Poslední etapa z rockové bašty Roskilde do Gladsaxe měla jasně ložené karty. De Lie vedl o pět vteřin před Magnusem Cortem (Uno-X Mobility), ve hře byly kromě nepředpokládatelného úniku bonifikační vteřiny na jedné rychlostní prémii a ve finiši etapy. První šanci zhatila šestičlenná skupina uprchlíků, blížila se druhá. De Lie zůstal pozadu, Cort se rval na špici. Jenže dojel třetí, čímž nabral jen čtyři vteřiny plus. Kdyby se protlačil ještě před Itala Zanoncella (VF Group Bardiani), jemuž už „o nic nešlo“ vyhrál by Okolo Dánska on. 

unnamed-64.jpg

Takhle se raduje Valonský býk De Lie, úřadující belgický šampion. „Nevyhrál jsem tady etapu, ale důležitější je, že jedu domů s celkovým vítězstvím. Je to skvělý pocit získat své první celkové vítězství. Přijet sem a hrát roli v celkové klasifikaci byl cíl, získat vítězství je prostě báječné,“ radoval se stále teprve 22letý cyklista, který si tak veze domů i bílý trikot, a celkově tu vydělal 14 365 eur. „Když se v poslední zatáčce nedostanete dopředu, je prostě nemožné už se tam vrátit a udělat výsledek v etapě. Mám štěstí, že Magnus dojel třetí,“ připustil poté muž, který vyhrává spíše menší jednodenní klasiky – letos Famenne Ardenne Classic, Tro-Bro Léon (1.Pro) nebo Circuit de Wallonie. Má však už na kontě 24 profi výher.

Domácí Dány, jejichž král Jonas Vingegaard se vydal ve stejném čase dobýt Polsko, tak potěšil jen spurterský záskok – Tobias Lund Andersen. Po vítězství formace dsm-firmenich PostNL v úvodní týmové časovce oblékl na jeden den dres lídra, pak přidal sám za sebe triumfy ve třetí, a navíc i závěrečné etapě. „Tam to bylo těžké, jelo se pět okruhů městem a v nich bylo třeba udržet si stále dobrou pozici až do konce,“ říkala 21letá naděje. 

Etapový závod 2.Pro kategorie Okolo Dánska zapsal letos 34. ročník. Mezi historickými vítězi najdete i Van Aerta, Evenepoela nebo Laporteho, rekordmany jsou dánští šampiony Fuglsang (2008-10), Pedersen (17 a 23) a Valgren (14 a 16) spolu s norským mistrem světa 23 Arvesenem (2002 a 07). Jednou se radoval i Servais Knaven (1997), budoucí možný tchán Pavla Bittnera. 

České barvy tady tentokrát hájili bratří Kopečtí. Lépe dopadl o tři roky Matyáš (Novo Nordisk), celkově 15., ale druhý v bílém trikotu mladíka hnedle za De Liem. Tomáš (youtuberský projekt TDT-Unibet) skončil 29.