K cyklistice ho přivedl jeho tatínek, který mu dal na vybranou mezi třemi sporty: plaváním, veslováním a cyklistikou – což jsou podle něj jediné sporty, u kterých musí člověk celou dobu makat sám za sebe. První úspěchy nepřišly hned, po mnohaletých trénincích v sobě ale Marcos objevil schopnosti vrchaře, s lehkou tělesnou konstitucí a nezdolnou výdrží dokázal ve stoupání předjet své soupeře a zvítězit. V zimě si pravidelně odskočí od silničního kola k cyklokrosu a horskému kolu. V chorvatské Istrii vyhrál v sezóně 2022/2023 sérii závodů Zimska liga. 

V roce 2019 se s rodinou přestěhoval ze švýcarské Ženevy do slovinské Lublaně a toto načasování nemohlo přijít v příhodnější dobu. V roce 2020 zažívá slovinská cyklistika boom a na scéně se objevují jména jako Primož Roglič, Matej Mohorič a Tadej Pogačar. Právě posledně jmenovaný zakládá nový klub pro mládež s názvem Pogi Team UAE, který vzniká oddělením od stávajícího klubu Rog, kde Tadej s cyklistikou začínal.

Marcos stráví s Pogi Teamem další čtyři roky a zařadí se mezi nejlepší jezdce ve své kategorii. Začátky ovšem nejsou lehké – trenéři i členové klubu na něj mluví slovinsky a on je nucen naučit se tuto řeč v co nejkratším čase. Po roce už ovládá slovinštinu plynně a jen jeho jméno na startovní listině prozradí, že se nejedná o Slovince. Ve slovinštině komunikuje i s Tadejem, který se čas od času v klubu objeví, aby pozdravil členy, nebo absolvoval klubové focení. S klubem procestuje prakticky celé Slovinsko a Rakousko, závodí i v sousedním Chorvatsku nebo České republice. Ve Slovinsku se věnuje i dalšímu sportu, ve kterém tento dvoumilionový národ vyniká – jízdě na kajaku. Ale jak říká, kolo by nikdy nevyměnil. Nebezpečí jízdy na kajaku se krutě připomnělo začátkem letošního května, kdy mladý člen Pogi Team a Marcosův kamarád zemřel po tragické nehodě na kajaku. Tadej Pogačar na počest tohoto mladého jezdce absolvoval první den letošního Giro s černou páskou na rukávu. 

Marcos - Puerto de Canencia.jpg

Vyvrcholením jeho čtyřletého působení v klubu bylo zcela jistě pozvání od tehdejšího slovinského prezidenta Boruta Pahora, aby mu (jakožto nejlepší závodník ve své kategorii) asistoval při předání medaile za zásluhy ve sportu Tadeji Pogačarovi v prezidentském paláci v Lublani. 

V současné době trénuje se španělským týmem v Madridu. Není vyloučeno stěhování do nové země a adaptace v novém cyklistickém týmu. Má nějakou vysněnou destinaci? Bez zaváhání odpoví: „Belgie! Můžu tam mluvit francouzsky a je to opravdové centrum cyklistiky, jak silniční, tak cyklokrosové.“

Léto je jako vždy plné závodů, těžko je skloubit všechny. Marcos se na začátku července zúčastnil Kids Tour Slovenia, kde se postavil na start se svými bývalými kolegy z Pogi Teamu. O týden později zamířil do Vysokého Mýta, aby poprvé v kariéře změřil síly s českou cyklistickou mládeží na MČR silnice. Na konci července ho čeká šampionát města Madridu, který se pojede na slavném okruhu Jarama. 

Uvidíme, kam vítr zavane tuto mladou naději mezinárodní cyklistiky. Zatím se řídí slovy Tadeje Pogačara: Kolo musí být hlavně zábava!