Historie

První ročník v roce 2012 vyhrál Jiří Hochmann z pražské Dukly před Janem Polancem, který od následujícího roku strávil 11 let ve World týmech Lampre a UAE, aby letos nuceně kvůli zdravotním problémům kariéru ukončil.

Další ročník se stal kořistí Floriana Sénéchala v dresu českého Etixx-iHNed. Francouz od dalšího roku přestoupil do světa World a od roku 2018 je součástí týmu Quick Step.

O rok později obsadil 3. místo Emanuel Buchmann, který od dalšího roku přestoupil do týmu s dnešním názvem Bora-hansgrohe, jehož důležitou součástí je dodnes.

Ročník 2015 ovládl Alexis Guerin, dnes člen druhodivizní stáje Bingoal WB.

Po roční pauze měl závod druhého českého vítěze, jímž byl Josef Černý.

Rok 2017 poznal dalšího českého vítěze. Za Michaelem Kukrlem obsadili další pozice zkušený polský cyklista s mnohaletou praxí ve World týmu Cannondale Maciej Paterski, Stan DeWulf, dnes člen stáje AG2R, Jannik Steimle jezdící aktuálně za Soudal-Quick Step a Josef Černý v současnosti z téže stáje jako Steimle.

Další dva roky se závod z technických důvodů nekonal. V roce 2021 závod bezkonkurenčně ovládl Arnaud De Lie (na snímku), dnes sprinterská hvězda ze stáje Lotto Dstny.

A zatím poslední loňský ročník se stal kořistí Rasmuse Bogh Wallina, který čerstvě podepsal smlouvu s druhodivizním Uno-X.

Poslední ročník

Úvodní 7 km časovku vyhrál Wallin a oblékl se do žlutého. Druhá etapa skončila spurtem početného pelotonu, nejúspěšnější byl Maikel Zijlaard, který od letošního roku jezdí v druhodivizním Tudor Pro Cycling. Žlutý dres zůstal Walinovi. Třetí etapa měla obdobný průběh a stejného vítěze. Tentokrát už Zijlaardovi patřil i žlutý dres.

V závěrečné etapě, která nevěštila žádné velké nebezpečí, se povedl jezdcům Elkov Kasper majstrštyk, když v jednom stoupání překvapili většinu pelotonu a v první 12členné skupině jich do cíle dorazilo 5. Vydělal na tom nejvíc Rasmus Wallin, který etapu vyhrál a vzal si zpět žlutý dres.

Etapy

Letošní ročník nemá v programu žádnou jízdu na čas.

Úvodní etapa startuje 7. září v 15. hodin v Třeboni a po 138 km a 1600 výškových metrech skončí kolem 18:30 v Milevsku.

Druhá má start ve 14. hodin v Českých Velenicích, měří 137 km, vypořádat se bude nutno s převýšením 1400 metrů a kolem 17:30 skončí ve Studené.

Třetí lze nazvat královskou. Odstartuje ve 12:00 v Českém Krumlově a skončí po 138 km kolem 15:45 v Javorníku u Kašperských Hor. Závodníci se budou muset popasovat s 2600 výškovými metry a závěrečným trojím přejezdem cílového 3,5 km dlouhého stoupání s převýšením 175 metrů.

Čtvrtá nedělní etapa je se svými 168 km sice nejdelší, ale profilově smířlivější. Začne v 11:00 v Českých Budějovicích, zamíří nejprve na jih k Novohradským horám, aby se poté obrátila na sever a po 1500 nastoupaných metrech skončila kolem 15:30 v Jindřichově Hradci.

V každém cílovém místě jsou připraveny cílové okruhy, aby si diváci cyklisty užili naplno a opakovaně.

Aby se při čekání nenudili, před startem každé etapy i v cíli je připraven kulturní program.

A aby byla informace úplná, v neděli se jede v Jindřichově Hradci před dojezdem hlavního závod pro hendikepované i dětský závod.

Týmy

Jak bude vypadat konečná startovní listina, teprve uvidíme. Ale na stránkách závodu se lze dočíst, že přihlášeno je 23 týmů.

Z toho je pět českých: ATT Investments, Elkov Kasper, ČEZ Cyklo Team Tábor, TUFO Pardus Prostějov, Sparta Praha a také slovenský RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol, v jehož sestavě určitě budou figurovat i čeští závodníci.

Ze zahraničních týmů z úrovně Continental v seznamu najdeme rakouský Felbermayr-Simplon Wels s Michael Kukrlem v sestavě, belgický Lotto Dstny DT, francouzský Groupama-FDJ DT, nizozemský VolkerWessels, norské Uno-X DT a Coop-Repsol, dánské CO:PLAY Giant Store a Restaurant Suri-Carl Ras, německo-polský Santic-Wibatech, maďarský Epronex, kanadský XSpeed a americký Novo Nordisk DT.

Minimálně nějaké dílčí úspěchy budou chtít v konkurenci těch výše postavených předvést i klubové celky a národní výběry ze Švýcarska (Taurus, Swiss), Kanady (Yoeleo Factory), Norska (CK Lillehammer) a Nizozemska (Kuil Groenoord).

Dresy

Soutěžit se bude o čtyři dresy přesně v duchu i barevném provedení à la Tour de France.

V každé etapě je vypsáno po třech rychlostních a třech vrchařských prémiích s výjimkou etapy královské, kde je jedna vrchařská prémie navíc.

Pořadatelem závodu je Cyklistický klub RBB Invest Jindřichův Hradec a Město Jindřichův Hradec.

Další podrobnosti lze nalézt na stránkách závodu.