Ve 13. etapě Tour de France 1973 ve sjezdu z Col de Portet-d´Aspet měl ošklivý pád, a dokonce na hlavu, Raymond Poulidor. A na Col de Menté o dva roky dříve ve 14. etapě Tour de France skončily v hustém dešti žluté sny pro Luise Ocañu, který vedl tour o více než sedm minut před Merckxem. Tyto pády známe ze starých obrázků a vyprávění. Poulidor i Ocaña byli převezeni do nemocnice v Saint Gaudens a prý leželi ve stejném pokoji.

A najednou… ve sjezdu z Col de Portet-d´Aspet najel Philippe Gilbert do kamenné zídky, přes kterou padal někam hluboko mimo silnici, kam nebylo na obrazovce dobře vidět, a asi každý měl o exmistra světa obavy. Pořádný strach nám nahnal Philippe Gilbert, naštěstí jeho pád nebyl tak zlý, jako ty dva zmíněné v předcházejícím odstavci. A jako... Tragicky skončil sjezd z Col de Portet-d´Aspet v roce 1995, smrt Fabia Casartelliho otřásla cyklistickým světem.

Posledním stoupáním úterní etapy byl Col du Portillon. Vpředu Adam Yates, který bojoval o vítězství v horské etapě poté, co jeho ambice pro celkovou klasifikaci zničily alpské kopce. A mluvili jsme o tom, aby sjezd zvládl, aby nespadl on, nebo Julian Alaphilippe, který jediný zůstal za ním. Bylo zřejmé, že oba dva budou v klesání riskovat, vždyť šlo o etapové prvenství, a… aby ten risk nepřehnali. Adam Yates vzápětí spadl, přehnal zatáčku a ztratil etapové vítězství. I tentokrát to naštěstí nebyl těžký pád a Adam Yates dokončil etapu na třetím místě.

Ale my dva… Ne, nesmíme o nich mluvit.