„Vždycky jsem chtěl jet Czech Tour a jsem moc rád za ty zážitky, které jsem na ni získal,“ řekl Leopold König, bývalý cyklista, vítěz Czech Tour 2010 a 2013, nyní sportovní ředitel podniku s rozmáchlými ambicemi. Centrum zůstalo stále v Olomouci, kde většina týmů bydlí a přesouvá se do okolí jen ke startům a z cílů.

BrychtaJan_Czech_Tour_20240724_182829_D4C_3089.jpg

„Objevili jsme nová města pro cíl etapy jako Ostravu, nebo start ve Zlíně. První ambice na celkové pořadí se určitě ukáží na Pustevnách v pátek a rozhodovat se bude v tradiční královské sobotní etapě na Dlouhé stráně. A v neděli ze Šumperka do Šternberka na ikonickém Ecce homo bude atmosféra jako na Tour de France,“ pozval pak König na nadcházející dny.

V bouřlivé atmosféře pak na pódium nastoupily postupně jednotlivé týmy. „Jo, nohy jsou dobrý, ale to nemusí nic znamenat. Ale jo, těšíme se všichni,“ tlumil očekávání Michael Boroš z Elkov/Kasper. „Čím divočejší, tím lepší. Jsme rádi, že jste přišli,“ ocenil fanoušky na náměstí jeho týmový parťák Matěj Zahálka. „Bude to těžší než loni, protože přijelo víc dobrých borců,“ dodal loni třetí Daniel Turek z ATT Investments. 

BrychtaJan_Czech_Tour_20240724_193039_D4C_3290.jpg

„Byla tu skvělá atmosféra a my se budeme snažit ji znovu přivolat,“ přidal ještě Adam Ťoupalík, teď už v dresu „youtuberského“ týmu TDT-Unibet, kde pojede i Tomáš Kopecký. „Neskutečné, kolik lidí příšlo,“ potěšilo Josefa Černého (Soudal Quick-Step), vítěze z roku 2017. „Paráda,“ doplňoval až dojatě Tomáš Kalojíros z Pierre Baguette.

Skutečně, finální startovní listina 22 týmů s osmi z WorldTour potvrzuje, že se máme na co těšit. Je tady UAE Emirates s Markem Hirschim, Diegem Ulissim nebo Domenem Novakem, elitním domestikem Tadeje Pogačara, rozhovor s ním (Novakem) přineseme už dnes. Dál Ineos Grenadiers s Ianem Stannardem, Red Bull-Bora, Visma-Lease a Bike, Soudal Quick-Step s dvojnásobným mistrem světa Julianem Alaphilippem, Bahrain Victorious, Israel-Premier Tech se sportovním ředitelem Reném Andrlem, švýcarský Tudor s Čechem Kelemenem, contadorský Polti Kometa, Lidl-Trek, nebo saganovský Pierre Baguette s Čechy Kalojírosem, Daleckým, Novákem, Voltrem a Vysočanem.

BrychtaJan_Czech_Tour_20240724_195236_DSC_4828.jpg

Tak vzhůru podél trati, anebo k televizi, ČT i Max/Eurosport dávají vždy závěrečnou hodinu a půl každé ze čtyř etap.