Tour de France je hluboká studnice příběhů. Každý mezi nimi najde nejen ty heroické, které nevybledly ani po celém století, ale také takové, které by z historie legendárního závodu nejraději vymazal. Jenže vymazat nejdou, Tour de France je stejně lidská, jako naše životy, plná příběhů pozitivních i negativních. My dva jsme komentátoři, jsme fanoušci, nejsme soudci. A chceme si užít velký sportovní svátek. Abychom si ho mohli užít, prostě potřebujeme věřit. Chceme věřit, že jeho vítězství obstojí ve zkoušce času.

Froome před startem Tour de France vyzýval: „Moje rada komukoli, kdo nemá rád Frooma a nemá rád Sky, je, přijďte v dresu těch, které máte rádi, a podpořte Tour. Podpořte závod v pozitivním duchu, nepřinášejte negativitu.“

To se však bohužel neděje. Bučení a pískání, to není na Tour de France nic nového, mnozí velcí šampioni to v minulosti zažili. Froome zdaleka není první, kdo byl varován, že pokud odstartuje, rovnou dostane pěstí. Sociální sítě… ano, tam to zlé je. Když Froome skončil na zemi v první etapě… „aspoň to nemusíme udělat my“, četli jsme příspěvky „fanoušků“.

Jistý podíl na nenávistných náladách vůči týmu Sky však mají i soupeři, kteří si do Frooma mnohdy s chutí rýpnou. To se ale také dá pochopit. Dávají najevo, že jsou zajedno s pocity diváků. Tak hovořil Vincenzo Nibali, který podtrhl, dle jeho názoru dvojí metr, když porovnával Froomův případ se situací kamaráda Diega Ulissiho. Ten kdysi trestu neušel. „Jeden byl potrestán, druhý nikoli,“ prohlásil Nibali. Také Nairo Quintana se nepostavil na Froomovu stranu slovy, že každý sklízí, co zasel. A přisadil si i Tom Dumoulin. Snad jediný Romain Bardet, vědom si své „moci“ vůči domácím fanouškům, atmosféru uklidňuje: „Rozhodnutí akceptuji a respektuji, prosím udělejte to samé,“ vyzývá fanoušky.

Rozhodnutí UCI a WADA mělo být podloženo zveřejněním kompletních vyšetřovacích svazků. Jednání týmu Sky mělo být transparentnější, aby se v cyklistickém světě – mezi závodníky i fanoušky – utišily rozhořčené nálady. A abychom mohli s jistotou říci, že nebyl použit dvojí metr, aby se Ulissi s Petacchim a mnozí další necítili ukřivdění. Astma ve vrcholovém sportu je rozsáhlé a odborníky mnohokrát popsané téma a zneužívání terapeutických výjimek napříč sportovními disciplínami při sebemenším náznaku dechové obstrukce k němu bohužel patří. Ať už se jeho kauza stane průlomovým případem vedoucím ke změně testovacích protokolů astmatických léků, anebo se v horizontu několika let jeho obhajoba ukáže jako lživá, dnes nám k uvěření jeho argumentů pomáhá alespoň vědomí toho, že Chris Froome je na rozdíl od mnoha jiných vrcholových sportovců užívajících Ventolin skutečný, silný astmatik. Chris Froome má bezpochyby výjimečné fyzické předpoklady, je to tvrdě pracující člověk a dobrý závodník, nehledě na to, jak příšerně vypadá při jízdě na kole. Nemusí být vaším oblíbencem, ale ani důvodem k pominutí letošní Tour de France. Každý opravdový fanoušek si v závodě najde svůj příběh, v němž Chris Froome nemusí hrát vůbec žádnou roli. V tom je Tour de France krásná, tak si ji spolu s námi užijte.