Letos udělal tolik skvělých výsledků, že si těžko vybrat mezi nimi vybírat. Na jaře na sebe nejvíc upozornil dlouhým únikem a druhým místem v české klasice Velká Bíteš-Brno-Velká Bíteš. V konkurenci mnohem starších závodníků vyprovokoval rozhodující únik a dojel si pro druhé místo za Filipem Řehou. „Byl to jeden z nejtěžších závodů, co jsem kdy jel. Byli jsme v úniku 130 kilometrů a už jen ten odjezd do úniku byl hodně bolavej. O nic mi nešlo, jsem junior, měl jsem úplně volnou hlavu a chtěl jsem hlavně ten puntíkatý dres. Jsem rád, jak to dopadlo, a že jsem se ukázal,“ vzpomíná dubnový závod sedmnáctiletý cyklista týmu Roman Kreuziger Cycling Academy. 

Ale podstatné jsou především výsledky v juniorské kategorii a to zejména v mezinárodní konkurenci. Sezónu začal skvěle, třetím místem na etapovém závodě Ster van Zuid-Limburg v Belgii, vítězstvím na domácím etapáku Grand Prix West Bohemia a navázal třetím místem na Závodě míru a pátým na Tour du Pays de Vaud. Oproti loňské sezóně je výrazný výsledkový posun. „Letos jsem měl kvalitnější zimní přípravu, protože jsem v prosinci dostal covid a místo cyklokrosu jsem měl volno a od prosince jsem se připravoval čistě na silnici. Dřív jsem jezdil až do února cyklokros a neměl jsem tolik času na přípravu. To byl ten zásadní rozdíl,“ vysvětluje, co za zlepšením nejspíš stojí.

Výsledky ve světě měly svůj efekt, Šumpík už má smlouvu v jednom ze zahraničních development sestav týmu WorldTour. „Nemůžu o tom úplně mluvit,“ říká zatím. Ale jisté náznaky tu jsou, jezdí totiž na kolech značky Scott, které jezdí ve WorldTour jen jeden tým. Zájem o něj byl enormní z více celků. „Mám agenta Manuela Quinziata a přišly mi nabídky z těch největších světových týmů, jsem rád, že jsem si mohl vybírat.“ Které celky si českého cyklisty všimly? „Visma, Quick-Step, taky Lidl-Trek a Hagens Berman. To jsou asi ty největší týmy, které se mi ozvaly.“ 

D4C_5326.JPG

Tak talentovaného juniora jsme v Česku neměli od Mathiase Vacka a Pavla Bittnera v letech 2019 a 2020. Zájem tedy nepřekvapuje a navíc všechny velké týmy si musí juniorské talenty hlídat, aby jim neutekl nový šampión. „Hodně se to urychluje. Na každých závodech je někdo z těch velkých týmů a sledují to,“ všiml si Šumpík.

Přestup z kategorii juniorů do U23 může být náročný, ne každá juniorská hvězda ho zvládne. „Věřím, že na to budu připravený, že budu mít přes zimu hodně kvalitní přípravu a Tomáš Holub nás připravuje tak, ne abychom byli dobří teď, ale abychom byli schopní vyhrávat za pět deset let.“ 

„Troufnu si říct, že v RKCA máme nejlepší podmínky v celé republice. A zároveň závodní program je důležitý, abychom se dostali do zahraniční, protože v Česku máme závody do osmdesáti kilometrů a je jich pět do roka. Závody venku jsou ty, které nás dokážou posunout. A případně nás dostat někam ven,“ má jasno.

Nejdříve se však soustředí na republikový šampionát, po časovkářském titulu chce i ten ze závodu s hromadným startem. „Pokusíme se ten závod udělat co nejtěžší, protože jsme se v časovce přesvědčili, že máme hodně silný tým a čím těžší to uděláme, tím budeme mít větší výhodu. Taktiku ještě přesně nevíme, ale takhle by to nějak mělo být,“ říkal po čtvrteční časovce.  

D4C_5261.JPG

Dokáže se zbavit například obhájce titulu Kryštofa Krále, který je velmi rychlým sprinterem? „Trať jsem si projížděl a není to úplně nejvíc selektivní trať, protože většina kopců jsou hodně hákové, ale ve výjezdu z Velkých Opatovic je jeden prudký kopec a tam by se dal udělat nějaký rozdíl, ale je zase hodně krátký, takže uvidíme až v závodě.“

A po šampionátu pokračuje dobrodružství na zahraničních startech. „Začínáme se připravovat na mistrovství světa a mistrovství Evropy. Ještě nevím, co upřednostním, jestli časovku, nebo silniční závody, protože si myslím, že mám letos dobrý výsledky i na silničním kole a určitě nechci zůstat někde „vzadu“. Příští týden jedu etapový závod v Belgii s Roman Kreuziger Cycling Academy a potom bych měl jet Mezinárodní dny cyklistiky s českou reprezentací, což je Nations Cup a tam bych se chtěl hodně ukázat. A potom je to otevřené, podle toho, jak se budu cítit, abychom to nepřehnali, abych nebyl vypálenej před mistrovstvím Evropy a světa.“ 

Na světovém šampionátu bude mít šanci navázat na našeho posledního juniorského mistra světa, v jehož týmu nyní jezdí - Romana Kreuzigera. přípravu rozhodně nepodceňuje a s tratí už se seznámil. „Ve Švýcarsku je to hodně kopcovitý, klasikářský závod a co se týče časovky, tak ta se jede podél jezera, takže to bude rovina,“ dodává.