesionálním, tak nejlepším amatérským jezdcům, jeví za současného stavu, kdy je pořadatelů jak šafránu, jako nanejvýš užitečný. 

Pokud se podíváme na startovní listinu z toho lepšího pohledu, tak za prvé poslední pohárový závod v České Kamenici měl na startu 107 závodníků včetně zahraničních, a když odečteme ty ze tří českých kontinentálních týmů a reprezentace, tak se velmi blížíme k počtu startujících na jihu Čech.

A hlavně za druhé: loni si na RBB Tour dělal ATT Investments doslova, co chtěl. Závod měl zcela pod kontrolou, což logicky vedlo k jisté míře pasivity u soupeřů, kteří ve větší části případů jen čekají na to, co udělá nejsilnější tým. Za letošní situace vyrovnaného pelotonu tak může být RBB Tour mnohem dramatičtější, než by tomu bylo za účasti nejsilnějších týmů, které právě například v Krásné Lípě a České Kamenici závodily především mezi sebou a zabraly si pro sebe většinu míst z popřadí výsledkové listiny. Konkrétně v České Kamenici se do první desítky dostal jediný a to ještě slovenský závodník, stojící mimo Elkov-Kasper, ATT Investments a reprezentaci.

Takže nakonec můžeme říci, že škoda pro ty z poloprofesionálních či nejlepších amatérských cyklistů, kteří se na jih Čech o tomto víkendu nevydají.