Dnes se nejspíš napříč pelotonem domluvili a až do rychlostní prémie, která byla umístěna na 94. km, pohoda, klídek. Přátelská vyjížďka, poklábosit, humor, úsměvy do kamery. Tuhle úvodní selanku ukončil souboj spurtérů o body na prémii. Za vzorné pomoci svých kolegů ji vyhrál Jasper Philipsen a virtuálně se převlékl do zeleného.

Teprve pak bylo dovoleno odjet. Benoit Cosnefroy a Anthony Delaplace dalších 60 km propagovali sponzory svých týmů AG2R Citroën a Arkéa Samsic. Cosnefroy si navíc vysloužil ocenění pro nejbojovnějšího jezdce etapy.

Od 20 km, kdy už bylo po úniku, začaly přípravy na spurt. 

Včera se techničtější dojezd obešel bez pádů, dnes se v závěru padalo hodně. Nejspíš i proto, že po klidném průběhu etapy byla spousta lidí čerstvá a plná sil.

1,7 km před cílem už na vytyčené trase na autodromu se spoustou zatáček šel k zemi Fabio Jakobsen (Soudal-Quick Step) a vzal s sebou Jacopa Guarnieriho (Lotto Dstny). Vypadalo to, že se do sebe trošku navezli s vláčkem Alpecinu a odnesl to mistr Evropy. 

"Ztratil hodně kůže, ale naštěstí si nic nezlomil. Má odřeniny po celém těle, což při Tour není nikdy ideální, ale myslím, že to nebude tak hrozné," řekl ke stavu Fabia sportovní ředitel Tom Steels.

650 metrů před cílem lítaly po asfaltu bicykly Mateje Mohoriče a Luis Leon Sáncheze, kteří se do té doby snažili pracovat pro Phila Bauhause a Marka Cavendishe. A ani to nebylo všechno. 150 metrů před páskou ztratil rovnováhu, najel do hrazení a pak spadl na zem Soren Waerenskjold (Uno-X) a vzal s sebou Axela Zingleho (Cofidis).

Ještě 300 metrů před cílem vypadali Mathieu Van der Poel s Jasperem Philipsenem zavření kolem desáté pozice. O sto metrů dál si Van der Poel vyjel mimo chumel soupeřů, jeho zadního kola se pokusil využít Dylan Groenewegen (Jayco AlUla), ale Philipsen se nenechal odstrčit a na stovce vyrazil do finále.

Tentokrát to bylo ale hodně na těsno, Caleb Ewan (Lotto) využil závětří Philipsena a na pásce byl později ani ne o půlku předního kola. Vyměnili si tak místo s Bauhausem, který po včerejším druhém bral dnes třetí místo.

"Je krásné znovu vyhrát. Jsem šťastným i proto, že jsem nespadl. V závěru jsme byli zavření, ale zázračně se mi podařilo najít mezeru," řekl Mathieu Van der Poel, který aby onu mezeru našel, musel lehce tělem posunout stranou Biniama Girmaye (Intermarché).

Čas vítěze získalo víc jak sto lidí.

"Bylo to v závěru hodně hektické. Všichni v průběhu etapy šetřili síly na zítřejší Pyreneje. Mathieu mi to opět skvěle rozjel, dojízděl jsem v křečích, ale zvládl jsem to. Slyšel jsem za sebou několik pádů, doufám, že jsou všichni v pořádku," sdělil své pocity v poetapovém rozhovoru před tím, než si šel na pódium pro zelený dres, vítěz etapy.

A Wout van Aert? Kolem pátého kilometru před cílem opanovali čelo jezdci Jumbo-Visma, ale nejeli na Van Aerta, hlavním cílem bylo provézt svého lídra na celkové pořadí Jonase Vingegaarda úskalími závěrečných hektických kilometrů a uchránit ho nějakému karambolu. Pro Van Aerta se v závěru pokoušel opět pracovat pouze Christophe Laporte, ale nepodařilo se jim se najít. Takže z toho bylo nezajímavé 9. místo.