ATT Investments a etapové závody vyšší kategorie

Kontinentální týmy jezdí z kalendáře UCI převážně závody kategorie 2, tedy té nejnižší. Proto každá účast na závodě vyšší kategorie je jistým svátkem. A dostat se ještě výš, to už je terno.

V ATT Investments měli původně před sezónou v plánu sedm závodů kategorie jedna a výš. Šlo o jedničkové závody Okolo Řecka, Okolo Estonska, rumunský Sibiu Tour, Czech Tour, Okolo Slovenska a Okolo Rumunska a dokonce jeden z úrovně ProTour, jímž byl Okolo Maďarska.

V Řecku dokončil coby nejlepší z týmu Jakub Otruba na 5. místě, při Sibiu a na Czech Tour byl 3., Okolo Slovenska 10., Gert Kivistik dojel doma v Estonsku na konečném 4. místě a Márton Dina doma v Maďarsku na 17.

Turul Romaniei bylo z původního zářijového termínu přesunuto pro potíže s financováním až na závěr října a ani tam nemusí existovat jistota realizace. Naštěstí si jezdci ATT Investments svými výkony a výsledky vysloužili jako náhradu pozvání na jiný jedničkový etapový závod, jímž je Okolo Chorvatska, který se jede od 26. září do 1. října.

Historie CroRace

O tom, jak zajímavý závod to může být, svědčí i skutečnost, že loni ho vyhrál Matej Mohorič o sekundu před Jonasem Vingegaardem. A Mohorič jako hvězda nejzářivější stane na startu i letos.

Poslední roky se v Chorvatsku schází velmi zajímavá konkurence. Svědčí o tom jména vítězů. Před Mohoričem vyhrál Stephen Williams, v současnosti jezdec Israel-Premier Tech a čerstvý vítěz Arctic Race (2.Pro).

V roce 2019 stanul na nejvyšším stupínku Adam Yates a dva roky předtím Vincenzo Nibali, když na 3. místě dokončil Jan Hirt.

Etapy

První etapa: 181 km, 2500 výškových metrů, 3 VP 2. a 3. kategorie uprostřed etapy, úvodní a závěrečná čtvrtina trasy je rovinatá 

Druhá etapa: 115 km, 1050 metrů, 2 VP 3. a 2. kateg., z posledního výraznějšího stoupání zbývá do cíle 15 km ve sjezdu a po rovině 

Třetí etapa: 134 km, 1700 metrů, 4 VP 3. a 2. kateg., v posledních 10 km na okruhu 2x 500 metrů do kopce, z vrcholu 4 km do cíle 

Čtvrtá etapa: 191 km, 3650 metrů, první polovina dost zvlněná, 5 VP, všechny v 2. polovině trasy, z toho jedna 1 a jedna HC, cíl na vrcholu vrchařské trojky

Pátá etapa: 189 km, 2550 metrů, jediná VP kateg. 1 od 8. do 28. km, pak kaskádovité klesání na 75. km a do cíle už jen mírně zvlněné

Šestá etapa: 158 km, 625 metrů, jediná vrchařská trojka na 110. km, jinak rovina

Shrnuto: dvě etapy (2. a 6.) vysloveně sprinterské, tři s potenciálem dospět do spurtu více či méně početné skupiny. O celkovém pořadí má rozhodnout čtvrtá, královská.

loading...

Startovní listina

Kromě Bahrainu, kde bude jedničkou na celkové pořadí Matej Mohorič, se sem chystají i další čtyři World týmy

Ineos Grenadiers budou mít na celkové pořadí Ethana Haytera a Magnuse Sheffielda a do spurtů Eliu Vivianiho. Podporovat je bude mj. čerstvý evropský šampion v časovce Joshua Tarling.

V Lidl-Trek by měli na celkové pořadí mířit Antwan Tolhoek, hodně vidět by měl být v průběhu etap i Quinn Simmons. Ve spurtech zase Jon Aberasturi.

DSM-Firmenich bude mířit především na etapy prostřednictvím rychlíků Alberta Daineseho a Henriho Vandenabeeleho.

Jayco AlUla má v sestavě několik výborných tempařů, kteří budou k ruce sprinterovi Campbellu Stewartovi a vrchařům Jesúsu Peňovi a Rudy Porterovi.

Vloni vyhrál dvě etapy Jonathan Milan

Své budou chtít uhrát i jezdci pěti ProTeams. 

V Caja Rural vynikají sprinterskými dovednostmi Orluis Aular a Iuri Leitao a v kopcích Jeferson Cepeda, Yesid Pira i Mulu Hailemichael.

Z Kern Pharma jsou nejrychlejší Igor Arieta a Francisco Galván, stoupání jsou výhodným terénem pro Raúla Garcíu Piernu a Rogera Adríu. 

EOLO-Kometa bude ve spurtech sázet hlavně na Giovanni Lonardiho a v kopcích na Andreu Garosia.

Q36.5 má do kopců hned tři dobré lidi: především Damiena Howsona, ale i Filipa Concu a Mattea Badilattiho.

Uno-X sem veze klasikářskou a sprinterskou legendu Alexandera Kristoffa, rychlostí vyniká i o 14 let mladší Tord Gudmestad. Na celkové pořadí by měli mířit Jonas Gregaard a hlavně Tosteina Traena.

Dvě etapy s dojezdem na kopec vyhrál Jonas Vingegaard

Co nejvíc se zviditelnit a uzmout nějaké dílčí úspěchy a případně se umístit v popředí celkového pořadí, nejlépe do deseti, bude cílem osmi kontinentálních týmů

Sprinterské souboje jsou doménou Patryka Stosze a Bartosze Rudyka (Voster ATS), Tima Wollenberga a Bartolomieje Proče (Santic-Wibatech), Filippa Fortina (Maloja), Eduarda Grosu (Mazowsze) či Tilena Finkšta (Adria Mobil). Naopak v profilově náročnějším terénu se cítí dobře např. Jonas Rapp (Hrinkow). Kromě dvou polských a německých a jednoho rakouského tu mají dvojí zastoupení i slovinské kontinentální týmy. Vedle Adrie tu startuje i Ljubljana Gusto Santic. 

Jednu Elia Viviani

ATT Investments sestava

Osmým týmem z úrovně Continental je tedy český ATT Investments. Na konci sezóny sem posílá to nejlepší, co má aktuálně k dispozici z těch, kteří jsou zdraví. 

Do hromadných spurtů by se měl zapojit především Pavel Kelemen. Matúš Štoček je také poměrně rychlý, ale klasický sprinter to není. Jeho předností je spíše klasikářský terén a schopnost chodit do úniků a získávat body na rychlostních a vrchařských prémiích. Jirka Petruš je osvědčený pomocník a Michal Schuran univerzál, který se cítí dobře v táhlejších stoupáních. Zvláště prudké a dlouhé kopce jsou zase doménou Karla Camrdy. 

Lídrem na celkové pořadí bude Jakub Otruba. Čerstvý vítěz Českého poháru v silniční cyklistice, jemuž by závod měl svým profilem vyhovovat. Jak předeslal, jede sem pro nějaký pěkný výsledek, za který považuje umístění v první desítce konečného pořadí.

A jednu Axel Laurance

Favorité

Koho lze papírově považovat za hlavní favority celkového pořadí?

+++ Matej Mohorič

++ Damien Howson, Magnus Sheffield, Torstein Traen, Roger Adriá

+ Jesús Peňa, Carcía Pierna, Mulu Hailemichael, Jonas Rapp a Jakub Otruba

Pro Mateje Mohoriče to je prestižní etapák z vícero důvodů, mj. i s ohledem na pořadatele. Loni tu vyhrál, a když se podíváme na jeho letošní výsledky po Tour de France, kde dokázal získat etapu, tak následně vyhrál etapu i celkově Okolo Polska (2.UWT), vyhrál etapu a skončil 7. na Renewi Tour (2.UWT) a dojel 5., resp. 18. na GP Québeck, resp. Montréal (oba 1.UWT).

Damien Howson letos přestoupil z Jayco-AlUla do Q36.5. V srpnu dokončil Okolo Burgosu (2.Pro) na 4. a v září Okolo Británie (2.Pro) na 3. místě.

Magnus Sheffield skončil Okolo Británie o jedno místo za Howsonem. Poté jel tři italské jednorázovky a nejlépe dopadl na Coppa Sabatini (1.Pro), kde bral 15. místo za vítězným Marcem Hischim, 3. Tadejem Pogačarem atd.

U Torsteina Traena jde o první závod po Tour de France. V přípravě na ni dokázal v červnu dojet 8. na Critériu du Dauphiné (2.UWT). V etapácích se mu tradičně daří. Jen letos přidal k Dauphiné ještě 10. místo na Tour of the Alps a 14. Okolo Valencie (oba 2.Pro).

Roger Adriá patří k nejtalentovanější borcům Equipo Kern Pharma, čehož si všimla i Bora-hansgrohe, která ho na další dva roky angažovala. V posledních dvou absolvovaných letošních etapových závodech zaznamenal 25letý Španěl 8. místo na Arctic Race (2.Pro) a 13. Okolo Británie.

Mezi nejlepší letošní výsledky Jesúse Peňi patří 5. místo Okolo Slovinska (2.Pro) a 3. Okolo Rakouska (2.1).

Raúl García Pierna je o 3 roky mladší než Adría a je možná ještě větší talent. I proto příští rok vymění dres přestupem do týmu Arkéa-B&B Hotels. Počínaje letošním červencem byl 6. Okolo Castilie a Leonu (2.1), 4. a 6. v časovce U23 na světovém a evropském šampionátu a dokončil na 12. místě Okolo Burgosu (2.Pro).

Mulu Kinfe Hailemichael se zviditelnil v poslední době zvlášť silně 4. místem na Okolo Slovenska (2.1).

Jonas Rapp měl už lepší sezóny, než je ta letošní. I tak ale 11. místa na Flécha du Sud i Oberösterreich Rudnfahrt (oba 2.2), 2. místo ve vrchařské soutěži na Okolo Rakouska (2.1) či 18. v konečné klasifikaci na Giro Friuli Venezia Giulia (2.2), ho pasují do role kandidáta top deset.

A Jakub Otruba? Výčet jeho letošních úspěchů je rozsáhlý a opakovaně jsme ho připomínali. Za všechny tedy – co se týče etapových závodů – jmenujme 3. místa na Czech Tour a Sibiu Tour, 5. na Okolo Řecka a 10. na Okolo Slovenska, všechno závody kategorie 2.1.

Závod má v programu Eurosport.