Ten pohled trhal srdce. Benoit Cosnefroy (AG2R Citroen) byl nejspíš nejsilnějším mužem závodu a ve spurtu svedl velmi těsný souboj s Michalem Kwiatkowskim (INEOS Grenadiers). Radio Tour ho dokonce chybně označila za vítěze závodu a na malou chvíli si proto myslel, že vyhrál a už slavil, ale cílová fotografie odhalila, že Kwiatkowski hodil své přední kolo na pásku mnohem lépe a vystoupal na nejvyšší stupeň. Cosnefroyův úsměv se změnil ve zklamání, ale Francouz před ardenskými klasikami ukázal, že je ve skvělé formě. Situace připomněla loňský rok, kdy až fotofiniš rozhodl souboj mezi Woutem van Aertem a Tomem Pidcockem. Letos však nejsou žádné kontroverze a pochyby o vítězi.

Únik nedostal prostor

Amstel Gold Race byl opět mimořádně dramatický. Do dlouhého úniku se vydala skupina šesti jezdců ve složení: Owain Doull (EF Education - EasyPost), Aaron Van Poucke (Sport Vlaanderen - Baloise), Ide Schelling (BORA - hansgrohe), Johan Jacobs (Movistar), Emils Liepins (Trek - Segafredo) a Luca Rastelli (Bardiani-CSF-Faizané). 96 kilometrů před cílem se je vydali stíhat Belgičané Victor Campenaerts (Lotto Soudal) a Nathan Van Hooydonck (Jumbo - Visma), zatímco Rastelli ztratil kontakt.

Campenaerts a Van Hooydonck si vedoucí skupinu dojeli, ale rozdíl mezi uprchlíky a pelotonem klesal. Alpecin - Fenix zvyšoval tempo v hlavním poli, aby udržel Mathieu van der Poela v popředí balíku a daleko od všech karambolů, kterých bylo na úzkých nizozemských silnicích se spoustou ostrůvků, zpomalovačů a kruhových objezdů mnoho. Rozdíl daleko před cílem klesl na 40 sekund. To už nebylo komfortní ani pelotonu, který se obával dalších útoků a proto radši zpomalil.  

Ve stoupání Loorberg z první skupiny odpadli Campenaerts a Schelling. Na Gulperbergwegu vpředu zbyli už jen čtyři uprchlíci a v pelotonu se opět zrychlilo. Favorité byli v pozoru a hlídali si čelo hlavní skupiny. 51,5 kilometru před cílen poprvé zaútočil Tim Wellens (Lotto Soudal), ale Christophe Laporte (Jumbo - Visma) si ho všiml a spolupracovat nechtěl.

47 kilometrů před cílem byl na řadě kopec Kruisberg a tým INEOS Grenadiers zvyšoval tempo pelotonu. Na čele jel Ben Turner a ztrátu na uprchlíky snížil na 20 sekund. na Eyserboswegu už zbyl v úniku jen Van Hooydonck a o kilometr a půl později byl také on. Skupina byla opět pohromadě a na čele stále jel Turner v barvách britské stáje. Turner pokryl i druhý pokus o únik Tima Wellense.

Keutenberg rozdělil favority

Snaha INEOSu vyvrcholila 35 kilometrů před cílem, ve výjezdu na Keutenberg. Michal Kwiatkowski a Tom Pidcock zaútočili a peloton se roztrhal na několik skupin. Udržet se v té první měl problém dokonce i Van der Poel. Ale zmáčkl se a do skupiny doskočil. Kromě něj zde bylo dalších deset jezdců: Kwiatkowski, Pidcock, Cosnefroy, Kasper Asgreen (Quick-Step Alpha Vinyl), Tiesj Benoot (Jumbo - Visma), Dylan Teuns (Bahrain Victorious), Marc Hirschi (UAE Emirates), Stefan Küng (Groupama - FDJ), Michael Matthews (BikeExchange - Jayco) a Alexander Kamp (Trek - Segafredo).          

Naopak chyběli Wellens, Matej Mohorič (Bahrain Victorious), Valentin Madouas (Groupama - FDJ) a další a do přední skupiny už si nedojeli. Vedoucí skupina totiž spolupracovala a pohromadě dojela na začátek slavného Caubergu. Zde zkusil zrychlit Hirschi, ale nebylo to dostatečně důrazné. Pidcock nastoupil na vrcholu Caubergu mnohem ostřeji, ovšem také neúspěšně. A poté přišel rozhodující okamžik. Kwiatkowski se přes cílovou pásku pomalu "odplazil" ze skupiny a nikdo se za ním nevydal. Závodníci ve skupině se ohlíželi a nikdo nechtěl Poláka stahovat. A to byla chyba.

Cosnefroy nejsilnějším závodníkem

Kwiatkowski nasadil vysoké tempo a do cíle mu zbývalo 20 kilometrů a poslední dva kopce Geulhemmerberg a Bemelerberg. Jenže závod v kapse ještě neměl, protože na Geulhemmerbergu přišel útok Francouze Cosnefroye a na vrcholu Kwiatkowského dostihl. Ostatní se hlídali navzáje, takže ani na tento útok nikde nezareagoval. Teuns se pokusil o sólovou stíhačku, ale byl pohlcen skupinou.

Rozdíl mezi vedoucí dvojicí a skupinou pronásledovatelů nebyl velký. Vpředu pracoval hlavně Cosnefroy, Kwiatkowski šetřil síly, přesto to pro něj nebylo snadné. Závodníci ve druhé skupině se pokoušeli točit a spolupracovat, ale vše jim kazil Pidcock. Ani na Bemelerbergu 10 kilometrů před cílem se nikdo nevydal do stíhání. Až v posledních 3 kilometrech přišly pokusy o únik. Nejdříve to zkusil Benoot s Teunsem a 1800 metrů před cílem se poprvé zvedl Van der Poel, ale byl pokryt.

Cosnefroy přivedl Kwiatkowského na cílovou rovinku v Berg en Terblijt a už bylo jasné, že vítězem bude jeden z nich. Vzadu sice zaútočil Benoot, ale byl daleko. Cosnefroy začal spurtovat z první pozice už 200 metrů před cílem. Kwiatkowski využil jeho závětří, ale Cosnefroy se nevzdával a oba jeli dlouho vedle sebe. Zkušenější Kwiatkowski těsně před páskou hodil své kolo před sebe. Cosnefroy to neudělal a kvůli tomu přišel o vítězství.

Pro třetí místo si dojel osamocený Benoot, ve spurtu zbytku skupiny byl nejrychlejší Van der Poel a skončil čtvrtý před Kampem a Asgreenem.