Je to už devatenáct let, kdy se naposledy Valonský šíp rozhodoval jinak, než v závěrečných stovkách metrů v dojezdu na Mur de Huy. Igor Astarloa v roce 2003 zvítězil po sólovém úniku. A těžko se na tom něco změní, protože počkat si na závěrečný kilometr je osvědčená taktika, kterou favorité a jejich týmy dodržují. Pětkrát takto vyhrál Alejandro Valverde, což je současný rekord. Dvakrát byl také druhý a jednou třetí. Julian Alaphilippe je v historických tabulkách už druhý. Se třemi vítězstvími a dvěma druhými místy je na tom stejně jako slavný Ital Moreno Argentin. Třikrát vyhráli také Eddy Merckx, Marcel Kint a Davide Rebellin. 

Mur de Huy je 1300 metrů dlouhé stoupání s průměrem 9,8 % a úsekem okolo 15 %. Pro favority je zde nejdůležitější pozice v pelotonu před nájezdem do této stěny. Dohánět čelo balíku na začátku kopce se nevyplácí, protože síly je třeba šetřit až na závěr. Valverde to zná dokonale, ale v posledních letech mu trochu chybí výbušnost, zejména v porovnáním s Alaphilippem. Současný světový šampion se musel od Španěla několik let učit, než ho v roce 2018 konečně porazil.

Alaphillipe vs. Pogačar vs. Pidcock

V Mur de Huy to občas někdo zkusí dřív a pokusí se zaskočit Alaphilippa a ostatní favority. Loni to byl Primož Roglič, který nastoupil více než 300 metrů před cílem, získal velký náskok, ale Alaphilippe udržel nervy, zaútočil ve svou obvyklou chvíli a na krátké rovině před cílovou páskou Slovince předjel. V roce 2019 se takto pokusil Alaphilippa zaskočit Jakob Fuglsang, ale také marně. Dán byl tehdy ve skvělé formě a o pár dní později vyhrál Lutych - Bastogne - Lutych, ale na Alaphilippa těsně nestačil.

V roce 2020 vyhrál Marc Hirschi, podzimního ročníku bez diváků se Alaphilippe nezúčastnil a Švýcar porazil Benoita Cosnefroye a Michaela Woodse. Všichni tři budou na startu i letos a patří do širšího okruhu favoritů. Tohoto závodu se zúčastnil také Tadej Pogačar. Dvojnásobný vítěz Tour de France jel zatím dvakrát, v roce 2019 byl 53. a o rok později 9. Letos patří k favoritům, protože je v mnohem lepší formě a je také zkušenější.

V roce 2020 se držel na dobré pozici v čele hlavního pole, ale v posledních stovkách metrů mu došly síly. Byl na konci náročné závodní sezóny a už nebyl ve své nejlepší kondici. Letos bude pravděpodobně nebezpečnější. Ale s Alaphilippem to nebude mít snadné, Francouz je v takových dojezdech výbušnější. A zapomenout nesmíme ani na Toma Pidcocka. Loni byl šestý a je dostatečně lehký i výbušný. Jestli se mu podařilo trochu vyladit formu, mohl by být velmi nebezpečný. Možná víc než Pogačar. Navíc sázet proti INEOSu se v poslední době nevyplácí. 

Bude se někdo snažit zabránit "hromadnému dojezdu" na Mur de Huy? Nepochybně ano, na Valonském šípu se závodí a útočí hodně. Pravidelně to zkouší třeba Tim Wellens, ale nikdy to k ničemu nevede. Jediným mužem, který by něco takového mohl dokázat, je Remco Evenepoel. Valonský šíp jede poprvé, takže mu chybí zkušenosti, trpělivost a také není dostatečně výbušný. Buď bude pomáhat Alaphilippovi, nebo to zkusí daleko před cílem a napodobí Igora Astarlou. U něj je možné skoro vše.

Valonský šíp vysílá Eurosport od 13 hodin a už od 11:30 je na programu závod žen.