Ostrov Hvar leží v Jaderském moři u dalmatského pobřeží nedaleko Splitu. Nádherně zelený ostrov s mnoha krásnými městečky je v letních měsících plný turistů, ale na jaře a na podzim je tu klid, krásná příroda a skvělé počasí. V říjnu a listopadu denní teploty často přesahují 20 stupňů, podmínky pro cyklistiku jsou ideální a moře stále teplé. 

Silničáři mají k dispozici pouze pár cest, ale i ty jsou krásné a navíc vedou po dokonale hladkém asfaltu. Mimo sezónu je provoz velmi slabý a dá se tu velmi kvalitně trénovat. Na soustředění sem jezdí například tým Bahrain - McLaren. Ale ještě lepší je vzít si na ostrov gravel, cyklokrosku nebo horské kolo a vyrazit i trochu do terénu. 

Mimo letní sezónu lze sehnat ubytování za velice příznivé ceny. Naším tipem jsou Vily Hvarreta. K dispozici jsou luxusně zařízené vily s nejméně třemi ložnicemi, koupelnami, kuchyní, obývákem, garáží, pračkou a sušičkou. 



Hvaretta Villas nabízí 2 typy vil ve dvou velikostech: vily se 4 ložnicemi až pro 12 osob (typ Large) a vily se 3 ložnicemi až pro 10 osob (typ Medium). Každá vila má vlastní venkovní bazén s upravenou zahradou, garáž, prostorné parkovací stání a dvě nádherné terasy. Obě s krásným výhledem na moře. 

Všech 11 vil je vybaveno myčkou, sporákem, troubou, mikrovlnnou troubou, kávovarem s kapslemi Nespresso, centrální klimatizací a topením s klimatizací v každém pokoji.

Pro cyklisty je neocenitelná pračka se sušičkou.

Kontakt:

T: +385 977 590 082
M: +420 724 407 974
E: sales@hvaretta.com


Vyhlídkový okruh na gravelu

60 km, 1 400 výškových metrů, 33 kilometrů asfaltu, 27 kilometrů štěrku, cca 3 hodiny.

Okruh dvakrát stoupá přes hřeben ostrova do výšky 415 a 444 m n. m. Začíná se vedlejší asfaltovou silnicí za Starim Gradem. Na 13. kilometr je to do kopce a tak první velké stoupání na kótu 415 m n. m. absolvujete převážně po asfaltu (k bodu 6).

Tady opustíte poprvé asfalt a vydáte se po štěrku na druhou stranu ostrova.

Následují tři kilometry po hřebeni (body 6 - 7) štěrkovou cestou a sjezdu k moři na cca 22. kilometr trasy (body 7 - 8).

Podle moře po krásném štěrku s výhledem na moře jedete další tři kilometry do Sveta Nedjelja (bod 9), kde začíná opět asfaltová silnice, ale stále podle moře s krásnými výhledy. Tak to jde až na 35. kilometr (bod 11), kde začíná nejobtížnější šotolinové stoupání okruhu s převýšením 400 metrů.

Po šotolině na nejvyšší bod okruhu - to už dá zabrat.

Tohle stoupání je opravdu těžké s průměrným sklonem kolem 10 procent a navíc je šotolina dost sypká, opravdu vás to prověří. Vrchol na necelém čtyřicátém kilometru (bod 12) a výšce 444 m n. m. vás ovšem odmění výhledem na obě strany ostrova.

Moře nalevo, moře napravo a nahoře štěrkoletů ráj.

Dál už to bude jen snadná jízda. Následuje sjezd stále po šotolině na druhou stranu tunelu (bod 13) – pozor ten je pro cyklisty uzavřený a ve sjezdu pokračujete už po asfaltu do Jelsy - 45. kilometr trasy (bod 14).


Nyní už před sebou máte jen pohodovou rovinu, nejdřív 4 kilometry podél moře (k bodu 15) a potom už přímo mezi poli do Stari Gradu na oběd, nebo na kávu. V závěru se rozloučíte s trasou po šotolině, ale rovnou a tvrdou. Pojedete krajinou zapsanou do kulturního dědictví UNESCO - Starigradské polje je 24 století nepřerušovaně obdělávanou krajinou.

V centru Stari Gradu jste na 57. kilometru trasy a domů vám zbývají tři kilometry s převýšením 100 metrů, tak se nepřejezte.

Trasu lze pochopitelně absolvovat i obráceně a pro vaši pohodu bude důležitý především směr větru na jižní straně ostrova, kde jedete čtrnáct kilometrů stejným směrem a otevřenou krajinou od moře. Tak nakoukněte před startem na předpověď počasí a především směry větru.

Mapu okruhu si otevřete na mapy.cz