Mezinárodní cyklistická unie (UCI) připravila na rok 2020 reformu ženské silniční cyklistiky. Změní se toho poměrně dost, jednou ze změn je zavedení ženské WorldTour. Týmy s touto licencí budou mít mnohem více povinností, ale také více možností. 

Budou existovat dva typy týmů s oficiální licencí UCI: WorldTeams a Continental. a jak už jsme psali v lednu tohoto roku ve článku UCI připravila reformu ženské cyklistiky, WorldTeamy budou muset mít mezi 9 a 16 závodnicemi v letech 2020 a 2021. Od roku 2022 to bude minimálně 10 a maximálně 20 cyklistek. Licenci WorldTeams získá maximálně 15 celků a budou muset splnit etická, sportovní, finanční a administrativní kritéria. Podobně jako v mužské verzi WorldTour. Od roku 2021 bude přidána i organizační podmínka. 

Týmy, které získají licenci v roce 2020, ji budou mít jistou na čtyři roky, do konce roku 2024. Uděleno bude maximálně 8 licencí. Týmům, které získají licenci o rok později, bude také platit do konce roku 2024 a stejně na tom budou nové WorldTeamy od roku 2022. Licenci v roce 2022 získá maximálně 15 celků. 

To znamená, že už letos se o licenci WorldTour musí týmy hlásit. A přihlásil se jich poměrně malý počet, jen osm, což je sice maximální počet udělovaných licencí, ale všechny týmy licenci dostat nemusí, záleží na tom, jestli splní podmínky. 

Licenci chtějí týmy Alé Cipollini, Canyon - Sram, CCC - Liv, FDJ Nouvelle - Aquitaine Futuroscope, Mitchelton - Scott, Movistar, Sunweb a Trek - Segafredo. 

Překvapivě chybí dlouhodobě nejlepší tým Boels - Dolmans, za který jezdí mistryně světa a olympijská vítězka Anna van der Breggen, mistryně Evropy Amy Pieters, bývalé mistryně světa Chantal Blaak a Amalie Dideriksen a další. Znamená to úplný konec tohoto mimořádně úspěšného celku? Nebo bude mít pouze kontinentální licenci? 

O licenci nežádají ani další kvalitní týmy, například Parkhotel Valkenburg, za který jezdí nizozemská mistryně Lorena Wiebes. Ani WNT - Rotor s Kirsten Wild a Lisou Brennauer. A bohužel ani švýcarský celek Bigla, za který jezdí Nikola Nosková a ani italské týmy Bepink, kde působí další česká profesionálka Melissa Van Neck a Servetto - Piumate - Beltrami TSA, za který závodí Markéta Hájková. Zbudou na ně kontinentální licence. 

Které týmy licenci UCI WorldTour dostanou, se dozvíme v prosinci.