Sam Bennett (BORA - hansgrohe) musí opět poděkovat především Dylanu van Poppelovi (BORA - hansgrohe), prootže před samotným spurtem byl trochu příliš vzadu, ale Van Poppel ho skvěle vyvezl dopředu a vypustil do spurtu v ideální chvíli. A rychlý Ir už si s Madsem Pedersenem (Trek - Segafredo) a Danem McLayem (Arkéa Samsic) poradil sám. Do dres lídra závodu se opět oblékl nový závodník, po Robertu Gesinkovi a Miku Teunissenovi se to poštěstilo také Edoardu Affinimu (všichni Jumbo - Visma).

Zcela rovinatá etapa na 193 kilometry se startem a cílem v Bredě neslibovala zrovna atraktivní podívanou a také ji ani nenabídla. Do dlouhého úniku se opět vydal domácí Julius van den Berg (EF Education - EasyPost), aby si na jediné vrchařské prémii pohlídal trikot nejlepšího vrchaře. Vyhrát prémii se mu nepodařilo, uískal ji Thomas De Gendt (Lotto Soudal), ale Van den Berg skončil druhý a o jeden bod udržel vedení.  

Kromě De Gendta a Van den Berga se do úniku vydali José Herrada (Cofidis), Jan Bakelants (Intermarché - Wanty Gobert), Ander Okamika (Burgos - BH), Pau Miquel (Kern Pharma) a Mikel Iturria (Euskaltel Euskadi). Sprinterské týmy si vedoucí skupinu pohlídaly a 11,5 kilometru před cílem byli uprchlíci dostiženi. Následně se dopředu začaly tlačit sprinterské týmy i celky s jezdci na celkové pořadí, které se snažily ochránit své lídry před vjezdem do posledních 3 kilometrů.

K žádnému karambolu naštěstí nedošlo a v závěru měly volnost sestavy sprinterů. Kilometr před cílem se na čelo dostali Ivo Oliveira a Juan Sebastian Molano, kteří rozjížděli spurt pro Pascala Ackermanna (všichni UAE Emirates). Jenže jich nebyl na čele dost. Oliveira odstoupil příliš brzo a Molano sám nedokázal dovézt Ackermanna dost blízko k cíli. Němec tak musel začít spurtovat příliš brzo a přehnali se přes něj soupeři.

Dobrou pozici měl Tim Merlier (Alpecin - Deceuninck), jenže před zahájením spurtu vytrhl nohu z pedálu a do boje o vítězství už nezasáhl. Mezitím se zleva protáhl Van Poppel s Bennettem v háku a vyslal svého lídra do cíle. Za Bennettem se držel Pedersen, ale rychlostně na Bennetta nestačil. Dojel druhý, jen těsně před Britem McLayem.

Affini novým lídrem 

Mike Teunissen si v červeném dresu užil pouze jeden den. Nizozemec pracoval v závěrečných 5 kilometrech pro svůj tým a bylo jasné, že do čela celkového pořadí se posune někdo z jeho soupeřů. Nakonec to byl Edoardo Affini. Šestadvacetiletý Ital si dres vedoucího jezdce na Grand Tours oblékl poprvé. V bodovací soutěži nadále vede Bennett se 117 body a náskokem 37 bodů před Pedersenem. Nejlepším mladým závodníkem zůstvává Ethan Hayter (INEOS Grenadiers).  

Woods vzdal, Carapaz svůj pád zvládl

Kvůli tvrdému pádu musel letošní Vueltu vzdát Michael Woods. Jeden z lídrů týmu Israel - Premier Tech spadl 139 kilometrů před cílem společně s týmovým kolegou Itamarem Einhornem a o pár kilometrů dál už z kola slezl. Pád potkal také Richarda Carapaze (INEOS Grenadiers) a navíc mnohem blíže cíli, 20 kilometrů před páskou. Carapazovi pomohli týmoví kolegové a etapu dokončil v čase vítěze.