Petře, dříve jsi závodil, pak jsi odešel do úplně jiné sféry, co tě k tomu vedlo a co tě naopak přimělo se vrátit?

Závodní kariéru jsem ukončil z důvodu studia na VŠ, po kterém jsem pracoval ve středním managementu jednoho nadnárodního bankovního domu. K návratu mě přivedla především touha po změně a velká shoda okolností, které mě daly dohromady s týmem.

Máš malé dítě, kloubí se dohromady tato práce lépe než ta klasická „od devíti do pěti“?

Paradoxně trávím více času s rodinou a na syna mám ještě více času.

Jak vypadá tvůj klasický pracovní týden teď?

O víkendu je to práce na závodech, přes týden potom každodenní konzultace tréninků se závodníky a různorodé organizační věci s majitelem týmu.

Povedeš syna k cyklistice nebo preferuješ jiné sporty po zažité dřině?

Zatím jsou synovi dva roky, pokud bude chtít sám, pokusím se mu předat maximum možného, ale zatím máme v plánu příští rok první lekce taekwonda.

Jak se ti spolupracuje s týmem?

Charakter týmu, závodníků a personálu byl pro mě jeden z nejdůležitějších faktorů a teď můžu s klidným svědomím říci, že v týmu panuje přátelská, ale profesionální atmosféra na všech úrovních.

Je všechno nové nebo čerpáš zkušenosti ze své závodní kariery? Vnímal jsi práci sportovního ředitele předtím?

Samozřejmě se plno věcí změnilo, cyklistika se pořád vyvíjí, ale ten základ zůstává pořád stejný. Obrovská dřina, kde rozhodují drobnosti a proto je potřeba dělat pro závodníky maximum do posledního detailu. Měl jsem to štěstí být členem pro-kontinentálního týmu, kde mě jako sportovní ředitelé vedli Otakar Fiala s Vladimírem Vávrou, samozřejmě jsem jejich práci vnímal.

Petr Kaltofen (vlevo)

Vidíš i za část sezóny pokroky na konkrétních jezdcích?

Nejvíce jsou vidět pokroky na fungování týmu jako celku, vystupování na závodech, závodění. Samozřejmě jsou vidět i individuální pokroky, které budeme u jednotlivých jezdců dále rozvíjet.

Co považuješ za povedené a na čem chceš pracovat do příští sezóny? Radíš se často s René Andrlem a Pavlem Padrnosem? Nebo jsi v každodenním kontaktu zejména s Radimem Kijevským, majitelem týmu?

Některé věci konzultuji s Andym, ale předvším jsem v každodenním kontaktu s Radimem Kijevským, majitelem týmu.

Co všechno vlastně je potřeba v této práci zvládat?

Člověk musí být flexibilní, mít dobré organizační schopnosti a jako jedna z nejdůležitějších schopností je dle mého názoru umění vést a motivovat lidi. Snažím se být takový střed mezi závodníky, personálem a majitelem týmu. V neposlední řadě patří k této práci i stres, přeci jen jde o profesionální sport.

Letošní sezónu jsi s týmem završil týmovým titulem v ŠKODA CUPu. Jaká byla oslava a co je v plánu teď?

Teď už delší dobu řešíme novou sezónu, tým, závodní plán, materiální zabezpečení. Máme i titul z časovky družstev. Více si ale cením právě vítězství v kategorii týmů, U23 a nováčků v rámci Českého poháru 2019.

Jaké budou přípravy na novou sezónu?

Začínáme soustředěním ve Špindlerově Mlýně, kde se sejde celý tým, budeme řešit organizační věci, zkoušení materiálu, oblečení. Všichni se budeme účastnit nejrůznějších team buildingových aktivit. Poté už závodníci začnou s ostrým tréninkem, který bude vrcholit dvěma soustředěními ve Španělsku.

Tak ať se daří :-)