Cyklistika umí překvapit. Závod Dwars door Vlaanderen měl být sobojem Mathieu van der Poela s týmem Deceuninck - Quick-Step, ale nakonec se ani jeden vítězství nepřiblížil. Mathieu van der Poel trpěl ve slunečném a teplém počasí, na které byl v březnu připraven málokdo. Nizozemský mistr nezachytil první důležité dělení po útoku Dylana van Baarleho a když se pokoušel závod zachránit, vyčerpal všechny síly. V závěru ještě pomohl svému týmu Alpecin - Fenix a Timu Merlierovi k třetímu místu, ale v cíli se řešila především jeho kondice. 

"Neměl jsem nohy. Nebylo to žádné blafování. Ale pro Kolem Flander z toho nevyvozuji žádné závěry," řekl Van der Poel v cíli a odmítl, že by se před nedělním závodem pouze šetřil a hrál psychologické hry. "Cítil jsem se špatně už docela brzo. Od začátku něco nefungovalo. Prostě to nebyl můj den. A jestli to bylo horkem? Mohlo by to tak být. Nemám to rád. V každém případě jsem jedl a pil dost. To nebyl problém.“

"Ale určitě jsem nebyl sám, kdo měl problémy. Julian Alaphilippe mi také během závodu řekl, že dnes za nic nestojí. Nedokázal jsem zmáčknout. Poznal jsem to už na Hotondu, kde jsem musel zvolit své vlastní tempo. Ale myslím, že je lepší, že se mi to stalo dnes a ne v neděli,“ dodává Van der Poel, který doufá v ochlazení a lepší pocity. "Podívejte se na Van Aerta. Také nebyl v pátek nejlepší na E3 a v neděli s přehledem vyhrál Gent - Wevelgem. V neděli bude také chladněji." 

Zatímco van der Poel zazářil na Strade Bianche a Tirreno - Adriatico a spekuluje se, zda už není po cyklokrosové a jarní sezóně unavený, Juliana Alaphilippe se letos nemůže do ideální kondice vůbec dostat. Je na tom velmi dobře, ale ještě něco málo mu chybí. Mistr světa potřebuje vydržet minimálně do Lutych - Bastogne - Lutych, ale už na Kolem Flander chtěl být na vrcholu sil.

"Bylo mi horko. Snažil jsem se týmu pomoci, jak nejlépe jsem mohl. Vpředu jsme měli Floriana Sénéchala, ale když jsem zaútočil na jednom hellingu, nebyl jsem si jistý, jaká je situace,“ prozradil Francouz deníku l´Equipe. Alaphilippe nezávodil od monumentu Milán - Sanremo a závod Dwars door Vlaanderen potřeboval především kvůli přípravě na Flandry: "Chtěl jsem vědět, jak jsem zregeneroval po italských závodech, které mě opravdu vyčerpaly. Když jsem začal znovu trénovat, pocity nebyly zrovna skvělé. Proto jsem jel bez stresu a tlaku. Celkově to bylo v pořádku. Jen v neděli na Kolem Flander doufám v lepší pocit.“

Výkony Van der Poela a Alaphilippa posunuly Wouta van Aerta do role největšího favorita Kolem Flander. Belgičan celý tento týden odpočívá a trénuje. Větší sebevědomí by měli mít i outsideři, jakou jsou Jasper Stuyven, Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Dylan van Baarle, Tom Pidcock a další. A velké ambice budou mít také ostatní závodníci Deceuninck - Quick-Step.