Pouze čtyři muži v dresech UAE Emirates nastoupili na start 17. etapy se startem v Saint-Gaudens. Bez zraněného Rafala Majky a nemocného Marca Solera to měli mít mnohem těžší, ale ve skutečnosti dnes nebyl žádný tým lepší. Mikkel Bjerg předvedl fenomenální výkon ve výjezdu na Hourquette d'Ancizan, poté to za něj převzal Brandon McNulty a utrhl všechny s výjimkou Pogačara a Jonase Vingegaarda (Jumbo - Visma). Američan vydržel udávat tempo až do posledních 350 metrů etapy a připravil pozici pro svého lídra. Ve velmi strmém dojezdu dokázal Pogačar porazit Vingegaarda a získal třetí etapové vítězství. Je to už jeho čtvrtá Grand Tours v řadě, kdy dokázal vyhrát tři etapy. 

Začátek pouze 130 kilometrů dlouhé horské etapy byl rovinatý a do úniku se opět snažila dostat spousta závodníků. V prvním dlouhém stoupání Col d'Aspin unikli Alexej Lucenko (Astana Qazaqstan) a Thibaut Pinot (Groupama - FDJ), které pronásledovala početnější skupina s nejlepším vrchařem Simonem Geschkem (Cofidis). Tým Jumbo - Visma držel stabilní tempo pelotonu a rozdíly nebyly moc velké. K útoku zavelel Romain Bardet (DSM), ale nikoho z favoritů nezajímal.  

Bjerg a McNulty rozsekali peloton 

Pinot vyhrál první vrchařskou prémii a v souboji o třetí místo na prémii porazil Geschke blízkého rivala Giulia Cicconeho (Trek - Segafredo). Malý peloton s favority na vrcholu ztrácel pouze 1:15. Ve druhém kopci Hourquette d'Ancizan si na čelo pelotonu překvapivě dojel Mikkel Bjerg, tempař týmu UAE Emirates a očesal hlavní skupinu. Postupně utrhl Adam Yatese (INEOS Grenadiers), Toma Pidcocka (INEOS Grenadiers), Tiesje Benoota (Jumbo - Visma) a další. Na vrcholu byl opět první Pinot, zatímco Geschke měl ve druhé skupině technický problém a nemohl spurtovat o body za třetí místo. Ty sebral Ciccone. 

Cicconeho skupina dostihla Pinota a Lucenka 30 kilometrů před cílem, na začátku třetího stoupání Col de Val Louron - Azet. V balíku stále pracoval Bjerg, na druhé pozici byl McNulty a na třetí Pogačar. Bjerg si vystoupil 28 kilometrů před cílem a McNulty tempo ještě navýšil. Velmi rychle odpadl Wout van Aert (Jumbo - Visma) a následně také Davida Gauduho (Groupama - FDJ) a Enrica Mase (Movistar). Nestačil ani Nairo Quintana (Arkéa Samsic). 

McNulty předváděl nejlepší výkon svého života, zbavil se krajana Seppa Kusse (Jumbo - Visma) a Vingegaard zůstal sám. 23 kilometry před cílem si vystoupil také Thomas a trojice nejlepších předjela všechny uprchlíky a pokračovala na vrchol předposledního stoupání. Zde se Pogačar odhodlal k tvrdému nástupu, jenže to Vingegaarda nepřekvapilo. McNulty se dokázal vrátit zpět a tahal ve sjezdu i v celém cílovém stoupání Peyragudes. 

Pogačara zajímala především etapa

Pogačarovi šlo už jen o etapové vítězství, ve stoupání neútočil a čekal na závěrečnou 350 metrů dlouhou stěnu do cíle. Vingegaard se pokusil etapu ukořistit, jenže Pogačar byl výbušnější a Dána porazil. Lídr Jumbo - Visma mohl být i tak spokojený, ztratil pouze 4 bonusové sekundy a před poslední horskou etapou má náskok 2:18. 

"To, jak dnes tým jel jen se čtyřmi jezdci, je neuvěřitelné," ocenil vítěz etapy práci svých parťáků. "Všichni můžeme být hrdí na to, co jsme dokázali. Bez Rafala, George, Vegarda a Solera jsme se nemohli snažit víc. Uvidíme zítra, jestli bude další šance, ale teď jsem šťastný, že jsem vyhrál. Dal jsem do toho absolutně všechno. Věděl jsem, že musím vyhrát etapu pro tým. Nebyla jiná možnost. Nejen díky Brandonovi, ale i Mikkelovi a Hirschimu. Mikkel nasadil ve stoupání tak dobré tempo, že jsem se s ním cítil dobře a jistě, a Brandon pak odvedl úžasnou práci v posledních dvou stoupáních. Byl dobrý po celou Tour, ale dnes si zaslouží zvláštní zmínku. Jsem spokojený. A jsem optimista, že můžu Tour ještě vyhrát. Zítra nás čeká těžší etapa, takže to můžeme zkusit znovu."

McNulty se na pódium podíval také, byl vyhlášen nejbojovnějším závodníkem etapy. 

Thomas daleko za vedoucím duem

Thomas si pojistil třetí místo celkově, v cíli sice ztratil 2:07, ale ostatní lídři ztratili ještě mnohem víc. Lucenko po bojovném výkonu dojel s odstupem 2:34. Bardet zaostal o 2:38, Gaudo o 3:27 a průběžně čtvrtý Quintana ztratil 3:32. V celkovém pořadí se rozdíly zásadně navýšily. Thomas na vedoucího závodníka ztrácí 4:56, Quintana má už 7:53 a Gaudu 7:57. Dopředu se opět posunul Bardet, který na šesté příčce ztrácí 9:21. 

Geschke dokázal udržet dres nejlepšího vrchaře. Po 17 etapách má 64 body a jeho nejbližšími soupeři jsou dva reálně nejlepší vrchaři letošní Tour - Jonas Vingegaard a Tadej Pogačar. Druhý Vingegaard ztrácí 12 bodů a třetí Pogačar 18 bodů. Ciccone má 41 bodů a je už poměrně daleko za vedoucím Němcem. 

Zeleného Van Aerta už matematicky nemůže nikdo předstihnout a pokud dojede do pařížského cíle, vyhraje bodovací soutěž. Velmi blízko třetímu vítězství v soutěži do 25 let za sebou je Pogačar, čtyři etapy před koncem má více než půlhodinový náskok na Pidcocka.