Španělská cyklistika nezažívá zrovna nejlepší časy a důkazem je velmi dlouhé čekání na etapové vítězství na třítýdenních závodech. Před Marcem Solerem (UAE Emirates) se naposledy radoval Ion Izagirre v 6. etapě Vuelty 2020. Soler v náročné baskické etapě dokázal, že je skvělým cyklistou s citem pro vývoj závodu a uspěl zejména díky odvaze a chytrosti. 

Etapa začala v extrémně vysokém tempu a velmi dlouho trvalo, než se vytvořil stabilní únik. Ve skupině 17 jezdců, která se vytvořila před nájezdem do kopců, Soler nejdříve chyběl. Musel si vedoucí skupinu dotahovat sám ve stoupání Gontzagarigana, ale poměrně rychle zlikvidoval dvouminutový odstup a zařadil se mezi uprchlíky. První vrchařskou prémii vyhrál Victor Langelotti (Burgos - BH) a podařilo se mu to i na druhé prémii Balcón de Bizkaia. 

Boj o etapu i červený dres  

V čelní skupině byli také Rudy Molard (Groupama - FDJ) a Fred Wright (Bahrain Victorious), kteří měli malou ztrátu na vedoucího Primože Rogliče a tým Jumbo - Visma se proto musel rozhodnout, zda bude červený trikot bránit, nebo nechá uprchlíky odjet a vedoucí pozice se vzdá. Logicky zvolili druhou variantu a vedoucí skupině poskytli až 5 minut náskoku. Molard to přesto neměl zadarmo, před Wrightem měl náskok 4 sekund a musel si mladého Brita hlídat. Což ovlivnilo taky boj o etapové vítězství. 

Langelotti měl skvělou formu a vyhrál také třetí vrchařskou prémii Alto de Morga a posunul se do čela virtuálního pořadí vrchařské soutěže. O etapě měly rozhodnout dva výjezdy stoupání Alto del Vivero. V prvním výjezdu zaútočil Lawson Craddock (BikeExchange - Jayco) a vyhrál prémii. Druhý byl Langelotti a přidal se k Američanovi v úniku. Dvojice byla rychle dostižena dalšími závodníky, ovšem závodilo se i ve sjezdu a na rovině. Jack Stewart (Groupama - FDJ) nastoupil 23 kilometry před cílem a rychle si vytvořil náskok až 40 sekund před skupinou pronásledovatelů. 

Soler zaútočil daleko před cílem 

Do cesty se postavil druhý výjezd na Vivero a byl dostižen útočícím Solerem. Španěl se ze skupiny zvedl 16 kilometrů před cílem, ačkoliv dříve už měl problém udržet se ve skupině. Nikdo na jeho pokus nezareagoval, Soler se prohnal kolem Stewarta a pokračoval na vrchol. Skupina za ním se trhala, Molard se držel Wrighta jako klíště, ale také si na vrcholu kopce dojel pro 2 bonusové sekundy, které nakonec byly velmi důležité.

Soler měl náskok pouze 11 sekund před skupinou šesti cyklistů (Molard, Stewart, Wright, Craddock, Langelotti, Vadim Pronskij). A zezadu se blížila další skupina pěti jezdců. Soler v mírném sjezdu musel dřít, ale náskok držel. Skupina za ním příliš nespolupracovala a 5 kilometrů před cílem byla dostižena druhou skupinou. Solerův náskok v tu chvíli byl pouze 7 sekund a zdálo se, že už nemůže uspět.

Jenže o něco větší skupina nespolupracovala už vůbec. To hrálo Solerovi do karet. Fausto Masnada (Quick-Step Alpha Vinyl) a Gregor Mühlberger (Movistar) zaútočili 3 kilometry před cílem, našrěstí pro Solera byli zachyceni zbytkem skupiny. V posledním kilometru bojoval osmadvacetiletý Španěl ze všech sil, zatímco ve skupině za ním se taktizovalo. Do cíle se dostal s náskokem 4 sekund a připsal druhé etapové vítězství na Vueltě v kariéře. Ve skupině byl nejrychlejší Daryl Impey (Israel - Premier Tech) před Wrightem. Brit získal 4 bonusové sekundy, jenže to na celkové vedení nestačilo. Molard je novým lídrem s náskokem 2 sekund.

Hodně to mě znamená, říká Molard

"Už včera jsem o tom dresu přemýšlel, protože jsem v celkové klasifikaci nebyl moc daleko," přiznal Molard v cíli dnešní etapy. "Tak jsem řekl svým spolujezdcům, že je to možné. Nakonec jsem měl s sebou týmového kolegu Jakea Stewarta, který byl také velmi silný. Vsadil na mě všechno, ale kvůli mnoha útokům nebylo snadné závod kontrolovat. Doufal, že by si Jake mohl dojet pro bonusové sekundy, ale také to, že Soler jel před námi, bylo pro mě dobré. Věděl jsem, že se musím držet Wrighta, ale stále jsem se obával spurtu. Naštěstí to vyšlo, byl to hrozný stres."

"Hodně to pro mě znamená. Loni jsem musel po ošklivém pádu vzdát a pak už jsem nevěděl, jestli budu schopný vrátit se na svou úroveň. Letošní jaro bylo také obtížné kvůli covidu. Po dnešku je jasné, že prostě musíte vždycky věřit."

Peloton ztratil 5:09 a Roglič nově ztrácí 4:09. Vojtěch Řepa (Kern Pharma) dokončil se ztrátou 22 minut a Jan Hirt (Intermarché - Wanty Gobert) s odstupem 36 minut. 

Langelotti je novým lídrem vrchařské soutěže, Sam Bennett (BORA - hansgrohe) udržel zelený trikot lídra bodovací soutěže a novým nositelem bílého trikotu je Wright s náskokem 4:33 před nejbližšími soupeři.